Cum localizezi copilul și îi monitorizezi activitatea când crezi că e la școală

Cum localizezi copilul și îi monitorizezi activitatea când crezi că e la școală

Dacă tot i-ai cumpărat un telefon  și petrece o mare parte din timp pe computer, ar fi bine să știi cum îți localizezi copilul și îi monitorizezi activitatea online.

Copilul tău nu mai poate trăi fără un telefon inteligent și un calculator care să-l ajute la școală, dar să-i permită și să se joace. Din fericire, dacă tot ai făcut câteva eforturi financiare pentru a-i face poftele, ai și tu câteva lucruri de câștigat. Atâta timp cât fiul sau fiica ta are un smartphone cu Android sau un iPhone, îl poți localiza cu ușurință pentru a știi exact unde se află când întârzie.

În același timp, dacă folosește un laptop cu Windows 10, ai o varietate de opțiuni pentru a-i monitoriza activitatea și a-i impune o serie de restricții. Poți vedea toate site-urile pe care le vizitează, îi poți pune restricții vizavi de aplicațiile pe care le poate rula, instala sau dezinstala. Nu în ultimul rând, îi poți limita orele de utilizare. Astfel, dacă vrei să poată folosi calculatorul doar două sau trei ore pe zi, nu trebuie să-i iei cablul de alimentare la muncă, deoarece PC-ul se va închide singur la expirarea timpului alocat.

Cum localizezi Android

Cum îți localizezi copilul dacă are Android

Încă de la primele versiuni de Android, cei de la Google te-au forțat să utilizezi un cont de Google în tandem cu smartphone-ul sau tableta preinstalată cu sistemul de operare al gigantului din Mountain View. Ai nevoie de acel cont pentru a instala aplicații. Același cont îți este util pentru a automatiza realizarea unei copii de siguranță cu datele de pe mobil. Nu în ultimul rând, contul tău Google poate fi folosit pentru a localiza respectivul aparat prin intermediul Android Device Manager.

În momentul în care i-ai dat un telefon copilului tău, trebuie să te asiguri că în meniu, la configurări, în secțiunea conturi, există un cont de Google căruia îi știi parola. Poate fi contul tău de Google, dar ideal ar fi să-i creezi un cont separat copilului tău, pentru a evita amestecarea contactelor. Pentru a crea un cont suplimentar poți folosi acest link.

După ce ai trecut prin etapa de mai sus, intră pe Find My Device, tastează adresa de Gmail asociată contului și introdu parola aferentă. În câteva momente vei întâmpina o fereastră precum cea de mai sus. Acolo poți vedea exact unde se află telefonul copilului sau telefonul tău în cazul în care ți-a fost furat. Îl poți face să piuie timp de cinci minute sau, într-un caz extrem, îl poți bloca de la distanță și-i poți șterge toate datele.

Eventual, pentru a eficientiza sistemul de localizare, îți poți instala pe Android-ul personal aplicația Găsește-mi dispozitivul din Google Play și poți salva numele de utilizator și parola copilului.

Cum localizezi iPhone

Cum îți localizezi copilul dacă are iPhone

Posesorii de smartphone-uri Apple pot folosi un cont de iCloud pentru a localiza un iPhone sau iPad. Principiul este similar cu ceea ce am detaliat mai sus. Pe terminalul copilului, în Configurări, la secțiunea iCloud, trebuie să existe un cont Apple la care ai acces. Asta implică să știi numele de utilizator și parola. Având în vedere că sunt șanse foarte mari că tânărul din familie să-ți folosească ID-ul și parola pentru a-și descărca aplicații, este puțin probabil să nu ai acces la respectivul cont.

În orice caz, pentru a localiza telefonul sau tableta copilului, ai două posibilități. În primul rând, poți accesa icloud.com folosind orice telefon, tabletă sau computer. Te autentifici cu numele de utilizator și parola aferente contului Apple care figurează la secțiunea iCloud pe terminalul celui mic. Intri la secțiunea Find iPhone și vei întâmpina o interfață precum cea de mai sus.

Dacă ai mai multe dispozitive asociate contului, fă un click pe All Devices în partea de sus a ferestrei și alege terminalul de interes. După ce l-ai selectat, îl vei vedea pe o hartă, îl vei putea face să sune, îl vei putea bloca sau șterge toate datele.

Pentru a eficientiza sistemul de localizare al unui iPhone, iPad, MacBook sau Apple Watch, poți folosi aplicația Find My iPhone disponibilă gratuit în App Store.

