O baterie care se îndoaie ca o hârtie poate stoca o cantitate imensă de curent

O baterie care se îndoaie ca o hârtie poate stoca o cantitate imensă de curent

Hârtia a avut în istorie mai multe utilități. Aceasta a fost folosită pe post de suprafață de scriere, cartuș pentru arme și chiar material din care să construiești jucării. Recent, suedezii au descoperit că hârtia poate fi folosită de asemenea și pe post de baterie.

Făcută din nano celuloză și polimeri conductori, această hărtie specială pretinde că este compatibilă cu cei mai buni super-condensatori valabili pe piață. Numită ”super-hârtie”, noul material inedit pe bază de celuloză este dezvoltat să ofere noi metode de a stoca curent fără să afecteze mediul din jur. Spre deosebire de bateriile clasice care pot afecta în mod grav mediul înconjurător atunci când intră în starea de degradare, ”super-hârtia” va acționa ca orice material biodegradabil, ne-punând în pericol mediul din jur cu substanțe chimice.

Din cauza prezenței celulozei și a stratului subțire de polimeri, este de nevoie de apă pentru ca hârtia să acționeze ca un electrolit. De vreme ce nu sunt prezenți acizi sau fier în hârtie, nu există pericolul unor efecte nedorite dacă hârtia se îndoaie sau își modifică forma.

De exemplu, o suprafață de 15 centimetri formați din această hârtie poate stoca 1 Farad. Până acum cea mai mare cantitate de energie stocată într-un mediu organic este de 1 Amper. ”Bateriei” din hârtie îi ia câteva secunde să se încarce și poate fi descărcată de aproape o sută de ori până când devine inutilă.

Cercetările au fost finanțate de Fundația Suedeză pentru Cercetări Strategice iar acum echipa de cercetători suedezi încearcă să construiască ustensile de fabricație pentru a putea produce această hârtie în masă. Dacă oamenii de știință vor avea succes e posibil să asistăm în curând la apariția primelor baterii din celuloză și polimer în telefoane.

O baterie care se îndoaie ca o hârtie poate stoca o cantitate imensă de curent