Filmul care a schimbat genul science-fiction: Star Wars a debutat cu 38 de ani în urmă

În data de 25 mai, în urmă cu 38 de ani, a debutat în cinematografe filmul Star Wars: O nouă speranță, primul din seria de succes creată de George Lucas.

În această zi, în anul 1977, debuta în 32 de cinematografe un film de la care nu se așteptau foarte multe la acea vreme. Deși petrecuse mulți ani lucrând la Star Wars și schimbând de mai multe ori pe parcurs povestea, nici măcar George Lucas nu a putut prezice succesul de care avea să se bucure filmul său. Filmul a avut parte de multe întârzieri, iar problemele cu cei de 20th Century Fox l-au determinat pe Lucas să ia o pauză și să viziteze un prieten, care la rândul său regiza un alt film în acea perioadă.

Prietenul acesta era nimeni altul decât Steven Spielberg. Cunoscutul regizor se ocupa pe atunci de producția ”Close Encounters of the Third Kind”, platoul de filmare și susținerea de care se bucura impresionându-l pe Lucas. Fiind sigur că filmul lui Spielberg va avea un succes mult mai mare, Lucas i-a propus un pariu acestuia: el îi va da 2,5% din încasările pentru ”Star Wars”, iar Spielberg, la rândul lui, îi va da 2,5% din încasările pentru ”Close Encounters”. Acceptarea acestui pariu a fost probabil cea mai inspirată decizie luată de Spielberg în acea zi.

Lucas era sceptic în legătură cu Star Wars

Deși ”Close Encounters” s-a dovedit un succes, ”Star Wars” a devenit un fenomen internațional. Conform propriilor declarații, Spielberg încă mai face bani de pe urma acestui pariu în ziua de azi. Dintre toate persoanele, Lucas se pare că a fost cel mai sceptic, aflându-se în Miami în ziua lansării și uitând complet că aceasta avea loc în ziua respectivă. Nici măcar cozile imense cu oameni nerăbdători să vadă filmul nu l-au convins complet. De-abia seara, când filmul său era unul dintre cele mai discutate subiecte la televizor, acesta a realizat că filmul său era un succes de proporții la box-office.

Următorul film din serie a apărut cu trei ani mai târziu. Deși la început nu s-a bucurat de aprecierea tuturor, ”The Empire Strikes Back” a ajuns cel mai apreciat film din tot universul ”Star Wars”. Site-ul oficial al francizei are în prezent un top în care utilizatorii pot menționa filmul lor preferat dintre toate cele șase. ”The Empire Strikes Back” se află pe primul loc și acolo, cu 43% din totalul voturilor. În toamnă, noul film ”Star Wars: The Force Awakens” va fi lansat în cinematografe. Acesta va fi regizat de J. J. Abrams și va fi primul dintr-o serie produsă de Disney.

 

Bogdan Cristea
14:36 25.05.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video