20 oct. 2017 | 18:44

Materialul inovator care ar putea reinventa toate electronicele

ACTUALITATE
Materialul inovator care ar putea reinventa toate electronicele

Cercetători de la Universitatea RMIT au făcut o descoperire care ar putea schimba ce se știa despre chimie și ar îmbunătăți electronica.

Echipa a creat un material bidimensional special și care poate fi folosit ca tranzistor eficient. Materialul nu este gros, de câțiva atomi, lucru care nu a mai fost reușit până acum, în natură, în special. Cercetarea a fost condusă de profesorul Kourosh Kalantar-Zadeh și de Torben Daeneke de la Școala de Inginerie a RMIT. Alături de studenții lor, au lucrat la dezvoltarea materialului timp de un an.

În timp ce noul material se așteaptă să fie un instrument nou în chimie, el promite, de asemenea, îmbunătățirea produselor electronice existente. De fapt, se crede că ar putea spori capacitățile de stocare a datelor și ar putea face electronica mai rapidă, inclusiv crearea de ecrane proprii.

”Când scrii cu un creion, grafitul lasă fulgi foarte subțiri în urmă, numiți grafen, care pot fi ușor extrași, deoarece sunt structuri stratificate natural”, explică Daeneke. ”Dar ce se întâmplă dacă aceste materiale nu există în mod natural? Aici am găsit o metodă extraordinară, și foarte simplă, de a crea fulgi atomici subțiri de materiale care nu există în mod natural ca structuri stratificate”, continuă acesta.

Pentru a crea materialul, echipa a dizolvat metalele în metal lichid pentru a crea structuri foarte subțiri de oxid, capabile să fie îndepăratate. Daeneke spune că procesul de creare a stratului de oxid este simplu ca spumarea laptelui atunci când faci cappuccino. Nu ai nevoie de multă expertiză tehnică, deci oricine ar putea face asta, teoretic.

Odată ce straturile de oxid sunt îndepărtate, ar putea fi folosite ca niște componente tranzistoare în electronica modernă pentru a le face mai rapide în timp ce necesită mai puțină putere. Acest lucru este posibil pentru că sunt extrem de subțiri. Straturile de oxid sunt, de asemenea, folosite pentru a face ecrane tactile cu care ne-am familiarizat deja, ceea ce sugerează că firmele ar putea folosi acest material pentru a face ecrane tactile mai sensibile.