13 dec. 2015 | 13:20

Cele mai importante motive ca să cumperi un Android TV

FEATURE
Cele mai importante motive ca să cumperi un Android TV

Producători precum Sony, Philips sau Sharp au lansat în 2015 smart TV-uri cu Android TV. Află de ce trebuie să-ți cumperi unul.

Ideea de Smart TV a suferit foarte multe transformări în ultimii ani și pentru fiecare producător de TV-uri în parte a însemnat altceva. Chiar și la această oră există mai multe platforme disponibile, iar companiile din spate încearcă să vă convingă în legătură cu faptul că se pretează perfect pentru divertisment în sufragerie. Ca exemple, avem Tizen pe Samsung, Firefox OS pe Panasonic, WebOS pe LG și așa mai departe. Dacă sunteți în căutarea unei interfețe intuitive, majoritatea sistemelor de operare pentru TV-uri oferă așa ceva. În cazul în care vreți însă un volum sporit de flexibilitate, o cantitate semnificativă de aplicații cu adevărat utile și o integrare facilă cu alte dispozitive pe care le aveți deja în casă, Android TV s-ar putea însă să fie cel mai bun.

În România, din câteva am văzut, doar modele de la Sony și Philips sunt comercializate cu Android TV, dar în occident s-ar putea să mai aveți și alternative de la companii mai mult sau mai puțin cunoscute. Pentru acest material, am interacționat câteva săptămâni cu un Philips 40PFH6510, iar în 95% din cazuri experiența a fost fără cusur. Deși sunt conștient că dotările hardware ale TV-ului au fost relevante pentru lipsa oricăror probleme, efortul celor de la Google în finisarea platformei este mai mult decât evident. Android TV are deja câțiva ani pe piață și, deși la un moment dat a avut un destin mai nesigur, acum se află cu siguranță pe calea cea dreaptă.


Philips Android TV

Configurarea inițială pe Android TV

Pentru că are Android în titlu, nu veți fi nevoiți să apăsați pe prea multe butoane pentru a observa că trebuie să vă introduceți contul de Google pentru a începe să descărcați aplicații și să profitați la maxim de serviciile oferite de smart TV. Imediat după respectiva etapă, dacă veți intra pe YouTube de exemplu, vă veți putea accesa istoricul de clipuri vizionate. În cazul în care ați pus în aplicare un tutorial pe care l-am scris în urmă cu ceva timp despre backup-ul gratuit al întregii voastre colecții de muzică pe Google Music, aceea poate fi de asemenea accesată pe TV prin aplicația omonimă. Unii producători mai preinstalează și alte aplicații, dar cu siguranță nu vă veți frustra, cum se întâmplă pe telefoanele cu Android, atunci când vine vorba de junkware. Unele dintre icoanele pe care le veți vedea pe ecran nici măcar nu vor fi aplicații propriuzise, ci doar scurtături către Google Play pentru a inițializa instalarea efectivă.

Badland android tv games

Jocuri adevărate pe Android TV

În loc să mai dați bani pe o consolă sau să vă legați telefonul sau tableta la TV, cu Android TV aveți acces la o colecție semnificativă de jocuri atractive. Ca un mic detaliu, merită să aveți în vedere că Google Play pe Android TV vă afișează doar jocuri și programe care se pot controla prin telecomandă, deși le-ați experimentat poate în trecut pe un touchscreen de smartphone. Un exemplu foarte bun al respectivului filtru vine sub forma Badland, care pe tv-ul meu Philips era prezent pe ecranul principal, dar abia după ce l-am accesat prima oară am inițiat de fapt instalarea și mi-a ocupat aproximativ 180MB din cei 8GB disponibili pe TV. Apropo, spațiul de stocare al unui TV poate fi extins cu ușurință folosind stick-uri USB, suportă chiar și USB 3.0.

În cazul Badland, gamingul efectiv necesită doar apăsarea unui singur buton, particularitate care îl face perfect pentru TV. Există însă și jocuri mult mai complexe pentru care v-aș recomanda totuși un gamepad cu Bluetooth. Orice controller wireless compatibil Android funcționează la fel de bine și în tandem cu un Android TV. Nu trebuie decât să-l împerecheați în același mod în care ați face-o cu o tastatură sau mouse, din Settings – Wireless and Networks – Bluetooth pe TV.

Netflix on Android TV

Netflix pe Android TV

Cei de la Philips au atât de multă încredere în Netflix, încât au dedicat un buton separat serviciului de streaming pe telecomandă. Dacă nu vă încântă însă să-l folosiți pe acela, găsiți aplicația omonimă în meniul principal la TV-ului.

În teorie, conform unor zvonuri, la începutul anului viitor, ar trebui să avem și noi acces oficial la Netflix în România. Până atunci însă, un punct bun de start ar fi un tutorial pe care l-am realizat în urmă cu ceva timp pe marginea acestui subiect. Din păcate, pentru a păcăli filtrul de geolocație, pe TV nu aveți acces la VPN sau aplicații gen Hola. Soluția alternativă este să vă configurați manual DNS-urile pentru rețeaua voastră wireless sau cu fir din meniul televizorului. Puteți introduce 192.241.137.65 și 204.232.178.48, iar dacă încetează să mai funcționez, o listă actualizată de DNS-uri găsiți pe www.netflixdnscodes.com. Indiferent de varianta pentru care optați, un cont contra cost pentru a accesa Netflix este obligatoriu.

Chrome casting

Casting din Chrome pe Android TV

În cazul în care vă uitați mult la filme online sau clipuri de pe diverse servicii, investiția într-un Android TV este recomandabilă și din prisma faptului că este foarte ușor să oglindiți conținutul unui tab de Chrome pe TV. Singurul lucru de care aveți nevoie o extensie de Chrome creată de cei de la Google intitulată Google Cast. Cu versiunea finală a extensiei, descărcabilă de aici, eu personal nu am avut sunet transmis pe TV. Problema a fost remediată când am apelat la Google Cast Beta disponibil tot în Chrome Web Store.

După ce ați instalat extensia Google Cast în Chrome, pe PC sau Mac, în colțul din dreapta sus al browserului de internet veți vedea o icoană dreptunghiulară. Când dați click pe ea, dacă sunteți în aceeași rețea wireless cu TV-ul, are trebui să vedeți denumirea exactă a modelului în listă. Dați click pe el și în câteva secunde ar trebui să apară pe TV exact ce vedeți voi online. Redați un clip pe tot ecranul și la fel se va vedea și pe televizor, fără nici o ramă neagră și fără să fie necesare setări suplimentare.

Smartphone YouTube

YouTube casting de pe mobil pe Android TV

O dovadă clară a faptului că vorbim de un sistem de operare complex cu abilități de multitasking, iese la iveală când folosiți YouTube pe Android sau iOS în aceeași rețea cu televizorul vostru. Indiferent ce faceți pe TV, dacă vă uitați la Pro TV sau vă jucați un joc, dacă porniți un clip de pe YouTube pe telefon și faceți click pe butonul dreptunghiular pentru casting din partea de sus a ecranului, acela va începe să fie redat pe TV.

Nici măcar nu trebuie să mai stați în aplicația YouTube pe smartphne sau tabletă, redarea va continua oricum. După cum se vede în captura de mai sus, dacă ceva rulează deja pe TV și atingeți un alt clip, vi se vor oferi opțiunile Redă sau Coadă.Automat este creată și o listă de redare în YouTube pe TV, iar diverse persoane aflate în aceeași rețea WiFi pot opta să adauge clipuri noi în respectiva listă sau să înlocuiască în timp real ce se redă la un momentdat cu clipul dorit.

Kodi on Android TV

Kodi sau XBMC pe Android TV

Am lăsat la urmă funcția care pe mine personal mă încântă cel mai mult și care m-a scăpat de o serie de fire de pe lângă TV. Pentru a reda filme cu ușurință din rețea, în trecut foloseam un Boxee Box, unul dintre multele playere standalone capabile de așa ceva. Utilitatea respectivei cutiuțe a fost redusă la zero în momentul în care am instalat pe TV aplicația Kodi din Google Play.

Ilustrată mai sus, mulți dintre voi s-ar putea să știți această aplicație cu numele de XBMC, dar a fost redenumită în urmă cu mai bine de un an. Disponibil gratuit, acest program este foarte util într-o varietate foarte mare de scenarii, de la redarea de filme de pe un hard disk extern conectat la TV până la redarea de fluxuri video IPTV în timp real de pe internet. Totul depinde de câtă răbdarea aveți să-l configurați. Eu personal îl folosesc cel mai mult pentru a reda filme pe wireless de pe un Time Capsule, un hard disk de 2TB pe care îl am conectat în rețea la router. Ideea de bază este că funcționează perfect, interfața se încarcă repede, nu există timpi de buffering în timpul redării și nici măcar în legătură cu subtitrarea nu trebuie să mă stresez. În funcție de extensiile pe care le alegeți, Kodi se descurcă să vă descarce în timp real subtitrarea de pe internet.

În definitiv, îmi pierdusem de mult speranța că mă voi mai entuziasma la vreun televizor, dar acest smart TV cu Android TV mi-a redat încrederea în evoluia acestei categorii de produse. Practic, am renunțat la Apple TV pe care îl foloseam pentru oglindirea conținutului de Mac pe TV și de pe mobil pe YouTube, iar la Boxee Box am renunțat pentru că am Kodi. Faptul că sistemul de boxe conectat la ieșirea optică a TV-ului pleacă singur în momentul în care am pornit un film este doar cireașa de pe tort. Concluzia e simplă, în momentul în care în loc de patru telecomenzi ai una singură pe masă, nu poți decât să sari în sus de bucurie.Philips-32PFH6500 android tv remote

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele