Orașul din România cu autobuze electrice și WiFi ar trebui să fie norma

Orașul din România cu autobuze electrice și WiFi ar trebui să fie norma

După ce în urmă cu câteva luni Uber a introdus Uber Green – serviciul de ridesharing bazat pe mașini electrice – e rândul transportului în comun să fie revoluționat. Astfel, din mai, pe străzile din Cluj vor circula autobuze electrice.

În ultimul timp, din ce în ce mai multe orașe din România depun eforturi ca să devină smart city. Există mai multe proiecte pilot implementate în câteva orașe, ca în Alba Iulia sau Piatra-Neamț, despre care nu s-au mai auzit multe după ce au fost anunțate. Cluj, însă, anunță că își dezvoltă din ce în ce mai mult conceptul de smart city, iar asta se va vedea pe străzile din oraș.

Cluj va deveni primul oraș din România pe străzile căruia vei vedea autobuze electrice dotate cu WiFi. Primele 11 autobuze nepoluante vor ajunge în Cluj la sfârșitul lunii aprilie, urmând ca restul de până la 30 să ajungă ulterior.

Prețul unui astfel de autobuz electric depășește o jumătate de milion de euro, fără TVA. Fondurile pentru primele 11 vehicule au fost obținute de la Guvernul Elveției -85% -iar restul de 15% de la bugetul local.

Deși Elveția nu este stat membru al Uniunii Europene, face parte din spațiul economic european. Astfel, este obligată să ajute țările membre ale Uniunii, iar pentru asta a dezvoltat mai multe proiecte. Clujul a câștigat unul pentru reducerea emisiilor de carbon, iar cu banii obținuți cumpără autobuze verzi.

„Nu vreau să ne lăudăm, dar ne-am aliniat orașelor europene. Suntem primii în țară și trebuie să facem un oraș pentru oameni, nu pentru mașini”, a declarat Emil Boc, primarul Clujului. Primăria orașului a organizat o licitație pentru 30 de autobuze electrice și în vara anului trecut a semnat un acord cu firma Solaris. Compania va livra primele 11 autobuze nepoluante luna aceasta.

Autobuzele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă va dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute. În plus, pe lângă autobuzele electrice, administrația locală a mai cumpărat 15 autobuze diesel Mercedes, iar, în prezent, derulează o licitație pentru alte 60 de autobuze diesel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: