Primul obiect interstelar care a ajuns în sistemul nostru solar

Primul obiect interstelar care a ajuns în sistemul nostru solar

Un mic asteroid descoperit recent, posibil o cometă, pare să provină din afara sistemului nostru solar, din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este adevărat, acesta ar fi primul obiect interstelar care a fost observat și confirmta de astronomi.

Obiectul este mai mic de 400 de metri în diametru și se mișcă foarte repede. Astronomii lucrează de urgență pentru a îndrepta telescoapele în jurul lui ca să-l poată analiza. Odată ce aceste date sunt obținute și analizate, astronomii pot ști mai multe despre originea și, eventual, compoziția obiectului.

A/2017 U1 a fost descoperit pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS 1 al Universității din Hawaii, în timp ce căuta obiecte în apropierea Pământului pentru NASA. Rob Weryk, cercetător post-doctoral al Institutului de Astronomie al Universitățoo din Hawaii a fost primul care a identificat obiectul în mișcare și l-a înaintat Centrului Minor Planet. Weryk a căutat ulterior arhiva de imagini Pan-STARRS și a constatat că obiectul a fost prezent și în imaginile realizate din noaptea precedentă, dar nu a fost identificată inițial din cauza celorlalte obiectelor în mișcare.

Echipa CNEOS a trasat traiectoria curentă a obiectului și a analizat chiar și viitorul său. Modelul A / 2017 U1 a venit din direcția constelației Lyra, care navighează prin spațiul interstelar cu 25,5 kilometri pe secundă.

Obiectul s-a apropiat de sistemul nostru solar în apropierea eclipticei, unde planetele și cei mai mulți asteroizi orbitează Soarele. La 2 septembrie, corpul mic traversa sub planul ecliptic, chiar în interiorul orbitei lui Mercur și apoi s-a apropiat cel mai aproape de Soare pe 9 septembrie. Tras de gravitația Soarelui, obiectul a făcut o întoarcere sub sistemul solar, trecând sub orbita Pământului pe 14 octombrie, la o distanță de aproximativ 24 de milioane de kilometri, aproximativ de 60 de ori distanța față de Lună.

Obiectul interstelar a primit denumirea temporară A/2017 U1 de către Centrul Minor Planet (MPC) din Cambridge, unde sunt colectate toate informațiile despre corpurile mici din sistemul nostru solar sau a celor care trec prin el. Deoarece aceste este primul obiect ”intrus” regulile de denumire vor fi stabilite de Uniunea Astronomică Internațională.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: