Cum vrea Telekom să transforme Piatra Neamț după model occidental

Cum vrea Telekom să transforme Piatra Neamț după model occidental

Telekom este unul dintre operatorii telecom din România care s-au implicat în dezvoltarea orașelor. Acum anunță detaliile pentru Piatra Neamț.

Telekom a anunțat că din 14 decembrie, în Piatra Neamț, debutează al treilea proiect pilot de tip smart city, după cele din București și Constanța. Proiectul companiei continuă strategia de extindere a propriilor operațiuni pe acest segment de inovație și de consolidare a poziției de integrator de soluții IT&C pe piața locală. Inițiativa smart city pentru București a debutat în 2016, iar pentru Constanța în iunie anul acesta.

Proiectul Telekom din Piatra Neamț include mobilier stradal și soluție de iluminat inteligente, stație de încărcare pentru mașinile electrice, sistem de monitorizare a calității aerului, supraveghere video inteligentă și WiFi gratuit.

Soluțiile instalate vizează oferirea unui răspuns performant pentru nevoi urbane, susține Telekom. Astfel, locuitorii vor avea la dispoziție iluminat eficient, siguranță publică, acces gratuit la internet, încărcare electrică pentru mașini, calitatea mediului înconjurător, afișarea în timp real de informații utile pentru cetățeni și multe altele.

Telekom smart city optiuni Piatra Neamt

Banca alimentată cu energie solară, implementată de Telekom la Piatra Neamț, permite vizitatorilor parcului să își încărce dispozitivele mobile și să se conecteze la serviciul de internet WiFi. Soluția de iluminat stradal inteligent, instalată în aceeași arie, oferă posibilitatea de diminuare a fluxului luminos în funcție de anumite scenarii predefinite, urmând să genereze reduceri ale consumului de energie.

Inițiativa smart city a Telekom aduce monitorizarea aerului și a străzilor

Proiectul Telekom prevede implementarea unei stații pentru încărcarea simultană a două mașini electrice, prin intermediul căreia posesorii unor astfel de autovehicule  le pot încărca într-un interval rezonabil de timp. Stația poate fi folosită de turiștii care vizitează nord-estul țării și au nevoie de un punct de încărcare disponibil pe această rută.

În cadrul aceleiași inițiative este instalată o stație de monitorizare a calității aerului, fiind măsurați zece parametri: temperatura, umiditatea, presiunea, CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon și pulberile în suspensie. Această componentă este prevăzută cu un ecran exterior pe care sunt afișate informațiile primite de la stația de monitorizare a calității aerului. În plus, pe același ecran Primăria are posibilitatea să afișeze diferite informații de interes general pentru locuitorii din Piatra Neamț.

Supravegherea video inteligentă pe care Telekom a inclus-o în proiect presupune că imaginile sunt analizate automat. Oferă astfel posibilitatea identificării și alertării automate în cazul unui obiect dispărut din imagine sau a unuia lăsat într-o zonă restricționată.

De asemenea, presupune și alertarea automată în cazul unei persoane care intră într-un perimetru restricționat, alertarea automată în cazul în care o persoană stă mai mult de un interval predefinit într-o anumită zonă sau alertarea automată în cazul în care un obiect sau o persoană se mișcă cu o viteză mai mare într-un perimetru predefinit.

Citește și: