01 iun. 2017 | 15:00

Cel mai puternic laser cu raze X a creat o gaură neagră de dimensiuni moleculare

ȘTIINȚĂ
Cel mai puternic laser cu raze X a creat o gaură neagră de dimensiuni moleculare

Cel mai puternic laser cu raze X a creat o gaură neagră de dimensiuni moleculare, iar asta le permite cercetătorilor să analizeze îndeaproape comportamentul ei.

Gaura neagră pe care specialiștii au reușit să o creeze nu este o versiune în miniatură a obiectului celest care devorează orice îi iese în cale. Ci mai degrabă când energia razelor X este îndreptată spre o moleculă, îi îndepărtează acesteia atât de mulți electroni încât dă naștere unui vid care mai apoi „fură” electroni de la atomii din preajmă. Aceasta este o analogie asupra modului în care o gaură neagră atrage totul în ea cu ajutorul gravitației.

Acest efect se petrece la nivel molecular mulțumită celui mai puternic laser cu raze X- Linac Coherent Light Source-care generează pulsiuni de o energie foarte mare, cunoscute sub numele de raze X tari. Cercetătorii s-au folosit apoi de oglinzi pentru a îndrepta acea energie a razelor X spre un singur punct, cu un diametru de 100 de nanometri (un fir de păr uman are o lățime de cam 70.000 de nanometri).

Laserul a iluminat atomi izolați de xenon și molecule de iodură de metil și iodbenzen. În acest fel, razele X au eliminat electronii din învelișurile atomilor de iod.  Procesul inițial a decurs așa cum era de așteptat, însă razele X au făcut ca o altă modificare să apară, iar cercetătorii au observat că atomul de iod (care în mod normal conține 53 de electroni) a continuat să absoarbă electroni de la atomii de carbon și hidrogen din preajmă, notează Live Science.

La finalul acestei cascade de schimburi și procese, molecula a explodat.

Rezultatele experimentului sugerează că unele dintre cele mai simple modele de care fizicienii s-au folosit în trecut pentru a captura impactul razelor X nu sunt bine închegate. În plus, devine greu de prevăzut care vor fi efectele și deteriorările care vor avea loc, semn că încă știm mult prea puține despre reacțiile care se petrec la nivel molecular.

Deși procesul care stă la baza formării unei găuri negre moleculare este interesant și dramatic, se prea poate ca el să nu fi avut loc până acum pe Pământ. Partea bună este că rezultatele îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine care ar fi deteriorările și pericolul pe care radiațiile le pot provoca.