22 mart. 2016 | 15:44

Cât de rapid e Windows 10 Mobile în comparație cu versiunea anterioară

ACTUALITATE
Cât de rapid e Windows 10 Mobile în comparație cu versiunea anterioară

Windows 10 Mobile a fost lansat fără prea mult marketing din partea Microsoft și, chiar și-așa, mulți utilizatori au făcut deja trecerea la el de la Windows Phone 8.1.

Cei de la Digital Citizen au vrut să testeze precis diferențele de performanță dintre cele două sisteme de operare, pe care le-au comparat într-o serie lungă de teste. Au folosit un Nokia Lumia 930 cu Windows Phone 8.1, respectiv un Microsoft Lumia 640 cu Windows Phone 8.1. Au executat amândoi aceleași teste, în aceeași ordine, înainte și după ce au făcut actualizarea la Windows 10 Mobile.

Aparent, Windows 10 Mobile crește mult timpul de pornire al telefonului. Microsoft Lumia 640 a avut nevoie cu 28% mai mult timp pentru procedura de pornire când Windows 10 Mobile a fost instalat, în timp ce Lumia 930 a pornit cu 33% mai lent decât atunci când folosea Windows Phone 8.1. În ceea ce privește viteza internetului, Windows 10 Mobile a fost mai lent pe Lumia 930 (cu 6%) și puțin mai rapid pe Lumia 640 (cu 2%). Să nu uităm că Windows Phone 8.1 folosește Internet Explorer, iar Windows 10 folosește Microsoft Edge.

Cât despre viteza de descărcare a datelor, Windows 10 Mobile a fost mai rapid decât Windows Phone 8.1 pe ambele smartphone-uri și conexiuni de date. De asemenea, au evaluat viteza cu care sunt folosite procesorul, cipul grafic, memoria și spațiul de stocare cu ajutorul WP Bench, și s-a dovedit că pe Lumia 640 Windows 10 Mobile a fost cu 9% mai lent decât Windows Phone 8.1, iar pe Lumia 930 a fost cu 3% mai lent. Pe Lumia 930, Windows 10 Mobile a fost, din nou, cu 6% mai lent decât Windows Phone 8.1.

Concluzia finală a fost în defavoarea Windows 10 Mobile. „Windows Phone 8.1 este un sistem de operare foarte bine optimizat, capabil să obțină maximul de performanțe chiar și pe hardware foarte slab. Windows 10 Mobile abia a fost lansat și are un drum lung până va ajunge la același nivel de optimizare. Deocamdată, pentru o listă de noi caracteristici cu care vine Windows 10 Mobile și alta de caracteristici pierdute, noua versiune de Windows pentru telefoane ne oferă un timp mai lung de pornire al telefonului și performanțe ceva mai slabe, mai ales pe dispozitivele mai ieftine”, potrivit Digital Citizen.