02 oct. 2017 | 13:44

A murit unul dintre ultimii fizicieni care au construit prima bombă atomică

ACTUALITATE
A murit unul dintre ultimii fizicieni care au construit prima bombă atomică

Murray Peshkin, unul dintre ultimii oameni de știință care au participat la Manhattan Project, a murit după o bătălie cu o boală de inimă. Avea 92 de ani.

Peshkin a mers să lucreze la Proiectul Manhattan când era încă student la fizică la Cornell. Avea doar 18 ani când un profesor de fizică l-a întrebat dacă vrea să ia parte la un proiect extrem de secret, însă fără să-i dea prea multe detalii. Pentru că în acea perioadă era războiul, a simțit gravitatea întrebării și a răspuns fără să stea pe gânduri că da, se poate baza pe el. El a lucrat sub egida lui Enrico Fermi și a lui Edward Teller la Los Alamos, iar numerele sale au deschis calea pentru Gadget, prima bombă atomică.

Acum, când lumea se așteaptă ca în orice moment Coreea de Nord să-și facă de cap cu armamentele ei, avem nevoie de minți și perspective ca cele pe care le avea Murray mai mult ca niciodată.  Murray nu a fost, cu siguranță, un criminal de război, ci un adolescent care a făcut calcule pentru unii dintre eroii săi fizicieni și s-a alăturat unei cauze pe care o considera ca fiind patriotică. Abia mai târziu și-a dat seama că a ajutat la construirea unei arme nucleare.

[related]

Într-o oarecare măsură, Murray reprezintă trecerea unei generații de oameni de știință și gânditori care știau foarte bine importanța bombei. Dacă Stanislav Petrov, care a murit săptămâna trecută, nu ar fi ignorat o problemă legată de software-ul său, ar fi lansat arsenalul sovietic și holocaustul nuclear. Pe măsură ce acești eroi trec, un decalaj crește, iar noi rămânem cu figuri precum Trump și Kim Jong-Un.

După proiectul Manhattan, Murray și-a dedicat viața științei, atât în ​​cercetare, cât și în educație. El a fost profesor la Universitatea Northwestern și, în cele din urmă, directorul interimar al Diviziei de Fizică de la Argonne National Laboratory. El a rămas activ în cercetare și din patul său de spital. „Ultimul lucru pe care l-am făcut pentru tata a fost să-l ajut să-și direcționeze conexiunea VPN prin WiFi, astfel încât să poată ajunge la programele sale de modelare a neutronilor la Argonne National Lab”, spune fiul fizicianului, potrivit Motherboard.

Mai mulți oameni de știință au realizat între 1939 și 1945 bomba care a avut numele de cod „The Gadget”, construită ca parte a Proiectului Manhattan, care a explodat cu succes în primul test nuclear din istorie. Acest dispozitiv a fost un prototip care a servit la testarea diferitelor tehnologii care au fost ulterior utilizate pentru realizarea primelor arme nucleare.

Proiectul Manhattan a prins viață imediat ce Albert Einstein i-a scris lui Franklin Roosevelt, președintele Americii de pe atunci, că Germania nazistă lucrează la construirea unei bombe atomice. După șase ani de muncă, pe 16 iulie 1945 la ora 5.29, a fost detonată prima bombă atomică în bazinul munților Jemez din nordul statului New Mexico, Statele Unite. Au urmat bombele aruncate asupra Hiroshimei și Nagasaki – Little Boy, respectiv Fat Man.

Fotografia din deschidere via Wikimedia Commons.