Arma din Rusia care sperie America: de ce scuturile antirachetă sunt inutile

Arma din Rusia care sperie America: de ce scuturile antirachetă sunt inutile

Vladimir Putin a anunțat, în discursul anual despre starea națiunii dinaintea alegerilor prezidențiale, că Rusia dezvoltă o rachetă care nu se „teme” de sistemele americane antirachetă.

Putin a spus că Moscova are deja în posesie această armă hipersonică. El a mai spus că Rusia dezvoltă noi sisteme de apărare fără egal în lume, ca răspuns al desfășurării forțelor americane.

„În Rusia, au fost dezvoltate vehicule fără pilot, care depăşesc viteza submarinelor şi torpilelor”, s-a lăudat Putin. „Este fantastic. Când URSS a dispărut, Rusia era în plină datorii, economia nu funcţiona şi «partenerii occidentali» au decis că Moscova nu poate fi luată în considerare”.

Președintele Rusiei a declarat că sistemul hipersonic de arme a fost testat în sudul țării pe 1 decembrie 2017. A mai spus că, la sfârșitul anului, rușii au testat cu succes o rachetă cu încărcătură nucleară și că rachetele Rusiei nu se găsesc în alte țări.

Rusia nu este singura țară cu planuri mari în privința armamentului. La sfârșitul lui ianuarie, câteva fotografii au ieșit la iveală, din care reiese că China ar putea lucra la un tun electromagnetic.

Putin a vorbit și despre strategia în caz de atac nuclear din partea SUA. Astfel, dacă va fi atacată cu arme nucleare, Rusia va răspunde în aceeași manieră. Totodată, vrea ca Rusia să devină un centru important pentru stocarea și procesarea datelor digitale. Mai mult, își dorește ca țara să progreseze în crearea roboților și dezvoltarea inteligenței artificiale. A mai promis și că populațiile rurale vor avea acces la internet în toată țara, „din estul îndepărtat până în nordul siberian”.

„Nu trebuie să fim mulţumiţi doar pentru că am ajuns într-o situaţie stabilă”, a zis Putin. „Rusia este acum o ţară importantă cu un potenţial extern, economic şi de apărare semnificativ. Dar din punctul de vedere al sarcinii foarte importante de a asigura oamenilor o calitate a vieţii bună, nu am ajuns la nivelul dorit. Dar trebuie să ajungem şi vom ajunge”.

Citește și:
Sursa: The Guardian