Primul elicopter prăbușit de o dronă e un precedent grav

Primul elicopter prăbușit de o dronă e un precedent grav

Autoritățile americane au început o investigație în cazul unui elicopter care s-a prăbușit în urmă cu câteva zile din cauza unei drone.

Conform raportului publicat de Bloomberg, dacă relatările pe marginea evenimentului se dovedesc a fi adevărate, incidentul de acum câteva zile ar putea fi primul de acest gen de pe teritoriul SUA. Până la această oră, nici un avion sau elicopter nu s-a prăbușit sau nu a fost implicat într-un accident grav din cauza unei drone. Din păcate, s-ar putea să se fi creat un precedent îngrijorător.

Din ce în ce mai mulți piloți au sesizat autoritățile americane în privința dronelor care zboară la înălțimi foarte mari în apropierea avioanelor. Legislația previne zborul dronelor în apropierea aeroporturilor, pentru a evita eventuale accidente. Asta nu înseamnă însă că un elicopter sau un avion de dimensiuni mai mici nu poate avea de suferit în afara zonei de decolare sau aterizare din cauza contactului cu o dronă.

Nici măcar nu trebuie să fie vorba de contactul efectiv. Încercând să eviți o dronă din poziția de pilot, s-ar putea să ai mai mult de suferit decât ai crede. Asta s-a întâmplat săptămâna trecută în Carolina de Sud, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Un pilot profesionist era la un curs pentru pilot de elicopter cu un tânăr. În timpul efectuării unor manevre la 15 – 20 de metri deasupra copacilor, pilotul a văzut că o dronă se apropie de elicopter. A preluat imediat controlul manșei și a încercat să evite coliziunea.

Din păcate, manevrele de eschivă nu au fost foarte precise, iar coada elicopterului a atins un copac. În acel moment, pilotul a pierdut controlul aeronavei și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și salva viața. Deși elicopterul s-a prăbușit în final, profesorul și studentul au scăpat cu viață. Până la această oră, drona implicată în eveniment nu a fost identificată, dar este puțin probabil ca pilotul să nu fi spus adevărul în privința evenimentelor. În opinia sa, a fost vorba de o dronă albă DJI Phantom. 

Citește și: