09 iul. 2015 | 10:50

IBM reinventează procesorul și îl face mai subțire decât se credea posibil

ACTUALITATE
IBM reinventează procesorul și îl face mai subțire decât se credea posibil

Tehnologia avansează rapid, iar companiile precum IBM, care vin mereu cu inovații, sunt cele care accelerează întregul proces.

După ce au creat supercomputerul Watson, un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil să răspundă la întrebări puse în limbaj natural, pe care îl îmbunătățesc în mod constant, cei de la IBM au mai anunțat un produs inovator. Este vorba despre un cip în care au investit trei miliarde de dolari, iar pentru creația lui au colaborat cu Global Foundries, Samsung și Institutul Politehnic SUNY.

Cipul măsoară doar șapte nanometri, reprezenând un important pas înainte, ținând cont de faptul că o secvență de ADN uman măsoară doar 2,5 nanometri în diametru. Pentru a înțelege impactul, e important de știut că majoritatea cipurilor au în jur de 22 de nanometri. Cei de la IMB consideră că dispozitivul ar putea asigura energie și performanță cu 50% mai bune.

Anul trecut, compania a susținut că va putea ajunge la scara de șapte nanometri în cinci ani. Faptul că au reușit să o atingă doar după un an ne dă de înțeles că și-ar putea atinge mult mai curând și alte scopuri propuse, cum ar fi să folosească nanofotoni, grafen și tuburi de carbon pentru viitoarele cipuri, scriu cei de la Mashable.

Realizarea IMB extinde legea lui Moore, o adevărată viziune pentru tehnologie, conform căreia toate componentele trebuie să fie mai mici, dar exponențial mai performante.