11 sept. 2017 | 15:58

La ce să te aștepți de la iPhone 8, cunoscut și ca iPhone X

ACTUALITATE
La ce să te aștepți de la iPhone 8, cunoscut și ca iPhone X

Apple va prezenta pe 12 septembrie iPhone X. Sau iPhone 8. Încă e incert, cum a mai fost cazul. Cele mai multe noutăți sunt însă clare. 

„Când se lansează iPhone 8?” este una dintre întrebările care au monopolizat lumea tehnologiei în aceste zile. Are și un răspuns: pe 21 septembrie, de la ora 20 (ora României), iar de la Apple sunt așteptate atât surprize, cât și un telefon al cărui nume e incert. iPhone 8 a fost numele sub care s-a vorbit până acum de cel mai performant telefon. Circula și denumirea iPhone X, dar mai puțin. Totuși, a apărut și aceasta printre ultimele zvonuri, conform denumirii din iOS 11 GM (Golden Master).

Fie că vom avea trei dispozitive: iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus, fie că vor fi iPhone 8 și două versiuni noi de iPhone 7, vom afla în timpul evenimentului. Totuși, conform zvonurilor din ultimele luni, vor fi schimbări majore, cel puțin la versiunea premium – indiferent ce nume ar avea.

Ce noutăți ar trebui să aștepți de la iPhone 8 (sau iPhone X)

iPhone 8 va fi prezentat pe 12 septembrie

Cea mai mare schimbare va fi ecranul: OLED, ca pe orice Samsung din 2010 până în prezent, care are o calitate excepțională când afișează nuanțe de negru, dar și culorile sunt mai intense. Costă mai mult, dar per total e un pas mare de la LCD. iPhone X ar avea așa ceva, ba chiar ecranul ar fi fabricat de Samsung. Iar legat de design, s-ar putea ca ecranul să fie până pe margini, ceea ce în zona superioară las loc unei „scobituri” în care vor fi senzori și camera.

Și că tot am zis de cameră, pe iPhone X cu siguranță nu va fi mai prejos decât cele livrate de LG pe V30 sau Samsung pe Galaxy Note 8. Te poți aștepta la una duală, cu senzori de 12 megapixeli și diafragmă de cel puțin f/1.8, iar sistemul de operare va veni cu aplicații pentru realitate augmentată, funcționalitate aproape inexistentă în piață. De asemenea, filmarea 4K, full HD sau fotografierea, pur și simplu, nu vor fi mai prejos decât pe ultimul model. S-ar putea, totodată, să fie vorba și de opțiuni pentru fotografii la 360 de grade.

Există și o veste proastă odată cu iPhone X: dispare Touch ID. Ar fi cea mai proastă veste, dacă va fi confirmată, pentru că senzorul de amprentă a ajuns să fie folosit la foarte multe operațiuni, pe când scanarea facială încă nu și-a demonstrat utilitatea. Face ID pe iPhone 8 ar fi opțiunea care să-ți permită să te autentifici fără parolă, Apple reușind să creeze un software mai bun decât ce oferă competiția. Puțin probabil.

Și prețul. Prețul va fi… mare. Adică, mai mare decât prețurile de până acum, dar fără să fie cât un telefon placat cu aur. iPhone X ar costa, în cea mai bună versiune, 1.200 de dolari și ai primi 512GB spațiu de stocare.

Alte „mărunțișuri” care s-ar întâmpla odată cu iPhone X: dispare butonul Home, e introdusă opțiunea tap to wake, cum avea LG și o cameră infraroșu (încă nu e clar cum și la ce va fi folosită). Și multe cuvinte de laudă din partea directorilor Apple. Altfel, ar putea fi valabil și scenariul în care compania anunță: iPhone X cu ecran OLED, iPhone 8 cu ecran LCD (și face aceleași lucruri ca primul, minus câteva), iPhone 7s și iPhone 7s Plus.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele