Doctorii se joacă cu creierul tău pentru a trata depresia

Doctorii se joacă cu creierul tău pentru a trata depresia

Cercetătorii au dezvoltat un tratament revoluționar pentru depresie care modifică structurile neuronale prin folosirea undelor magnetice.

Deși se credea că depresia este rezultatul unui dezechilibru chimic în corpul pacientului, un nou tratament ne arată că aceasta poate fi combătută pe cale cerebrală, prin stimularea structurilor neuronale.

Depresia este o afecțiune care are un impact major asupra societății, a indivizilor, dar și asupra economiei. Aceasta afectează mai mult de 15 milione de adulți la nivel global, iar numerele sunt în creștere, în special în rândul tinerelor, procentele ajungând la 37% în ultimii zece ani.

În prezent, principala formă de tratament este medicația, dar pastilele se pot dovedi a fi ineficiente, motiv pentru care un tratament mai puțin invaziv trebuie să fie dezvoltat pentru a ajuta cele câteva milioane de oameni cu durerea cauzată de această boală.

Cercetătorii au descoperit recent o zonă din creier care ar fi responsabilă de cauzarea depresiei, dar aceștia încearcă, de asemenea, să identifice genele specifice care ar genera apariția ei. Descoperirea oamenilor de știință ne arată că depresia este o boală fizică, ce trebuie să fie tratată pe baza unor metode fiziologice, nu chimice, cum se credea până acum.

Una dintre metodele dezvoltate de specialiști, care au scopul de a stimula anumite regiuni din creier cu ajutorul impulsurilor magnetice, poartă numele de stimulare magnetică transcranială. Pe baza acestei tehnologii, poate fi schimbată structura și aranjamentul circuitelor din creier și modul în care acestea comunică între ele, scrie Science Alert.

Metoda este non-invazivă, iar pacienții  stau pe un scaun pe întreg parcursul procedurii, care presupune atașarea unui stimulator pe bază de unde magnetice deasupra zonei capului pacientului care ar avea nevoie de recalibrare. Pacienților li se realizează această procedură de câteva ori pe săptămână, pe parcursul a șase săptămâni.

Această metodă a fost până în acest moment doar în cadrul studiilor clinice, dar tratamentul ar putea fi aplicat unui număr mai mare de afecțiuni metale, de la schizofrenie, epilepsie, Parkinson la tratarea durerilor cronice.