09 oct. 2017 | 18:38

Microsoft renunță, oficial, la Windows 10 Mobile, în caz că îi mai păsa cuiva

ACTUALITATE
Microsoft renunță, oficial, la Windows 10 Mobile, în caz că îi mai păsa cuiva

Windows 10 Mobile a fost cândva speranță și acum devine unul dintre multe proiecte la care Microsoft a renunțat.

După ce Windows Mobile a eșuat să țină pasul cu iOS și Android, Microsoft a reluat planul de-a dezvolta o platformă mobilă. Așa a ajuns la Windows Phone, la care a renunțat după două versiuni. Odată cu Windows 10 a promis Windows 10 Mobile și fanii au început să spere că poate să fie ceva bun la final. A fost și achiziția de miliarde de dolari a Nokia, așa că premisele existau.

Acum, Joe Belfiore, vicepreședinte responsabil de Edge și experiența Windows, Microsoft, a spus că viitorul Windows 10 Mobile se oprește aici. Nu vor mai fi versiuni noi și nici dispozitive hardware. Anunțul vine la scurtă vreme după ce Microsoft a lansat browser-ul Edge pentru Android și iOS, dar și un launcher pentru Android.

ComputerBlog notează că atât fanii Microsoft, cât și dezvoltatorii software trebuie acum să înțeleagă ce spun analiștii: mobile nu este viitorul, ci este prezentul. Iar viitorul acum pare să fie asistentul digital foarte bun, inteligența artificială capabilă să realizeze multe lucruri în sprijinul utilizatorului, dar și realitatea virtuală și realitateă mixtă, acolo unde Microsoft investește destul de mult. De asemenea, are și linii hardware pentru Windows 10, până acum cel mai de succes produs al său.

Dan Dragomir, pe site-ul menționat mai sus, susține și că pe zona AR/VR avem Hololens și valul de noi dispozitive făcute de parteneri pentru Windows. Astfel va începe o nouă eră a aplicațiilor de acest fel, după valul Oculus/Gear Vr/PS VR. Vom vedea și jocuri, dar și video, și aplicații noi.

Microsoft rămâne să concureze la nivel software, acolo unde deja există prin câteva aplicații pe telefoanele Samsung. Totodată, își poate consolida astfel prezența pe desktop, acolo unde piața și-a revenit și nu mai discutăm doar de era postPC, ci de una mai realistă: PCplus.