Aceste fotografii colorizate ți-l arată pe regele Mihai în copilărie și tinerețe

Aceste fotografii colorizate ți-l arată pe regele Mihai în copilărie și tinerețe

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, ora 13, la reședința sa din Elveția. Avea 96 de ani și a condus România în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum ai ocazia să vezi cum era în copilărie și tinerețe în câteva fotografii vechi colorizate.


Actualizare: Pe pagina de Facebook a PLAYTECH s-a scris cu oarecare oroare și mâhnire că am jignit limba română folosind cuvântul „colorizare“. Într-adevăr, el nu există încă în limba română. Am ales să-l folosim, și vei mai găsi astfel de neologisme pe PLAYTECH, pentru că vocabularul nostru e prea sărac și ține greu pasul cu importurile de cuvinte din engleză (mai ales). Dacă te deranjează atât de tare importul de cuvinte și, implicit, adaptarea lor, atunci poate ar trebui să revenim la dacă. Până atunci, avem cuvinte din latină, engleză, germană, slavă.


Regele Mihai este ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost printre ultimul dintre foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul rege al Europei de Est. A urcat prima dată pe tron pe 6 septembrie 1940, când avea 19 ani. În aceeași zi, a semnat un decret prin care puterile depline îi reveneau lui Ion Antonescu.

Regele Mihai a revenit pe tron în 1944 și a fost obligat să abdice pe 30 decembrie 1947. De pe 3 ianuarie 1948, a trăit în străinătate, până în anii ’90, când a încercat să revină în România.

Fotografiile de acum, pe care le poți vedea mai jos, au fost colorizate de Jecinci și publicate pe pagina de Facebook Istorie în culori. Cadrele acestea ți-l arată pe regele Mihai în timp ce merge cu bicicleta, în copilăria, cu motocicleta, ceva mai târziu în viață, dar și lângă o mașină, automobilistica fiind una dintre pasiunile sale. Acestea au fost obținute din imagini alb-negru și adăugate culori printr-o procedură specială.

Regele Mihai va fi înmormântat pe 16 decembrie. La ora 11.25, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Dealul Mitropoliei. Slujba de înmormântare a regelui Mihai se va derula la Catedrala Patriarhală între orele 12.30 și 14. Apoi, cortegiul va merge la Gara Regală Băneasa, de unde va porni spre Curtea de Argeș. Regele Mihai va fi îngropat în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.

Regele Mihai a revenit oficial și acceptat în România în 1997, când Emil Constantinescu era președinte. Nu a încercat să reintre în viața politică, iar singurul moment în care a acceptat să vorbească în Parlament, după abdicare, a fost pe 25 octombrie 2011, când a rostit un discurs pentru unitatea românilor.

Citește și: