24 ian. 2018 | 12:30

Nuditatea, abuzurile și opulența au dus la interzicerea acestor coperte de albume

ACTUALITATE
Nuditatea, abuzurile și opulența au dus la interzicerea acestor coperte de albume

Sfârșitul secolului XX a fost plin de revolte, mai ales în ceea ce privește sexualitatea. Mulți oameni, în frunte cu artiștii consacrați, au împins limitele societății americane și s-au arătat așa cum sunt, fie pentru că așa o cereau vremurile, fie pentru că asta simțeau. 

În timp ce oamenii de rând nu au avut multe căi prin care să-și facă vocea cunoscută, artiștii, pe de altă parte, aveau destule mijloace, dar asta nu înseamnă că erau și acceptate. Copertele albumelor erau cele mai la îndemână căi prin care să-și arate viziunea, însă nu toate se potriveau cu cele ale majorității, care au interzis 20 dintre acestea.

Mulți muzicieni au încercat să împingă limitele societății cu copertele albumelor lor, doar pentru a afla că uneori societatea le împinge înapoi. Da la nuditate în toalete, până la scene macabre cu copii, aceste coperte au fost aruncate la gunoi, dar asta nu înseamnă că s-au pierdut de tot.

Roger Water – „The Pros and Cons of Hitch Hiking”

Coperta primului album solo al fostului membru al Pink Floyd, apărut în 1984, este un exemplu de „Așa NU”. E de înțeles. Coperta arată o blondă complet goală, cu excepția pantofilor și a ghizdanului, ambele articole de culoare roșie, care face autostopul. Din păcate, nu se știe unde voia să ajungă blonda, dar nici nu mai contează, pentru că nici măcar pe coperta albumului n-a ajuns.

Guns N’Roses – „Appetite for Destructione”

Albumul din 1987 și-a primit numele după pictura lui Rober Williams, care a fost inițial și coperta: un violator robotic, care este pe cale să primească ce merită de la un robot mai mare, pedeapsa.

[readmore]

Bineînțeles, viziunea și, implicit, coperta nu au fost acceptate, astfel că trupa le-a înlocuit cu o fotografie cu ei cinci și câteva cranii. Scandalul ar fi putut fi mai mare de atât, dacă membrii trupei acceptau propunerea lui Axl Rose, care voia o fotografie cu explozia navetei Challenger.

Poison – „Open Up and Say… AHH!”

Coperta originală a celui de-al doilea album Poison, lansat în 1988, arată un demon femeie, cu părul roșu, în toate direcțiile, și cu o limbă mare. Imaginea era mai controversată decât dacă l-ar fi arătat pe Satana sau vreo scenă de sec, astfel că trupa a schimbat-o, acoperind mare parte din imagine. La final, îi puteai vedea dor ochii, nici ei chiar prietenoși.

The Beatles – „Yesterday and Today”

Probabil că îți dai seama de ce această copertă cu cei patru membri ai trupei, îmbrăcați în halate albe și înconjurați de hălci de carne și păpuși decapitate, nu a fost păstrată. Deși în spatele imaginii s-ar fi putut ascunde mai multe aspecte, de la protestele împotriva războiului din Vietnam până la umorul negru care îi caracterizau, coperta a fost retrasă de pe piață și s-a înlocuit cu una mai „cuminte”.

Kanye West – „My Beautiful Dark Fantasy”

 

Coperte interzise există și în secolul XXI, iar cel mai cunoscut exemplu este cel al cântărețului Kanye West din 2010. Rapperul a vrut dinadins o astfel de „copertă interzisă”, nu se știe din ce motive, astfel că i-a cerut lui George Romo una. Coperta îl arăta pe West gol sub o femeie cu aripi. Bineînțeles, fotografia a fost refuzată, iar artistul a înlocuit-o cu cea a unei balerine.

Mai jos vezi copertele adunate de Rolling Stones în acest top.