Peste un miliard de stele din Calea Lactee, surprinse în cea mai detaliată hartă 3D

Peste un miliard de stele din Calea Lactee, surprinse în cea mai detaliată hartă 3D

Calea Lactee are de acum o nouă hartă, pe care sunt detaliate mai bine de 1 miliard de stele, într-o variantă 3D.

Harta a fost alcătuită de Agenția Spațială Europeană, prin intermediul sondei spațiale Gaia. Nu doar noua hartă a Căii Lactee este o premieră pentru oamenii de știință; câteva milioane de stele au fost analizate în particular și există acum noi informații despre fiecare dintre acestea.

La doar 14 luni după ce misiunea-propriu zisă a probei spațiale a început, Gaia a oferit deja o mulțime de informații valoroase despre Calea Lactee, iar acesta este doar începutul. 1,142 miliarde de corpuri cerești au fost analizate deja, iar pentru 2 milioane de stele, Gaia a reușit să calculeze și distanțele și mișcările pe care le au, astfel că a putut crea o animație imersivă în galaxie, notează space.com.

Gaia este considerată de către ESA ca fiind în ”prim-planul astrometriei, reușind să adune informații despre spațiu cu o precizie nemaiîntâlnită până acum.”

Gaia a fost lansată în 2013 cu scopul de a surprinde mai bine de 1 miliard de corpuri cerești, în principiu stele, dar și planete, quasari, asteroizi sau comete. Așteptările în ceea ce privește descoperirile arată că Gaia ar putea descoperi până la câteva zeci de mii de exoplanete de dimensiuni apropiate lui Jupiter, și până la 500.000 de quasari.

Datele pe care Gaia le adună nu sunt folosite doar pentru crearea hărții 3D a Căii Lactee. Având în vedere că oamenii de știință au acces la informații despre mișcările și pozițiile stelelor, pot înțelege mai bine structura dar și istoria galaxiei.

Anthony Brown de la Universitatea Leiden din Olanda, afirmă că ”Gaia va ajuta cercetătorii să investigheze care este locul nostru în Univers, de la propriul Sistem Solar, până la un nivel galactic și poate chiar dincolo de acesta.”

Cu toate că acest proiect pe care Gaia îl desfășoară, crearea unei hărți a galaxiei este un proces extrem de complex, având în vedere că informațiile actuale surprind doar 1% din totalul stelelor ce alcătuiesc Calea Lactee.

Citește și: