Viteza 5G: limitele și beneficiile viitorului

Viteza 5G: limitele și beneficiile viitorului

Vedem zilnic reclame la tot felul de operatori de telefonie, care invită oamenii să cumpere abonamente cu viteze 4G, de peste 100Mbps. Nu e nimic mai fals. Vitezele 4G nu depășesc în medie 10Mbps și în general oferă viteze de download între 3 și 6 Mbps. Viteza 5G însă va oferi într-adevăr viteze de 100Mbps, permițând utilizatorilor să downloadeze filme 3D în aproximativ șase secunde și să redea pe mobile materiale video 4K sau chiar 8K.

Ce înseamnă, de fapt, 5G

Viteza 5G este un pas înainte de la standardul 4G, care a fost introdus de industria de telecomunicații în 2008. Cum fiecare evoluție la o nouă generație de viteze în telefonia mobilă avea loc din zece în zece ani, se așteaptă ca noul standard să fie introdus în 2018 cu ocazia Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud.

Totuși, ce înseamnă 5G? Numele semnifică generația a 5-a de viteză în telefonia mobilă. Cu aceasta, vitezele de download cresc de șase ori, latența comenzilor prin semnalul wireless va scădea semnificativ, filmele și materialele video se vor încărca infinit mai repede, iar site-urile vor răspunde la comenzile tale cât ai clipi.

Momentan nu există standarde 5G, iar operatorii de telefonie din America precum AT&T și Verizon lucrează de zor pentru a implementa infrastructura ce ar putea susține viteze 5G. Nu ar fi de mirare ca europenii să lucreze și ei de zor la antenele, releele, bazele de date și alte piese esențiale de infrastructură care să poată primi semnale 5G în următorii patru sau cinci ani.

Viteza 5G

5G vine cu viteze de download de cel puțin șase ori mai mari

Totuși, în numere, care e diferența? Viteza cea mai mare standard de 4G în lumea reală este între 10 și 15 Mbps, în timp ce 5G promite viteze de peste 100Mbps. Cum ziceam la început, nu vă lăsați păcăliți de vitezele ”cosmice” de peste 150Mbps ale 4G din reclame, pentru că acelea sunt viteze în condițiile perfecte de laborator, și nu în mediul cel mai adesea întâlnit: pe stradă, în metrou, acasă, și așa mai departe, unde vitezele sunt infinit mai mici.

Totuși progrese în implementarea 5G există. Deși evoluții intermediare există deja în telecomunicații, cum sunt telefoanele echipate cu antene LTE (Long-Term Evolution) care oferă viteze standard reale de 17Mbps, acestea nu reprezintă pasul cu adevărat evolutiv către vitezele 5G.

Momentan, 5G este la nivelul de cercetări. De exemplu Huawei și Ericsson experimentează cu viteze 5G în zone rurale din Olanda, iar englezii au înființat un centru de cercetări pentru dezvoltarea vitezei 5G la Universitatea din Surrey.

Viteza 5G

 

Care sunt riscurile implicate de 5G

Totuși, aici trebuie trase, de asemenea, niște semnale de alarmă. Frecvențele radio cu care antenele care emit semnal 5G operează sunt aproape de 20 de ori mai mari decât cele ale majorității antenelor ce emit semnal 4G. De exemplu, pe durata experimentelor din Olanda, antenele care emiteau semnalele radio operau cu frecvențe de 73.000 MHz, în comparație cu cele 3.500MHz maximum cu cât operează atenele 4G astăzi.

Asta ar însemna că orice apropiere fizică de o asemenea antenă ar implica iradieri electromagnetice cu consecințe extrem de grave. Așadar nu e de mirare de ce Huawei și Ericsson experimentează cu asemenea dispozitive în zonele rurale izolate, unde accesul este limitat. Deși semnalul radio de care vei avea parte în zonele populate va fi ”bun”, acest lucru va însemna și o mai mare concentrare a pericolului de iradiere pasivă. Poți vedea filme în 4K, dar sănătatea îți va fi afectată. Totuși, nu vă imaginați scenarii de Cernobîl aici, semnalul 4G deja are efecte nociv și în ziua de azi, doar că odată cu 5G situația se va agrava.

O altă problemă tehnică este legată și de semnalele de frecvență înaltă în general. Asemănător sistemelor wireless de tip WiFi, 5G are o putere de penetrare extrem de redusă și își pierde din putere atunci când apar mai multe ziduri în calea sa. De fapt, cu cât semnalul este transmis cu o frecvență mai mare cu atât penetrează mai puțin și acoperă o suprafață mai mică. În mall-uri sau aeroporturi vei putea vedea filme 3D live de pe YouTube, dar odată ce ieși din afara orașului s-ar putea să te întorci pe 4G sau chiar 3G+.

Viteza 5G

Viteza 5G va completa rețeaua 4G deja existentă

În final, asemenea 4G și 3G înaintea lor, vitezele 5G vor apărea prima oară doar în anumite zone și doar pe mobilele care vor putea recepționa astfel de semnale, însă vor fi dependente de rețeaua imensă de antene 4G instalate până acum. De asemenea, nu toate serviciile de telefonie mobilă vor trece la 5G concomitent. Sud Coreenii vor fi primii care se vor bucura de noua viteză, după care vor urma probabil americanii și japonezii, iar apoi restul lumii.

Nu trebuie să uităm nici faptul că și producătorii de cartele SIM vor trebui să se mute de asemenea pe noile standarde de viteză. Dacă până acum ai fost mândrul posesor de micro SIM ce era compatibil cu vitezele 4G, probabil că undeva prin 2018 va trebui să-l schimbi. Internetul 5G va fi disponibil, probabil, prin 2019-2020, indiferent de ce promit furnizorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: