Cele mai bune filme SF care te vor captiva

Cele mai bune filme SF care te vor captiva

Filmele SF au fost dintotdeauna populare în rândul audiențelor, chiar și atunci când criticii păreau sceptici.

În universul SF este poate cel mai ușor să ne pierdem, pentru că în el orice este posibil – de la călătorii în timp și super-puteri, până la prieteni extratereștri și paradoxuri nemaiîntâlnite. Dacă vrei să te deconectezi și să pătrunzi în lumi la care putem doar visa în momentul de față, nu trebuie să ratezi filmele acestea.

Cele mai bune SF-uri: Her (2013)

Top filme SF

Filmul este în același timp o poveste de dragoste, cât și un film SF tradițional. Este urmărită povestea unui bărbat sensibil care se împrietenește cu un sistem de operare care pare să fie o entitate separată, cu gânduri reale și intuiție. Dorințele celor doi ajung să crească și să evolueze, până ajung să se îndrăgostească.

Filme SF de neuitat: Edge of Tomorrow (2014)

Top filme SF

Plasată într-un viitor apropiat, acțiunea surprinde Pământul invadat de o rasă extraterestră ostilă, sub stăpânirea căreia omenirea abia mai rezistă. Doi ofițeri încearcă să se lupte cu noua rasă, însă unul din ei moare în câteva minute și se trezește la începutul zilei, prins într-o buclă temporală ce îl poartă de fiecare dată mai aproape de salvarea omenirii.

SF-uri care merită timpul tăuAlien (1979)

Top filme SF

Cei de pe nava Nostromo primesc un mesaj S.O.S. când se îndreaptă înapoi spre Pământ. Ei schimbă traiectoria și descoperă ruinele unei nave spațiale, în care se ascunde o formă de viață necunoscută. Abia când un membru al echiăajului este atacat, ei înțeleg că amenințarea creaturii este mai mare decât ar fi crezut.

Filme SF pe care să le vezi: Donnie Darko (2001)

Top filme SF

Filmul îl urmărește pe adolescentul somnambul Donnie Darko. El iese într-o noapte din casă și întâlnește un iepure uriaș cu chip de demon, pe care îl cheamă Frank. Iepurele îl anunță că sfârșitul lumii va veni în 28 de zile, 6 ore, 42 de minute și 12 secunde. Când ajunge acasă, Donnie realizează că în timpul nopții un reactor de avion s-a prăbușit în dormitorul lui. El trebuie să descopere de ce a supraviețuit.

SF-uri pe care să nu le ratezi: Unbreakable (2000)

Top filme SF

Personajul principal este David Dunne, singurul supraviețuitor al unui accident de tren în care au murit 131 de oameni și în urma căruia el nu are nici măcar o zgârietură. În haosul confuziei legate de acest eveniment, David îl întâlnește pe Elijah Prince. Elijah îi explică că există anumiți oameni invincibili, punct din care protagonistul trebuie să afle dacă se numără printre ei.

Filme SF de văzut: Back to the Future (1985)

Top filme SF

Un SF plin de umor, filmul îl are pe Marty McFly în centrul acțiunii, care este trimis înapoi în timp de o mașină alimentată cu plutoniu inventată de prietenul său, Dr. Emmet Brown. Călătoria îi oferă lui Marty sarcina de a se asigura că părinții lui adolescenți se întâlnesc și se îndrăgostesc, pentru a putea reveni în viitor.

Filme bune SF de care ai uitat: E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Top filme SF

După ce un grup de extratereștri ajung pe Pământ, unul din ei se rătăcește și rămâne în urmă, izolat pe o planetă necunoscută. Extraterestrul este găsit de un băiețel de 10 ani, Eliott, iar cei doi ajung să se împrietenească. Fiecare ajunge să învețe lucruri noi – E.T. înțelege mai bine viața pe Pământ, iar Elliot valorile prieteniei, până când cei doi se văd puși în fața iminentei plecări a lui E.T.

Filme SF legendare: A Clockwork Orange (1971)

Top filme SF

După ce a apărut, acest film SF a fost retras din circulație în Marea Britanie pentru 30 de ani de către regizor în urma criticilor puternice. Tema lui rămâne de actualitate. Cu acțiunea stabilită într-un oraș futurist guvernat de un guvern strict, totalitar, unde cultura violenței este în floare, filmul îl urmărește pe Alex, un băiat de 15 ani și gașca de tineri infractori pe care o conduce.

SF-uri care nu se demodează: Mr. Nobody (2009)

Top filme SF

În anul 2092, într-o lume utopică în care nemurirea a fost atinsă, ultimul muritor rămas în viață reflectează asupra trecutului său vast și a vieților pe care le-ar fi putut trăi dacă, în anumite puncte, ar fi luat o altă decizie. Filmul jonglează cu teoria stringurilor, teoria haosului și universurile paralele pe fundalul divorțului, iubirilor ratate și a unui timp infinit.

SF-uri pentru toată familia: WALL·E (2008)

Top filme SF

În anul 2700, Terra este părăsită de oameni. Aceștia au lăsat în urma lor gunoaiele secolelor de consumerism și o armată de roboți mici ce trebuie să refacă planeta. O eroare de programare face ca doar WALL·E să fie activ. El se îndrăgostește curând de Eve, robotul trimis de oameni pentru a verifica progresul terestru.

Filme SF care îți vor da fiori: Pan’s Labyrinth (2006)

Top filme SF

Filmul readuce la viață coșmarurile Spaniei fasciste, prin ochii Ofeliei, o fetiță care se mută în casa noului său tată, crudul căpitan Vidal. Dincolo de ororile războiului, Ofelia descoperă un labirint lângă casă, unde îl întâlnește pe paznic, pe Pan. Pe fundalul zânelor și a monștrilor mitici, Ofelia este nevoită să parcurgă un drum inițiatic periculos.

Filme SF clasice: The Matrix (1999)

Top filme SF

Într-un viitor în care Pământul este dominat de inteligență artificială creată la început de secol 21 și care s-a întors împotriva omenirii, lumea trăiește într-o realitate simulată numită Matrix. Acolo, doar cei care înțeleg că universul în care se află nu este real pot câștiga abilități supranaturale de a manipula legile fizicii.

Filme SF care au scris istorie: Star Wars (1977)

Top filme SF

Undeva în spațiu, Imperiul Galactic, condus de Darth Vader, o ține ostatică pe Prințesa Leia, urmărind cucerirea universului. Prințesa Leia trebuie să fie salvată, pentru ca pacea să fie restaurată în galaxie. Legendarele personaje Luke Skywalker și Han Solo lucrează alături de duo-ul de roboți R2-D2 și C-3PO, pentru a duce la bun sfârșit misiunea.

SF-uri pe care nu le vom uita: Inception (2010)

Top filme SF

Dom Cobb este un hoț căutat de clienți, specializat pe arta de a extrage informații din creierul oamenilor când aceștia visează. Când ajunge un fugar internațional, primește o a doua șansă, sub forma unei misiuni. De data aceasta, el trebuie să implanteze informații în mintea cuiva, însă un inamic nebănuit îi urmărește fiecare mișcare.

Cele mai bune filme SF din toate timpurile: Interstellar (2014)

Top filme SF

Într-un viitor distopic în care Pământul este lovit de o secetă globală și furtuni puternice de praf, o echipă de cercetători este trimisă printr-o gaură de vierme pentru a găsi o planetă locuibilă pe care oamenii ar putea trăi. Într-o atmosferă apocaliptică și inundată de emoție, aceștia trebuie să învețe să gândească ca specie, nu ca indivizi.

Citește și:
Etichete: