Ce spune America despre armele nucleare arătate de Putin ca amenințare

După ce noile arme nucleare din arsenalul rusesc au constituit motiv de laudă pentru Vladimir Putin, spusele lui au fost ironizate de Casa Albă. S-ar părea că Trump știa de mult de intențiile liderului rus și a luat măsuri, pe care Putin nu le-a anticipat.

Pe 1 martie, Vladimir Putin se lăuda cu noile arme nucleare achiziționate. Noile arme includ o dronă subacvatică și o rachetă balistică hipersonică cu care ar putea ataca Statele Unite ale Americii, fără ca scutul antirachetă a lui Trump să o sesizeze și, implicit, să o distrugă. În plus, președintele rus anunța mapamondul că lucrează la noi sisteme de apărare fără egal în lume.

„Cu noul sistem, nu există nicio limitare”, a spus Putin în timpul adresării sale anuale la Adunarea Federală a Rusiei. „După cum puteți vedea din acest videoclip, acesta poate ataca orice țintă prin Polul Nord sau prin Polul Sudic. Niciun sistem de apărare antirachetă nu va fi capabil să reziste”, spunea Putin.

Oficialii americani au respins laudele lui Putin. Asta pentru că, după cum spun aceștia, apărarea și capacitățile militare ale Americii rămân de neegalat. Chiar și așa, rușii susțin că „sunt pe deplin pregătiți” și că americanii nu ar trebui să fie atât de siguri pe ei.

Deci, care dintre cele două puteri nucleare este mai pregătită? Ei bine, până când nu vom vedea ceva concret, și nu speculații și laude deșarte, nu putem spune cu exactitate asta. Desigur, Statele Unite a contraatacat spusele lui Putin, declarând că liderul rus nu a făcut decât să confirme ceea ce Casa Albă a știut în tot acest timp.

Administrația Trump spune că Rusia este o amenințare din ce în ce mai mare în planul său de securitate națională. Astfel, va intensifica prezența sa militară în Europa de Est și anunță planuri de modernizare a arsenalului său nuclear.

„Datorită noului buget de apărare de 700 de miliarde de dolari, armata noastră va fi mai puternică mai mult ca niciodată”, spune Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „America se îndreaptă spre modernizarea arsenalului nuclear și ne vom asigura că puterea noastră este de neegalat”, a adăugat aceasta.

Așadar, Pentagonul spune că nu este surprins de intențiile lui Putin că ar putea lovi Statele Unite. „Nu suntem surprinși de această declarație, iar poporul american trebuie să fie sigur că suntem pe deplin pregătiți”.

Deocamdată, nu este clar cât de puternic este arsenalul de arme nucleare al Rusiei. Un oficial american recunoaște că armata a observat un număr mic de teste rusești ale rachetei sale cu motor nuclear. Chiar și așa, aceste teste sunt extrem de puține.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN