08 iun. 2014 | 10:23

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 – It’s business time! [REVIEW]

VIDEO
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - It's business time! [REVIEW]
Sasmsung Galaxy Note 12--5

Fotografii de Răzvan Băltărețu

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 e încercarea Samsung de a demonstra că tabletele nu trebuie să fie doar de 10 inci. Dar unde se termina granița dispozitivelor mobile de poșetă și începe cea a laptopului? Samsung vrea să fi găsit rețeta ideală, dar are un adversar – Android. 

Galaxy Note Pro 12.2 a fost prezentată pentru prima dată la finalul anului trecut și a surprins pe toată lumea.

Samsung e o firmă cunoscută pentru că acoperă toată plaja de dimensiuni, dar acum au exagerat. Cu toate acestea, i-au dat o identitate acestei tablete, una de business, ceea ce este esențial.

Dacă Samsung vrea să-și păstreze relevanța, fiecare produs al lor ar trebui să aibă un public țintă, o identitate și câteva așteptări. Samsung Galaxy Note Pro 12.2 a fost un gadget ciudat, cu care ne-am simțit pe alocuri bine, dar uneori era obositor. Obositor de cărat, obositor de asamblat (tastatură, mouse, alimentare). Dar e o mașină de entertainment bună, la fel ca și una de colaborare la birou.

Alternativa la această tabletă rămâne Microsoft Surface Pro 3, care are aceeași dimensiune. Deși nu am testat încă acel dispozitiv, el se prezintă mai mult ca un laptop, decât ca o tabletă. Surface Pro 3 are Windows 8.1, care are și modul desktop, este destul de subțire și foarte puternic. Diferența însă o face prețul, pentru că Surface nu e un dispozitiv pentru orice buzunar. Alte tablete, nu cum am zis în video (nu au fost lansate de Asus la Computex) sunt câteva tablete de la Asus mai vechi, dar și Asus Transformer Pad de 10 inci, care vine cu acel ecran care se introduce într-un dock de tastatură.

Design

Samsung nu se dezminte la această tabletă și păstrează designul liniei Note. Practic, e un telefon Note megadimensionat. Pe spate avem un plastic care imită pielea, iar camera foto de 8 megapixeli e amplasată superior. Tableta este destinată folosiri pe lățime, nu pe înălțime (ar fi și stupid altfel). Marginile sunt din plasticul ce imită aluminiul, care nu ne place deloc la Samsung, căci dă dovadă de lipsă de calitate.

Sasmsung Galaxy Note 12--2

În partea din față avem butonul fizic de comandă, iar pe laterale slotul de card, cel de microSIM, mufa de alimentare care este compatibilă cu microUSB, dar care e de fapt un microUSB dublu, proprietar Samsung (și va fi greu să găsiți alte încărcătoare care să funcționeze bine, deoarece tableta se încarcă greu, din cauza bateriei de 9.500 de miliamperi). În colț avem și slotul unde intră S Pen, stylus-ul inteligent de la Samsung cu care putem naviga, scrie și prin care deschidem opțiuni rapide de captură de ecran.

Per total, designul e reușit, dacă nu ar fi acel plastic de pe colțuri. Seamănă cu Note, are o identitate comună și la acest nivel, tableta trebuia să arate premium. Faptul că are 12,2 inci e șocant la început, dar ne vom da seama pe parcurs că Note Pro 12.2 nu are un destin de tabletă, ci mai mult de laptop secundar. Nu e mobilă deloc, se cară greu, e uriașă și foarte grea, la cele peste 700 de grame pe care le are.

Am primit în pachetul de la Samsung și o tastatură Bluetooth din plastic, care funcționa bine și se integra designului general, un mouse Bluetooth elegant, cu imitația de piele pe margine și un adaptor care ni s-a părut foarte folositor, de Ethernet și USB normal.

Vedeți varianta video în imaginile de mai jos. Filmare de Răzvan Băltărețu

Hardware

Are un procesor Snapdragon 800, quad-core, la 2,3 Ghz. Memoria RAM este de 3 GB, iar capacitatea de stocare este de 32 de GB sau de 64 de GB, extensibilă cu un  microSD de până la 64 de GB.

Performanțele sunt impresionante pentru o tabletă și susține multitasking-ul pe patru ecrane cu succes. Am avut în același timp deschis un YouTube, Facebook, Evernote și Flipboard. Am făcut patru lucruri deodată și tableta nu a dat semne de întârziere. Browsingul este rapid, experiența e fluidă prin sistemul de operare.

Tableta are un șchiopătat abia când încercăm să o transformă într-un înlocuitor de desktop. Obișnuiți cu finețea și exactitatea comenzilor unui desktop, tableta cu Android pare încurcată uneori, pare destinată folosirii touchscreen, cu degetul sau S Pen-ul. Mouse-ul ne-a ajutat, dar multitudinea de comenzi pe care trebuie să le facem pentru a ne duce un task la bun sfârșit ne-a făcut să abandonăm ideea de a înlocui un laptop cu asemenea tabletă. De altfel, există diferențe considerabile între Note Pro și orice laptop din aceeași categorie.

Sasmsung Galaxy Note 12--11

Gaming-ul e la înalt nivel, dar ecranul e prea mare pentru a nu fi obositor.

Concluzia noastră e simplă – e o tabletă pentru profesioniști atunci când nu încercați să o faceți mai mult decât e, adică să riscați să vă gândiți că ați putea să vă înlocuiți laptopul cu ea.

Ecran

E o rezoluție pe care am văzut-o la Google Nexus 10 și la Note-ul de 10,1 inci, așa că Samsung doar a continuat acest trend. E impresionantă, cea mai bună rezoluție pe tablete. Curând, Samsung va lansa și tableta cu rezoluție 4K, dar vă zicem, nu veți avea ce face cu aceea, deoarece ochiul uman nu distinge atât de mulți pixeli. Cred că această rezoluție e cea maximă la care trebuie să ajungă o tabletă și oferă un nivel de detaliu impresionant.

Pentru această tabletă este mai mult un statement, deoarece nivelul detaliilor nu se va vedea în mare parte a folosirii tabletei. E un statement acest ecran și ne bucură prezența lui.

Conectivitate și sunet

Tableta are conexiune 4G, WI-Fi, GPS, Bluetooth și microUSB. Nu are NFC, iar asta e bine. La nivelul conectivității se prezintă corect. Sunetul m-a băgat într-o dilemă. Uneori mi s-a părut suficient și puternic, alteori mi s-a părut că aș fi vrut mai mult. Dacă puneți tableta pe dock, atunci aveți un dispozitiv pentru care nu veți necesita căști sau boxe.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Cameră

Am lăsat această categorie aici pentru a sfătui Samsung să nu se mai concentreze pe camera principală. Are 8 megapixeli și da, face niște poze rezonabil de bune. Dar am făcut asta doar ca tester. În viața reală, dacă veți folosi tableta aceasta pentru poze veți fi penibil. Ca un arbitru care anunță minutele de prelungire la un meci.

În schimb, camera frontală are doar 2 megapixeli și pentru un device care are și aplicații de videoconferință preinstalate, e slab. Am fi vrut mai multă calitate la camera frontală, care are foarte mult sens aici, dincolo de selfie-uri, decât concentrarea pe cea din spate.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Note Pro 12.2/”/]

Baterie

9.500 de miliamperi e o baterie medie pentru acest tip de dispozitiv. Ecranul are o luminozitate mare și o rezoluție impresionantă, procesorul consumă și el, multitasking-ul e la el acasă. Tableta reușește o autonomie de 6-7 ore în folosire continuă, cel puțin acesta a fost rezultatul nostru. Dar dacă am folosit tableta cumva în mediul ei real, ca dispozitiv secundar, atunci am reușit să o ținem o zi.

Sasmsung Galaxy Note 12--9

Dezavantajul unei asemenea baterii e faptul că se încarcă lent. Mai are un dezavantaj, dar acesta este pur subiectiv – nu îmi place să car mai multe încărcătoare cu mine. Dacă folosesc un încărcător normal, de la un telefon sau o altă tabletă, rata de încărcare e dramatic de lentă. Așadar, va trebui să-i luați încărcătorul lui mereu și în aproximativ 4-5 ore ajunge la 50%.

Software

Tableta are instalat un Android 4.4 KitKat cu interfață Samsung TouchWiz. Dar sud-coreenii au fost destul de inteligenți cât să o modifice pe Note Pro 12.2, pentru a se bucura de dimensiunea ecranului. Astfel, diferitele ecrane sunt dotate cu carduri (widget-uri) pentru aplicații de știri și nu numai. Această funcție se numește Content Home .Pe ecranul principal putem seta cele mai folosite aplicații, scurtături către aplicațiile favorite și să punem și două carduri pentru YouTube și o aplicație de știri, proprie Samsung.

Dacă în meniu lucrurile sunt neschimbate, iar cei care au Note 3 știu cum arată acest Android de pe Samsung, ecranele principale sunt zona unde Samsung a adus cele mai mari schimbări. Timp de o săptămână nu ne-a dat nicio eroare, s-a mișcat foarte bine. De asemenea, sistemul de operare are suport pentru S Pen. La apăsarea butonului de pe Stylus, ni se deschide un panou cu cinci opțiuni, pentru a scrie o notiță rapidă sau pentru a face un printscreen.

Sasmsung Galaxy Note 12--8

Bara de notificări e supradimensionată și urâtă, din păcate victimă a dimensiunii ecranului. Dar modificările aduse de Samsung arată un Android foarte utilitar și adaptat nevoilor tabletei. Decât să arunce un sistem de operare simplu pe o tabletă uriașă, Samsung s-a jucat cu el și l-a adaptat. Din standard vom avea instalate aplicațiile E Meeting și WebEx Videoconference. Funcția Multi Window permite deschiderea a până la patru aplicații.

Preţ şi disponibilitate

Tableta costă 2.600 de lei la eMAG în momentul de față, redusă de la 2.900 de lei. E un preț corect pentru performanțele sale și va mai scădea, poate din cauza cererii destul de reduse pe care o are această nișă încă.

Sasmsung Galaxy Note 12--7

Găsiți tastatură de la Logitech la 100 de dolari. Mouse-ul se numește S Action și costă 40 de dolari pe site-ul oficial Samsung. Adaptorul costă între 20 și 40 de dolari, în funcție de ceea ce doriți să conecteze.

L-am cumpăra?

În review-ul video am folosit greșit formularea de oameni de afaceri. Nu este o tabletă doar pentru șefi. Este o tabletă și pentru angajați. Dar dacă munca voastră înseamnă un volum mare de multitasking, atunci Note Pro 12.2 poate fi o alternativă ca să intrați pe internet, să navigați pe rețelele sociale și să ascultați muzică. De asemenea, poate fi un partener la birou prin instalarea aplicațiilor de E Meeting și WebEx (videoconferință de la Cisco).

Sasmsung Galaxy Note 12--4

E o tabletă pentru profesioniști. O mai vedem într-un scenariu de dispozitiv mobil în casă. Dacă nu aveți nevoie să munciți foarte mult acasă, dar vreți un device mobil care să vă ajute să intrați lejer pe internet. Note Pro 12.2 e și acolo o alternativă. E o variantă interesantă pentru filme (ecranul e impresionant), pentru a scrie câteva documente mici (dar fără diacritice) și pentru funcțiile de entertainment. Am încercat să facem și gaming, dar credem că dincolo de Angry Birds, e dificil.

Cu 2.600 de lei în buzunar și cu nevoia unui dispozitiv secundar, tableta e de cumpărat. Altfel, devine un moft. Dar nu degeaba se numește Pro.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Note Pro 12.2/”/]

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele