11 mai 2016 | 11:15

Rușii au o rachetă care poate distruge o țară întreagă

ȘTIINȚĂ
Rușii au o rachetă care poate distruge o țară întreagă

Scutul antirachetă probabil că nu ar fi o mare problemă pentru noua tehnologie rusească.

Economia Rusiei a fost lovită grav de sancțiunile impuse asupra țării în urma anexării peninsulei Crimeea și a războiului din estul Ucrainei, însă asta nu a determinat autoritățile să acorde o importanță redusă efortului de modernizare a forțelor armate. Ce-i drept, unii experți ar spune că este nevoie de un echilibru în lume, iar atât timp cât Rusia, Statele Unite și (probabil) China rămân superputeri militare, sunt șanse mici să avem un conflict militar de proporții în viitor.

Însă o rachetă nucleară care poate distruge o țară întreagă (nu, nu exagerăm), pare un pic prea mult pentru ziua de azi. Este vorba, mai exact, despre RS-28 Sarmat, o rachetă balistică intercontinentală care ar urma să ia locul actualului R-36M2 Voevoda, acestuia din urmă fiindu-i atribuit numele de cod ”Satan” de către NATO. De ce reprezintă racheta Sarmat un element îngrijorător? Din cauza încărcăturii pe care o poate avea.

Astfel, trebuie să știți că nu avem de-a face aici cu o simplă rachetă care transportă un singur focos. Conform Wikipedia, Sarmat poate include nu mai puțin de 10 focoase nucleare grele, sau 15 ușoare. Acestea sunt încărcături multiple dirijabile independent, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele poate fi dirijată către o țintă anume. Mai mult decât atât, racheta poate fi dotată și cu o multitudine de contramăsuri împotriva sistemelor antirachetă și va avea o viteză mai mare decât modelele precedente, astfel încât interceptarea ei va fi extrem de dificilă. Raza de acțiune se pare că va fi în jur de 10.000 de kilometri.

Având în vedere încărcătura uriașă care ar putea fi transportată, agențiile de presă din Rusia au declarat deja că Sarmat poate distruge complet o suprafață de pământ de dimensiunea Texasului sau a Franței. Exact. O țară întreagă, distrusă de o singură rachetă nucleară. Primele teste cu aceasta vor fi efectuate la vară, la cosmodromul Plesetsk, racheta urmând a intra în dotarea armatei ruse în 2018. Conducerea țării speră ca Sarmat să înlocuiască complet vechile rachete Voevoda până în anul 2020.