Jocurile care îți antrenează creierul n-au niciun efect asupra minții tale

Jocurile care îți antrenează creierul n-au niciun efect asupra minții tale
George Stanciu
George Stanciu
15:35 11.07.2017

Conform unui nou studiu, jocurile care promit să îți antreneze creierul nu au niciun efect asupra funcțiilor cognitive.

Cercetătorii de la Unviersity of Pennsylvania au descoperit că aceste aplicații nu au efecte nici în luarea de decizii. Aceștia au fost de părere că regimurile comerciale de antrenament pentru creier ar putea reduce predispoziția oamenilor de a lua decizii riscante sau impulsive. Aceștia știau deja că oamenii cu abilități cognitive crescute au tendința de a lua mai rar astfel de decizii.

De asemenea, aceștia erau conștienți de faptul că un astfel de comportament este mediat de structuri ale creierului din zona prefrontală dorsolaterală, această arie fiind asociată cu performanța în funcții executive, cum sunt cele întâlnite în aplicația Lumosity.

Cercetătorii au recrutat două grupuri, fiecare având 64 de tineri, iar unul dintre grupuri a fost rugat să urmeze un regim de antrenare a creierului, jucând jocuri de acest fel timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, de-a lungul a zece săptămâni. Al doilea grup a urmat același plan, doar că oamenii de aici au jucat jocuri video online.

Ambele grupuri au fost informate că cercetarea investighează dacă jocurile video îmbunătățesc congiția și schimbă capacitatea indivizilor de a lua decizii. Participanții aveau de luat o serie de decizii înainte și după antrenament.

Pentru a testa deciziile impulsive, participanții trebuiau să aleagă între recompense mici oferite la acel moment sau recompense mari oferite mai târziu. Pentru a testa deciziile riscante, aceștia trebuiau să aleagă între recompense mari cu o probabilitate mică, sau între recompense mici cu o probabilitate mare, scrie telegraph.co.uk.

Cercetătorii au descoperit că antrenamentul nu a oferit nicio schimbare în activitatea creierului sau în tiparele de decizii luate de-a lungul testelor. În ceea ce privește schimbarea cogniției, îmbunătățirile au fost minore, însă jocurile de antrenament pentru creier nu sunt cu nimic mai presus față de jocurile video obișnuite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI