Gaura neagră care ar putea explica începuturile Universului și ale vieții
Astronomii au văzut cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă în universul nostru, un monstru care este de aproape un miliard de ori mai mare decât Soarele.
Această gaură neagră nu este una obișnuită, ci una activă, cunoscută ca un quasar care este înconjurat de un disc foarte strălucitor, foarte energic, de gaz și praf. Descoperirea acestui obiect ar putea ajuta oamenii de știință să afle mai multe despre Universul era foarte tânăr. Așadar, gaura neagră oferă un trecut detaliat al începutului a tot ce există. Acest obiect este atât de departe, încât luminei i-a luat aproximativ 13,1 miliarde de ani ca să ajungă până la noi.
Din moment ce se crede că Big Bang, a avut loc cu 13,8 miliarde de ani în urmă, astronomii văd această gaură neagră ca martora a creșterii și evoluției Universului. Pe scară cosmologică de timp, aceasta era atunci când Universul era un simplu copil.
Oamenii de știință nu sunt destul de siguri când s-au format primele stele după Big Bang, dar studierea gazelor din acest quasar poate spune câte ceva despre cum a evoluat Universul din acel moment. În plus, cercetătorii nu se opresc aici, ci caută cât mai multe astfel de corpuri îndepărtate, eventual unele care au existat mai devreme de această gaură neagră.
Cu cât găsim mai mulți quasari, oamenii de știință vor putea proiecta un univers timpuriu, pe care încă nici nu ni-l putem imagina. Despre quasarii se crede că acestea sunt unele dintre cele mai luminoase obiecte din Univers. Găurile negre din interiorul lor nu emit, de fapt, nicio lumină, dar gazul și praful înconjurător se învârt atât de repede și creează atât de multă frecare, încât emit extrem de multă lumină și căldură.
Partea proastă este că nu putem vedea această lumină și asta pentru că quasarii sunt foarte departe de Pământ. Acesta este motivul pentru care astronomii caută quasarii cu infraroșu, cu lungimi de undă mult mai mari decât lumina vizibilă, care nu poate fi preluată cu telescoape specializate. Studiind această lumină, oamenii de știință își dau seama cât de departe este un quasar.