Ce-i cu Breaking News, un film românesc despre presă care te va cuceri

Breaking News este un film românesc apărut în 2017. Ecranizarea își propune să scoată în evidență sacrificiile pe care un om le face în meseria sa, dar și consecințele unei decizii pripite.

Dat fiind că sunt studentă la jurnalism, caut mereu să urmăresc producții cinematografice cu și despre jurnaliști. Asta pentru că poți învăța multe lucruri despre care facultatea nu prea ține cont și nici nu prea te pune în temă. Filmele care abordează un anumit domeniu de activitate, în general, oferă exemple concrete și practice despre meseria respectivă, lucrurile din spatele ei, dar și situații, mai mult sau mai puțin plăcute, cu care, vrei nu vrei, dai piept.

Ei bine, dacă nu știai, există un film românesc, cu tematică jurnalistică, destul de interesant. Breaking News ilustrează maturizarea psihologică unei tinere de doar 15 ani, dar și a unui bărbat în toată firea, care este forțat de împrejurări să-și facă meseria, deși nu vrea. Până unde poate merge un om pentru a-și atinge obiectivele și pentru a-și face meseria pe care și-a ales-o?

Breaking News este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după Love Building (2013) și Alt Love Building (2014). Breaking News a avut premiera la zece ani după prima variantă a poveștii regizoare, imediat după ce și-a terminat studiile. Filmul are la bază povestea unui jurnalist, Alex Mizilu, care este forțat să facă un reportaj in memoriam, după moartea tragică a operatorului său.

Povestea este cu atât mai dramatică, cu cât întâmplarea are loc în preajma Crăciunului. Cu trei zile înainte de Ajun, într-un orășel de pe lângă Marea Neagră, Alex încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care l-au cunoscut. Filmul își propune să evidențieze cât mai bine relația reporter-operator, o relație bazată pe încredere, prietenie și respect. Alex o cunoaște pe fiica prietenului său mort, o copilă de 15 ani, iar reportajul său, căruia pot să-i dau numele ”În căutarea omului pierdut”, va fi făcut prin ochii acesteea. În încercarea de a contura imaginea unui profesionist, a unui tată, prieten și coleg, Alex se apropie de tânără și devine un tată spiritual pentru ea.

Andi Vasluianu interpretează rolul principal, alături de adolescenta în vârstă de 16 ani, Voica Oltean. Deși personajele nu sunt neapărat nume consacrate cienematografiei românești, dimpotrivă, fiica operatorului este o amatoare descoperită la un liceu de muzică, filmul este plin de scene încărcate emoțional și tensiune întinsă la maximum. Mai mult, pentru scena în care cameramanul își găsește sfârșitul, și altele, nu s-au folosit efecte speciale, totul fost realizat cu decoruri și tehnici old school.

Alături de Andi Vasluianu și Voica Oltean, aceasta din urmă fiind recompensată pentru primul ei rol cu Mențiunea specială a Juriului la Karlovy Vary, joacă Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru și Constantin Cojocaru.

Breaking News nu este un film dedicat doar jurnaliștilor sau studenților de la această facultate. Ecranizarea scoate în evidență sacrificiile pe care un om le face de-a lungul meseriei sale și obstacolele peste care trebuie să treacă pentru a-și continua, atât viața, cât și cariera. Filmul oferă o lecție de viață și, deși mulți vor fi sceptici cu asta, o face într-un mod destul de profi.

În orice caz, Playtech.ro a făcut o listă cu filme și seriale care te învață mai mult decât o face școala sau facultatea, în general, așa că poate ar trebui să tragi în ochi și să-ți alegi filmul sau serialul care vorbește despre domeniul tău de activitate. Cine știe, poate rămâi cu ceva bun de acolo.

Citește și: