Miliardarul rus care vrea să afle dacă acest asteroid e trimis de extratereștri

Miliardarul rus care vrea să afle dacă acest asteroid e trimis de extratereștri

La sfârșitul lui noiembrie, un obiect interstelar a intrat în sistemul nostru solar. Obiectul, numit Oumuamua, a atras atenția astronomilor, care cred că e una dintre cele mai relevante probe spațiale interstelare trimise de vreo civilizație avansată din altă parte a Universului.

Yuri Milner, miliardarul rus din spatele programului de cercetare Breakthrough Listen, este intrigat de această posibilitate. La scurt timp după întâlnirea cu Avi Loeb, președintele departamentului de astronomie al Harvard, acesta a anunțat că se va concentra pe Oumuamua și va investiga dacă obiectul transmite semnale radio. Astfel, vom afla dacă obiectul este o simplă rocă spațială sau un semnal trimis de alte civilizații.

Obiectul a fost observat pentru prima dată de telescopul Pan-STARRS din Hawaii și de atunci s-a descoperit că are anumite trăsături neobișnuite pentru un simplu asteroid tip sau pentru o cometă normală. „Oumuamua a fost catalogat prima dată ca fiind o cometă, dar, din moment ce îi lipsea o coadă de material evaporat, această posibilitate a fost eliminată rapid”, au declarat cercetători care l-au examinat.

În plus, forma obiectului este lungă, în timp ce majoritatea asteroizilor sunt rotunzi. Cu siguranță această observație nu elimină posibilitatea ca Oumuamua să fie un simplu asteroid, dar asupra lui plonjează câteva semne de întrebare.

Breakthrough Listen va începe să cerceteze obiectul cu Green Bank Telescope, începând cu 13 decembrie. Telescopul va examina obiectul timp de 10 ore în patru benzi de frecvență radio, în speranța de a intercepta un semnal trimis de obiect. Oamenii de știință recunosc că probabilitate ca acest obiect să fie un mesaj trimis de extratereștri este foarte mică. Cu toate acestea, știința are tendința de a lucra în domeniul „imposibilității absolute”.

Andrew Siemion, directorul centrului de Cercetare Berkely SETI și liderul inițiativei Breakthrough Listen, spune că ar fi imposibil să lucrezi în acest domeniu dacă crezi că de fiecare dată când te uiți la ceva și ți se pare că e altceva, vei descoperi acest lucru.

Citește și:
Sursa: Futurism