07 nov. 2017 | 17:45

Pozele NASA care îți arată că omul a ajuns pe Lună

ACTUALITATE
Pozele NASA care îți arată că omul a ajuns pe Lună

Dacă până acum aveai dubii că Neil Armstrong n-a ajuns niciodată pe Lună și că totul a fost o conspirație a NASA, aruncă un ochi pe aceste imagini.

De ceva timp încoace se vorbește despre călătoriile pe Lună și chiar de crearea unui habitat gonflabil, în care astronauții să fie în siguranță în timpul expedițiilor. State ca China, Rusia și în special Statele Unite ale Americii se bat în idei și tehnologii care să facă posibile aceste expediții lunare. Ceea ce e puțin ciudat, având în vedere că omul a pășit pe Lună în urmă cu aproximativ 50 de ani, iar aceste fotografii dovedesc acest lucru.

Primul pas pe Lună a fost făcut de Neil Armstrong 1969, însă și atunci, ca acum, au existat destui cârcotași care să declare că totul a fost o conspirație a NASA. Lucrurile au devenit și mai tensionate după ce Buzz Aldrin i-a urmat lui Armstrong. De atunci este perpetuată această teorie a conspiraţiei. Ca toate semnele de întrebare să dispară din mintea oamenilor ”necredincioși”, există o serie cu fotografii de colecție din misiunile Apollo care îți arată realitatea. Ba chiar la rezoluție excelentă.

Partea proastă a misiunilor Apollo fost că, în urmă cu 50 de ani, NASA nu avea echipamentele din zilele noastre, iar rezoluția clipurilor video mai ales nu era tocmai bună. De aici și confuzia oamenilor, care, fie nu se pronunțau, fie spuneau că sursa nu este veridică.

Să ne amintim că atunci când Iuri Gagarin a ieșit în spațiu, fiind și primul care a atins această performanță, cuvintele lui au fost: ”Eu nu văd niciun Dumnezeu aici”. Înregistrarea oficială nu are aceste cuvinte, ele fiind la nivel de zvonuri. Mă rog, ținând cont că Gagarin era astronautul URSS, uniunea care nu avea o relație tocmai bună cu Dumnezeu, se cam înțelege unde a vrut să bată. Ce voiam să spun e că pe același tipar s-a născut în mintea oamenilor și că NASA nu a pus niciodată oameni pe Lună și că totul este un mit.

Asta s-a schimbat după câteva decenii. Circa 10.000 de fotografii se află pe Flickr, toate scanate la o rezoluție de 1.800 pixeli, mai mult decât ai nevoie ca să le poți inspecta până la cel mai mic detaliu de Photoshop. Dacă imaginile te conving că la mijloc nu a fost vorba de nicio conspirație, ci de o reușită uriașă a omenirii, bucură-te pentru că chiar așa a fost.

Arhiva Apollo, numele pe care l-a primit proiectul, reunește mii de imagini, capturate de astronauți în perioada 1961-1971. Mai găsești și poze cu ei, din cabina în care stăteau, dar marea majoritate a fotografiilor arate cadre cu Luna, Pământul, echipamentele de cercetare duse pe satelit sau călătoria între Lună și Pământ. Kipp Teague este persoana responsabilă de administrarea arhivei pentru proiectul Apollo, care a făcut o treabă bună, dar i-a și mâncat vreo zece ani din viață, totul ca oamenii să nu mai subestimeze NASA și expedițiile ei. Numai în timpul misiunii Apollo 4 s-au strâns aproximativ 700 de poze cu Pământul făcute, la fel, de astronauți. 

Programul Apollo a fost primul de o asemenea întindere şi a marcat tot felul de premiere, ca prima imagine cu răsăritul pe Pământul văzut din spaţiu, prima imagine cu o sondă în spaţiu sau studiul norilor din spaţiu. În orice caz, dacă imaginile n u te conving, mai ai o șansă. Există un filmuleț de 13 minute care îți explică de ce era mai simplu pentru NASA să pună un om pe Lună, în loc să falsifice videoclipul transmis live, în care Armstrong spune că omenirea a făcut un pas mare în existența ei. S.G. Colline e un amator de filmografie și un cameraman sceptic, care are câteva explicații tehnicie care dovedesc că tehnologia din 1969 nu permitea ca americanii să falsifice filmarea.