Wikipedia ”made in China” este un proiect ambițios cu zeci de mii de contribuitori

Wikipedia ”made in China” este un proiect ambițios cu zeci de mii de contribuitori

Guvernul chinez are de gând să creeze propria versiune de Wikipedia, iar pentru asta a angajat zeci de mii de oameni.

Proiectul constă în crearea unei variante online a enciclopediei naționale chineze, care va avea dimensiuni similare cu varianta în limba chineză a Wikipedia.

Cea de-a treia ediție a Enciclopediei Chineze va fi ”prima carte digitală despre ”tot” a națiunii”, urmând ca aceasta să aibă aproximativ 300.000 de articole, de 1000 de cuvinte fiecare. Mai bine de 20.000 de viitori autori vor contribui la acest efort masiv, aceștia fiind aleși de la universități și institute de cercetare. Într-un final, Enciclopedia Chineză va fi de două ori mai mare decât Encyclopedia Britannica și aproximativ la fel de mare cât Wikipedia în chineză.

Wikipedia este, de mult timp, victima blocajelor parțiale sau totale din partea guvernului chinez. În prezent, majoritatea articolelor în limba chineză sunt disponibile în țară, dar cele care dezbat subiecte sensibile, cum ar fi articolul despre Dalai Lama, sunt blocate.

Yang Muzhi, redactorul-șef al proiectului a vorbit despre proiect în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Academiei Chineze de Științe, în data de 12 aprilie, conform site-ului instituției. Acesta a spus că ”Enciclopedia Chineză nu este o carte, ci un Mare Zid al culturii”.

Enciclopedia chineză a fost imaginată spre finele anilor 1970, iar prima ediție a acesteia a fost publicată în 1993. Volumele conțin munca a sute de oameni de știință, istorici și mulți ați scriitori, scrie arstechnica.com. Volumele au fost plătite și supravegheate de către guvernul Chinez, iar asta a condus la omisiuni și distorsiuni.

Yang spune că scopul enciclopediei chineze nu este să prindă din urmă Wikipedia, ci chiar să o depășească. Omisiunile și distorsiunile, însă, i-ar putea afecta credibilitatea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: