Alternativa „malefică“ a Wikipedia riscă să dispară de pe internet

Alternativa „malefică“ a Wikipedia riscă să dispară de pe internet

Wikipedia a devenit resursa numărul 1 pentru o mulțime de informații. Dar enciclopedia are și o versiune „malefică“ mai puțin cunoscută.  

Encyclopaedia Dramatica (ED), geamăna „malefică“ a Wikipedia, ar putea să fie în pericol de dispariție. Pagina a fost creată în 2004 cu scopul de a păstra evidența controverselor de pe internet și a certurilor de pe platforma de blogging LiveJournal. Pe măsură ce anii au trecut, ED a devenit o bibliotecă grotească a culturii trollilor.

A ajuns chiar să atace orice aspect al vieții online și să arhiveze dramele virtuale, totul sub motto-ul „In lulz we trust“. Acum, toată rebeliunea și tot haosul din online s-ar putea termina cu un proces, la fel cum s-a întâmplat cu Gizmodo în urma procesului cu TerrenceGene Bollea, mai cunoscut drept Hulk Hogan.

Encyclopaedia Dramatica e dată în judecată pentru furt

Jonathan Monsarrat, antreprenor din gaming și cel care a fondat Lord of the Rings Online, dă în judecată ED pentru încălcarea copyright-ului. Nu este prima dată când se încearcă detronarea acestui imperiu al trollilor. Există chiar și o pagină numită Taking Down ED în care este ținută evidența tuturor acestor tentative.

Dacă în trecut ED lua peste picior procesele ce erau deschise împotriva sa, de data aceasta a apărut un banner pe fiecare pagină în care se cer donații pentru fondul legal de apărare al site-ului.

În noul proces, Monsarrat caută să obțină 750.000 de dolari în daune pentru încălcarea copyright-ului, după ce mai mulți utilizatori au repostat o pagină pe care se regăseau postări vechi ale antreprenorului de pe un forum, alături de o fotografie cu acesta îmbrăcat în costum de castor și modificate în Photoshop pentru a semăna cu celebrul meme Pedobear.

Moderatorii ED sunt de părere că site-ul nu va fi doborât de proces. „Site-ul nu va fi dat jos, dar costul este extrem de problematic“, a spus moderatorul Brian Zaiger. El l-a descris pe Monsarrat ca fiind genul de om care deschide procese în serie. „Îi poți căuta numele pe Google și să vezi că în ultimul deceniu a deschis procese împotriva oricui scrie orice despre el în mediul online“, a completat acesta.

Fondul de apărare pentru site a reușit să strângă sub 9.000 de dolari la ora redactării acestui articol. Ținta este de 50.000 de dolari. Cel puțin.

Encyclopaedia Dramatica din urmă cu 13 ani era altfel

În 2004, ED a apărut ca o extensie a comunității LJDrama, conform luii Zaiger. Inițiatorul, GirlVinyl (Sherrod DeGrippo), a încercat îm 2011 să transofme ED într-o versiune safe for work, denumită „Oh Internet“. Zaiger a preluat controlul în același an și, alături de fanii site-ului, a reconstruit vechiul conținut not safe for work, cu ajutorul memoriei cache a Google.

ED este, cu siguranță, un loc în care moralitatea și etica sunt îndoielnice. Utilizatorii nu se sfiesc să înjure și să își lase instinctele machiavelice să preia controlul. Prin acest microcosmos al trollilor, vei găsi o hartă a lumii subterane online încununată de nuduri furate, violență, imagini cu sinucideri, injurii rasiale și homofobe, după cum scrie Motherboard.

Pe măsură ce descoperi toate aceste lucruri, realizezi că atât autorul, cât și tu, nu sunteți demni de laudă pentru crearea, respectiv citirea, unui asemenea material.

Cu toate acestea, astăzi glumele din mediul online par să fi luat o turnură politică. „Nu cred că am devenit mai politici“, a sps Zaiger. „Poate că discutăm mai multă politică pentru că e amuzant să îl ai pe Trump drept președinte. Am discutat mult și despre George Dubya și Obama, dar Trump este o mașină de meme-uri, deci da, e mult mai vizibl pe site. Dar nu cred că luăm partea vreunei părți politice, în afară de cea pe care o găsim mai amuzantă“.

Pe vremuri, ED era doar un site care șoca, unde utilizatorii adunau poze și videouri bizare, precum Goatse, Lemon Party și 2 Girls 1 Cup. Este ușor să urmărești link-uri, să sari din pagină în pagină și să cazi în gaura neagră a site-ului, până ajungi la secțiunea „Offended?“, unde pornografia extremă și violența exagerată domnesc.

După „Offended?“, trollii devin un fel de martiri care au văzut lucruri de necrezut. Explicația lui Zaiger? „Dacă am devenit mai extremi e doar din cauză că internetul a devenit mai extrem“.

Comunitatea Encyclopaedia Dramatica reprezintă faza ciudată, de adolescent, a social media de dinainte ca aceasta să fie marketată către zona mainstream. Ea arhivează acea parte din social media pe care alte site-uri nu o fac. Mai exact, utilizatorii și interacțiunile lor. Fără ea, istoria internetului nu există. Merită însă să fie păstrată sau a venit într-un final timpul să se odihnească în pace?

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: