Au fost finalizate primele teste pe o rețea 5G

Au fost finalizate primele teste pe o rețea 5G
09:18 27.11.2015

Deși există foarte multe țări care nu au făcut tranziția la conexiuni de date 4G, iar în România există zone fără semnal de orice fel, se fac teste cu 5G.

Cu toții suntem avizi de conexiuni mai rapide la internet, indiferent unde ne aflăm și indiferent de tipul de dispozitiv pe care îl avem în fața ochilor pentru a-l accesa. Cu alte cuvinte, nu mai avem răbdare să petrecem câteva secunde pentru încărcarea unei pagini web și aproape că nu contează faptul că prea puține dispozitive sunt capabile să livreze rate de download mai mari decât cele actuale. Ideea de bază este simplă, mulți operatori de internet își doresc conexiuni de date mai sprintene decât 4G, iar operatorii de telefonie din diverse colțuri ale lumii se grăbesc să materializeze aceste doleanțe.

Conform ultimelor informații, operatorul japonez NTT Docomo se numără printre primele companii care va reuși să implementeze o rețea de comunicații 5G. Cu toate că se dorește finalizarea acestui proiect abia până în 2020, s-au realizat deja primele teste în lumea reală pentru o rețea 5G.

Printr-o colaborare cu Nokia Network, NTT Docomo, într-un centru comercial aglomerat din Tokio a a reușit să obțină o viteză de transfer de 2Gbps. Pentru atingerea acestei performanțe a folosit semnale pe unde scurte la frecvența de 70GHz. Acest test este mai special decât toate celelalte experimente similare din trecut pentru că nu s-a mai bazat pe contact vizual între emițător și receptor. Beam-forming și beam-tracking sunt niște tehnologii noi care au vitale pentru finalizarea acestui proiect cu succes. Într-o oarecare măsură, acestea sunt aceleași tehnologii folosite în case de către routerele compatibile cu 802.11ac. Practic, emițătorul are abilitatea de a concentra undele radio în mod dinamic către receptor indiferent de poziția acestuia în raza de acoperire.

Deși aceste teste ne oferă o mostră reală pentru experiența pe care o vom putea experimenta și noi în câțiva ani, merită să aveți în vedere posibilitatea că cei 2Gbps vor scădea semnificativ când rețeaua va fi congestionată de un număr de câteva milioane sau zeci de milioane de utilizatori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI