Fost șef Facebook: doar Dumnezeu știe cum distrugem mințile copiilor

Fost șef Facebook: doar Dumnezeu știe cum distrugem mințile copiilor

Facebook, fără îndoială, a ajuns să ne influențeze foarte mult viețile. Și, din când în când, câte un fost angajat vrea să ne arate „lumina“. 

Facebook este o companie de miliarde de dolari acum, dar în urmă cu 13 ani era diferită. Era un startup care putea doar să viseze că va influența sau chiar schimba lumea. Alături de Mark Zuckerberg a fost și Sean Parker, creatorul Napster și primul președinte al rețelei sociale. Nu mai e implicat în Facebook, dar are opinii despre cel mai productiv produs în care s-a implicat vreodată. Și declarațiile lui sunt aproape apocaliptice, dacă le crezi pe cuvânt.

„Doar Dumnezeu știe cum distrugem mințile copiilor“, a declarat Sean Parker într-un interviu la un eveniment organizat de Axios. El a spus că Facebook exploatează nevoia de validare a utilizatorilor și le controlează și influențează creierele prin furnizarea conținutului care să-i bucure. Îi face dependenți și el nu e mândru de ce-a făcut în urmă cu aproape un deceniu. „Este fixul tipul de creație pe care ar face un hacker ca mine“, a mai spus acesta.

„Nu știu dacă înțeleg pe deplin consecințele a ceea ce am spus din cauza consecințelor nedorite pe care le are o rețea care a ajuns la un miliard, două miliarde de utilizatori și… schimbă relația pe care o au cu societatea, cu ei înșiși. Probabil că interacționează cu productivitate în moduri ciudate“, a completat Parker.

Deși acum Facebook pare un monstru, Sean Parker din 2004 asta dorea. Atunci lucrau sub un crez simplu: „Cum facem să consumăm tot timpul și toată atenția posibile?“ „Asta înseamnă că trebuie să primești nițică dopamină din când în când, pentru că cineva a apreciat sau a comentat la o poză sau un mesaj sau ceva. Și asta te face să creezi mai mult conținut și asta îți va aduce… mai multe aprecieri, mai multe comentarii“, a detaliat Parker mecanismele pe care Facebook se bazează și în prezent.

Cine e Sean Parker, fostul președinte al Facebook

Sean Parker e fost președinte Facebook și unul dintre primii investitori. Înainte de asta, el a avut Napster, o platformă lansată în 1999 prin care puteai descărca ilegal muzică în format digital. Prin el, Mark Zuckerberg a ajuns în lumea bună din Silicon Valley și a construit Facebook spre ceea ce este astăzi. De exemplu, Peter Thiel, cofondator PayPal, a fost adus de Parker ca să bage bani în Facebook. A fost concediat în 2005, în urma unei razii a poliției în căutare de droguri. Acum, fostul președinte are o avere evaluată la 2,6 miliarde de dolari, în special datorită acțiunilor deținute la Facebook.

Mai mult, în 2010, Parker a investit în serviciul online de muzică Spotify. Cinci ani mai târziu a pornit Fundația Parker (donație de 600 de milioane de dolari) și un an mai târziu a donat 250 de milioane de dolari pentru cercetări în lupta contra cancerului.

Un portret al său, deși superficial, este și în filmul The Social Network din 2010. În film, i-a fost acreditat citatul: „Un milion de dolari nu e fascinant. Ştii ce-i fascinant? Un miliard de dolari“, când i-ar fi explicat lui Mark Zuckerberg de ce trebuie să tragă pentru bani. Mai târziu a spus că n-a zis așa ceva, ba din contră. I se pare cool să fii revoluționar, să creezi ceva nou, nu să aduci miliarde. Când aduni miliarde de dolari, nu mai ești cool.