Ce se întâmplă dacă folosești anvelope de iarnă în sezonul cald

Ce se întâmplă dacă folosești anvelope de iarnă în sezonul cald

A venit căldura și șoferii își pregătesc automobilele pentru vară. Prima măsură pe care ar trebui să o ia ar fi înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară. Totuși, când se montează acestea? Schimbarea ar trebui să fie făcută atunci când temperaturile au crescut și nu există nici cel mai mic risc de ninsoare. O altă întrebare care merită atenția noastră este: „Ce se întâmplă dacă folosești anvelope de iarnă în sezonul cald?”.

Anvelopele de iarnă sunt proiectate să rămână moi și flexibile în condiții de temperaturi scăzute. Acestea oferă tracțiune și aderență în anotimpul rece, însă atunci când temperaturile cresc, aceste gume își pierd din proprietăți.

Cu alte cuvinte, conducătorii auto care aleg să folosească anvelope pe iarnă în sezonul cald, vor pierde din aderența anvelopelor. Totodată, banda de rulare se va uza mult, mult, mai repede. Pe timp de vară, un automobil echipat cu anvelope de iarnă are nevoie de o distanță mai mare de frânare.

Când se montează anvelopele de vară?

Șoferii vor trece la anvelopele de vară atunci când termperaturile cresc. Acestea sunt realizate dintr-un material mult mai tare, astfel încât să se evite uzura lor la temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Printre proprietățile cauciucurilor de vară se numără și faptul că pot preîntâmpina acvaplanarea. Acest tip de anvelope au o aderență extrem de bună și automobilul se oprește repede, în cazul unei frânări bruște.

Ce se întâmplă dacă nu ai anvelope de iarnă?

Din fericire, șoferii care nu folosesc anvelope de vară nu riscă să fie amendați, așa cum se întâmplă în cazul anvelopelor de iarnă. Pentru nefolosirea cauciucurilor de iarnă, după data de 1 noiembrie, atunci când exista zapadă pe carosabil, conducătorii auto riscă amenzi cuprinse între 2500 și 4000 de lei.

Specialiștii nu recomandă șoferilor să echipeze mașina atât cu anvelope de iarnă cât și cu cele de vară întrucât primele se vor uza mai repede în sezonul cald.

Trei funcții pe care le vor avea anvelopele viitorului

  • Anvelopele nu vor mai exploda și nu vor mai rămâne fără presiune întrucât nu vor mai conține niciun pic de aer la interior.
  • Gumele vor fi suficient de flexibile astfel încât vor putea absorbi impactul cu eventualele denivelări.
  • Cauciucurile vor avea încorporat un cip ce va trimite informații computerului de bord.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: