27 oct. 2017 | 18:08

Poate cea mai rapidă mașină supersonică a trecut de primul test

VIDEO ACTUALITATE

Mașina supersonică Bloodhound a avut parte de prima sa testare publică. Creatorii vor să doboare cu ea recordul actual de viteză.

Mașina supersonică Bloodhound este întruchiparea nevoii de viteză a omenirii. I-ai putea spune automobil, dar e mai degrabă un vehicul de putere pură. Acum a terminat primul său test public, unde a atins viteza de 340 km/h. Sigur, nu pare mult, și alte mașini, ba chiar de serie, ajung la așa viteze, dar scopul suprem este altul și pentru acela este testată acum.

Pe pista de pe Aeroportul Newquay din sud-vestul Angliei, Bloodhound Supersonic Car a întrecut orice speranță a producătorilor și nu numai. Descrisă drept cea mai avansată mașină de curse din lume, Bloodhound SSC e în dezvoltare pentru a atinge peste 1.600 de km/h în viitor.

În primul său test public, Bloodhound a terminat două tururi de-a lungul pistei de 2,7 km, alimentată de un motor cu reacție Rolls-Royce EJ200, care se găsește, de obicei, într-un avion Eurofighter Typhoon. Nu este o surpriză că dezvoltatorii au cerut unui pilot profesionist s-o conducă. Acesta a fost comandantul Aviației Regale Andy Green, care a și stabilit actualul record mondial de viteză la sol de 1.228 km/h, acum 20 de ani.

În timp ce un astfel de motor este impresionant, Bloodhound SSC ar fi echipată în cele din urmă cu un motor de rachetă care ar putea-o duce către viteza maximă visată de echipa proiectului. Această actualizare nu va avea loc în următorii doi-trei ani, dar testul a dat încrederea echipei că ar putea atinge în cele din urmă acest obiectiv.