Microsoft, te rog, nu mă dezamăgi! Windows 10, revoluția pe care o așteptam?

Microsoft, te rog, nu mă dezamăgi! Windows 10, revoluția pe care o așteptam?

Microsoft a prezentat, miercuri seară, pe larg, planul pentru Windows 10. Noul sistem de operare promite multe, rămâne de văzut ce va reuși să livreze.

Ieri seară, fără vreo urmă de entuziasm, am decis să rămân mai mult în redacție pentru a urmări – și a transmite în format live text – evenimentul Microsoft. Lipsa completă de entuziasm nu se manifesta din cauză că stăteam mai mult la birou (am făcut asta de nenumărate ori în cazul evenimentelor importante și mereu îmi oferă un sentiment de împlinire), ci din cauză că Microsoft nu a reușit niciodată să mă entuziasmeze cu adevărat prin anunțurile făcute.

Microsoft mereu mi-a pus la dispoziție uneltele de care am avut nevoie pentru a-mi face treaba (am lucrat o perioadă pe Mac OS, dar nu mi-a plăcut niciodată ca sistem), uneltele de care am avut nevoie pentru a mă destinde după o zi grea (fie că a fost vorba despre filme sau jocuri), dar atât. Microsoft mi-a pus mereu la dispoziție unelte, niciodată magia promisă de alte companii.

În primele minute ale conferinței de aseară, percepția mea privind gigantul din Redmond a început să se schimbe. În fiecare dintre anunțurile făcute am găsit un mic motiv de bucurie, fie că era vorba de lucruri noi, fie că era despre funcționalități furate de la alții. Da, Windows 10 introduce funcții pe care alte platforme sau programe le au de ceva timp și, pe cât aș vrea să ridic ferm arătătorul și să strig ”hoții”, îmi vine în cap un citat al maestrului Picasso, citat pe care însuși Steve Jobs l-a iubit.

good artists

De la oamenii care au fost pe scenă și funcționalitățile menționate mai sus (pe care le voi detalia în curând) până la noua atitudine față de utilizatori și dezvoltatori, Microsoft mi-a dat impresia de maturizare. Și ce fluture frumos ar putea ieși din coconul țesut din ”mătase” de Blue Screen of Death și hibe de securitate.

Windows 10 este un exemplar magnific cu potențial de legendă

1. Windows 10 va fi gratuit pentru toți posesorii de dispozitive cu Windows 7, Windows 8 sau Windows Phone 8. Gigantul din Redmond și-a dat seama că taxarea utilizatorilor pentru sistemul său de operare nu (mai) este un model de business viabil. Apple, companie care oferă actualizări gratuite la noile versiuni ale sistemului pentru toți utilizatorii de Mac, câștigă teren și noi jucători, precum Google cu ale sale Chromebook-uri, atacă piața cu dispozitive ieftine și atrăgătoare. În plus, mișcarea Microsoft înseamnă mai puțină piraterie și, implicit, mai puține breșe de securitate în computerele din întreaga lume.

2. Windows 10 va fi și pe laptop, și pe telefon, și pe tabletă. Iar asta este al naibii de important. Având în vedere că trăim într-o eră în care scriem mailuri de pe laptop și facem prezentări pe tabletă, în care smartphone-ul este și reportofon, și agendă, transferul informațiilor înte aceste dispozitive ar trebui să se facă instant. Windows 10 promite această integrare fără cusur și era și cazul ca un gigant al tehnologiei să facă un asemenea pas. Am crezut că Ubuntu va da lovitura cu Ubuntu Phone, telefonul care ar fi putut fi folosit pe post de computer, dar nu a fost să fie. Acum nu ar mai fi nevoie de un astfel de dispozitiv, pentru că oriunde te-ai afla și orice gadget ai avea la tine, cu Windows 10 și un cont Microsoft ai fi conectat instant la tot ce contează pentru tine.

3. Și Windows 10 nu este numai pentru muncă, ci și pentru distracție. Integrarea cu Xbox One și crearea unei legături între PC și consolă, între tabletă și consolă, înseamnă mai multă libertate pentru jucători. Și ce îți poți dori mai mult de la un sistem creat pentru a te elibera de stres decât libertate?

4. Windows 10 nu este Windows 8. Poate că această formulare te face să exclami ”D’oh! Evident!”, dar diferențele nu țin numai de funcționalități, ci și de abordare. Windows 8 s-a dovedit un dezastru pentru Microsoft din cauza unui motiv principal: compania nu a cerut feedback-ul utilizatorilor și nu le-a ascultat nevoile. Windows 10 pare construit în jurul tuturor plângerilor care s-au adunat de la utilizatori. Toată lumea voia meniul de Start înapoi? Există în Windows 10 și e mai bun ca niciodată.

Toată lumea s-a plâns de faptul că e greu și derutant să interacționezi atât cu aplicații, cât și cu programele obișnuite? Diferențele sunt mult mai mici acum. Toată lumea spunea că Windows 8 nu este un sistem bun nici pentru tablete, nici pentru laptopuri? Windows 10 este perfect pentru ambele platforme, pentru că îți permite să interacționezi diferit, dar intuitiv, pe fiecare dispozitiv. Toată lumea spunea că e greu să programezi aplicații pentru trei platforme diferite? În Windows 10, dezvoltatorii vor putea face o singură aplicație care să funcționeze pe toate trei.

5. Windows 10 stă la baza unui viitor pe care, până acum, îl vedeam în filme – hologramele. Ochelarii HoloLens rulează Windows 10 și reprezintă, în opinia mea, o revoluție în ceea ce privește tehnologia imersivă. Dacă Microsoft își face cărțile cum trebuie, gadgetul și-ar putea găsi un loc atât în viața utilizatorilor casnici (pentru că tehnologia pare mai puțin obositoare decât realitatea virtuală), cât și în locuri precum spitale, secții de poliție sau, de ce nu, în laboratoarele NASA.

Windows 10 ar putea fi revoluția pe care o așteptăm noi toți, ăștia care am refuzat să dăm 5.000 de lei pe un laptop doar pentru că are ”fructul interzis” pe capac, ăștia pentru care pinguinul este doar o pasăre care nu poată să zboare, ăștia care am memorat CD Key-ul de la Windows 98 pentru că nu se știa niciodată când e nevoie de o reinstalare pentru a putea lucra din nou pe computer. Microsoft, te rog, nu mă dezamăgi!