Ce orașe ajung sub apă din cauza încălzirii globale, conform NASA

Ce orașe ajung sub apă din cauza încălzirii globale, conform NASA

Dacă nu cumva empatizezi cu opinia lui Donald Trump pe marginea subiectului, încălzirea globală tinde să devină ireversibilă, iar consecințele sunt grave.

Consensul printre oamenii de știință la nivel internațional este că planeta noastră se află într-o situație destul de gravă din punctul de vedere al temperaturilor. Aproape fiecare an din ultimul deceniu a reușit să depășească toate recordurile în materie de temperaturi extreme. Din cauza ritmului alert în care continuă să se polueze atmosfera în fiecare colț al globului, ghețari de dimensiuni astronomie din calota glaciară continuă să se topească.

Trecând peste efectul dezastruos pe care îl va avea topirea gheții asupra faunei de la cercul polar, mai grav decât atât este faptul că vor exista orașe importante ce riscă să ajungă sub apă pentru totdeauna. Încercând să facă niște previziuni vizavi de redistribuirea apei rezultată din gheața topită, cercetătorii de la laboratorul Jet Propulsion din California s-au angajat la niște previziuni destul de sumbre. Rezultatele efortului lor de cercetare a fost publicat în publicația Science Advances și poate fi parcurs în întregime online folosind acest link. 

Aceeași oameni de știință de la NASA au realizat o aplicație web prin intermediul căreia poți să vezi cu o precizie destul de mare care zone de pe glob vor fi cele mai afectate din cauza schimbărilor radicale de temperatură din ultima perioadă comparativ cu ultimii 50 de ani. Pentru că nivelul de poluare nu este constant pe întreaga suprafață a planetei noastre, fiecare previziune sumbră este legată de o falie de gheață ce s-ar putea topi.

În ceea ce privește câteva exemple, Londra ar putea suferi inundații majore dacă se topește partea de nord vest din calota de gheață a Groenlandei. În privința New York-ului, ar avea de suferit dacă întreaga suprafață nordică a aceleeași calote de gheață s-ar diminua semnificativ. Sydney, capitala Australiei este de pe lista localităților care vor ajunge într-o proporție semnificativă sub apă dacă se topește zona de nord vest a calotei glaciare a Antarcticii. Cei de la BBC au detaliat alte câteva scenarii fatidice.

calotă glaciară temperatură