Windows 10 utilizatori

Cum monitorizezi activitatea copilului în Windows 10

La fel ca în cazul versiunilor anterioare de Windows, cei de la Microsoft au introdus în Windows 10 un sistem foarte elaborat de monitorizare și restricționare a activității întreprinse de un copil pe computer. Acesta pleacă de la premisa de utilizatori asociați unei familii în care tu ești administrator. Fiecare membru al familiei are un cont Microsoft ce poate fi creat gratuit și doar tu ca părinte poți defini restricții, poți impune limitări sau poți vedea toate paginile accesate de fiul sau fiica ta pe internet.

Punctul de start, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, este secțiunea Accounts din Settings. Faci click pe Start, tastezi Family și alegi primul rezultat. Imediat ar trebui să întâmpini o interfață similară cu cea din imaginea de mai sus. Apasă pe Add a family member. Alege opțiunea de a adăuga un copil (Child) și apasă pe Next. Dacă i-ai creat deja un cont Microsoft copilului tău, tastează-i numele și parola aici. Dacă nu, poți crea unul folosind această adresă. Există și posibilitatea de a crea un cont nou din asistentul de configurare. Acela va fi de forma nume_copil@outlook.com.

acceptare invitatie

Indiferent de varianta pentru care optezi, merită avut în vedere că respectivul cont funcționează și ca adresă de email. După ce ai adăugat contul Microsoft proaspăt creat în familia de utilizatori de pe PC-ul tău, pe adresa de email aferentă contului copilului va sosi un email sub formă de invitație. Acela va fi similar cu ceea ce se vede în captura de ecran de mai sus.

Trebuie să apeși pe Accept Invitation în respectivul email pentru a finaliza procesul de asociere. Din nou, vei fi nevoit să te autentifici cu numele de utilizator și parola aferente noului cont.

Din momentul în care ai creat noul cont de copil, este foarte important să ai pe contul tău o parolă pe care copilul tău nu o cunoaște. El se poate autentifica pe PC doar cu ID-ul și parola aferente contului său. În orice alte circumstanțe, nu vei putea implementa restricțiile și practicile de monitorizare pe care le ai în minte.

Windows 10 limit[ utilizare PC

După ce ai urmat pașii de mai sus, nu ma este neapărat relevant să ai acces fizic la sistemul pe care ai creat contul copilului. Poate fi vorba de un laptop pe care îl ia în orice deplasări în timp ce tu ești acasă, iar limitările vor continua să funcționeze. Doar prima oară când se autentifică cu numele de utilizator și parola sa este important să fie conectat la internet. Ulterior, chiar și dacă intră pe internet câteva minute pe săptămână, deși este foarte puțin probabil să petreacă atât de puțin timp online, rapoartele de activitate se vor sincroniza cu Microsoft și vei putea vedea ce a făcut online.

Pentru a-ți monitoriza copilul și pentru a impune restricții pe contul său Microsoft trebuie să intri pe microsoft.com/family. De acolo este foarte important să activezi toate opțiunile care te interesează. În partea stângă, trebuie să activezi raportarea săptămânală pe email a site-urilor pe care le vizitează și a aplicațiilor pe care le rulează.

Merită avut în vedere că monitorizarea site-urilor funcționează doar pe Microsoft Edge și Internet Explorer. Partea bună este că îi poți limita accesul la Chrome sau Firefox și poți preveni instalarea altor aplicații din secțiunea Apps, games and media. La „Timp petrecut la PC”, poți alege pe zilele săptămânii orele între care poate folosi calculatorul sau un număr total de ore per zi.

Dacă are o consolă Xbox și folosește același cont Microsoft pe care tu l-ai definit ca Child pe PC-ul tău cu Windows 10, restricțiile de vârstă se pot aplica și pe consolă. Astfel, îți poți obliga fiul sau fiica să se joace doar titluri de până la 14 ani, un maxim de trei ore pe zi de luni până vineri și cinci ore în weekend.

Familie Windows 10

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, într-o familie de utilizatori de pe Windows 10 pot figura mai multe persoane. Unele noi pot fi adăugate cu ușurință și unele existente pot fi eliminate, dacă nu mai vrei să le monitorizezi. În final, depinde de tine cât de restrictiv vrei să fii cu copilul tău. Până la o anumită vârstă însă, nu cred că se supără nimeni dacă vrei să știi în permanență unde se află ca să nu-ți faci griji dacă întârzie jumătate de oră acasă.

Dacă vrei să duci lucrurile la un alt nivel, îi poți afla parola de Facebook sau Instagram și îi poți monitoriza conversațiile. Ideal ar fi însă să existe un nivel de încredere între părinte și copil, mai ales la dificila vârstă a adolescenței.

Fotografia din deschidere e a lui Brad Flickinger via Flickr

Citește și: