22 dec. 2015 | 18:11

Analiza previziunilor IBM pentru 2015: tot nu avem comunicare 3D și baterii încărcate cu aer

ACTUALITATE
Analiza previziunilor IBM pentru 2015: tot nu avem comunicare 3D și baterii încărcate cu aer

Anul 2015 se apropie de final, așa că nu ar fi rău să aruncăm o privire înapoi în timp. Nu ne referim la o retrospectivă banală a anului din care au mai rămas câteva zile, ci la cum stăm cu tehnologia și progresele ei. 

Acum cinci ani, cei de la IBM și-au prezentat viziunea ambițioasă despre inovațiile tehnologice, care au fost puțin supraestimate. Kurz Weil le-a analizat în acest articol, iar acum, noi facem o „analiză a analizei”. De exemplu, se credea că vom avea interfețe 3D precum cele din filme pentru a comunica între noi. În teorie, smartphone-urile ar fi trebuit să aibă camere mult mai sofisticate, care să permită transmiterea imaginilor de acest tip. Oamenii de știință de la IBM Research lucrau încă din 2010 la moduri prin care să putem vizualiza datele 3D. Totuși, acest lucru nu s-a concretizat încă la nivelul la care credeau sau sperau experții. Putem efectua apeluri video prin aproape toate aplicațiile de mesagerie, dar fără holograme. Chinezii au prezentat, însă, în 2014, un telefon care poate afișa holograme, Takee 1.

IBM mai visa și la baterii care să funcționeze fără energie electrică. În 2015 ar fi trebuit să avem baterii care să permită dispozitivele să „trăiască” de 10 ori mai mult. Asta, evident, nu prea s-a întâmplat. Mai era și o teorie potrivit căreia grelele baterii litiu-ion vor fi înlocuite de unele care vor necesita doar aer pentru a funcționa. Fantezia supremă era că vom avea baterii ușoare, puternice și reîncărcabile, care pot oferi energie pentru tot, de la dispozitive obișnuite la mașini electrice. Lucrurile nu au ajuns nici pe departe la acest nivel, dar avem baterii mai inteligente și companii care vin cu idei din ce în ce mai inovatoare. Un exemplu ar fi bateria care se îndoaie precum o hârtie și poate stoca foarte multă energie. Elon Musk e unul dintre principalii jucători din sfera tech, iar el a venit poate cu unele dintre cele mai strălucite idei, despre care poți citi aici.

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-au prezis cei de la IBM a fost faptul că nu va fi nevoie să fii un fizician ca să contribui la bunăstarea planetei, ca să fii la curent cu toate fenomenele naturale sau cu problemele precum poluare Acum cinci ani, aceștia au patentat o tehnică prin care un sistem putea analiza evenimentele seismice, oferi avertismente și tot felul de informații care s-ar fi putut dovedi vitale. Astăzi, avem aplicații cam pentru orice, iar inteligențele artificiale, roboții și formele de energie alternativă sunt din ce în ce mai multe.

Ceva care chiar ne-ar fi plăcut să se întâmple, dar deocamdată tot doar în stadiul de fantezie e faptul că tehnologia anului 2015 ar fi trebuit să ne scape de tot ce înseamnă aglomerație în trafic și întârziere la birou. Ar fi trebuit să avem sisteme care să ne ofere recomandări personalizate, astfel încât să știm pe unde trebuie să o luăm ca să ajungem rapid la destinație. În plus, aceste sisteme ar fi trebuit să ne învețe obiceiurile, pentru a ne furniza informații utile și pentru a asigura condiții optime și sigure. Totuși, există Waze, dezvoltată de Google, care e destul de performantă și utilă în acest sens.

Se credea și că, datorită computerelor, energia nu va mai fi o problemă. Se credea că vom putea folosi căldura în exces eliberată de computere pentru a oferi căldură în locuințe iarna și aer condiționat vara. Cei de la IBM au creat un sistem care putea să recicleze energia furnizată de procesoarele computerelor pentru a da apă caldă în birouri sau în case. De asemenea, un alt proiect-pilot din Elveția implica un sistem computerizat care ar fi putut economisi 30 de tone de dioxid de carbon pe an. În 2015, s-au ridicat destul de multe măsuri și a început să se lucreze din greu la forme de energie alternativă, tocmai pentru că nu mai e de joacă cu resursele. Din nefericire, un sistem precum cel despre care vorbeau cei de la IBM. Se mizează mult pe energie solară, hidroenergie și chiar și hidrolicitate, o formă care combină energia solară cu cea a apelor.