Top 10 funcţii neaşteptat de utile ascunse în VLC Player

, 09 Dec, 15:00

Considerat de foarte mulţi cea mai bună soluţie pentru redarea de conţinut multimedia, ascunde multe alte funcţii utile şi interesante.

VLC Player tips tricks

Folosesc de foarte mulţi ani VLC Player, precum mulţi dintre voi. Chiar şi dacă nu îl folosesc zilnic, nu se întâmplă niciodată să nu-l am instalat. Din experimentele mele, redă orice format multimedia. Nu necesită codecuri suplimentare, se instalează foarte uşor şi foloseşte resurse minime. De multe ori, dacă un alt player vă face probleme sau redă un clip în reluare pe un computer nu foarte sprinten, VLC s-ar putea să facă minuni. În plus, funcţionează de minune atât pe Windows şi Linux cât şi pe Mac.

După un studiu mai atent vizavi de  VLC Player, am ajuns în urmă cu câteva zile la concluzia că, în cazul în care folosim această aplicaţie doar pentru a reda diverse fişiere, neglijăm un număr incredibil de mare de funcţii şi opţiuni. Sunt ascunse printre aceleaşi meniuri pe care le-am văzut de sute de ori. VLC este multifuncţional, motiv pentru care am creat această listă. Cine ştie, după ce parcurgeţi acest material poate veţi realiza de câte programe nu mai aveţi nevoie pentru că a lor funcţie este îndeplinită de micuţul şi compactul player creat de VideoLAN.

vlc-convert multimedia video audio

Conversie de fişiere media

VLC face o treabă minunată în a transforma fişiere multimedia dintr-un format în altul. E foarte probabil ca, dacă redă un format, să poate face şi transformarea sa într-un altul. Dacă folosiţi un player portabil sau dacă telefonul şi tableta din dotare nu redau orice format audio/video, cu VLC puteţi face experimente pentru a obţine conţinut compatibil. Ştie până şi să extragă un flux audio de date dintr-un film, în cazul în care vreţi să rămâneţi cu un MP3 dintr-un video clip.

Pentru a apela la această funcţie, faceţi click pe Media şi un al doilea click pe Convert/Save. În partea de sus a noii ferestre adăugaţi fişierul pe care îl vreţi transformat şi confirmaţi alegerea cu un alt click pe butonul Convert/Save din dreapta jos. Acum nu mai rămâne decât să alegeţi formatul de destinaţie şi, dacă vreţi să ajustaţi parametrii de conversie, să faceţi un click suplimentar pe „Edit selected profile” din dreapta formatului video. După ce aţi ales şi fişierul de destinaţie al proiectului, apăsând Start aţi declanşat procesul.

VLC Stream audio video online

Oferiţi conţinut online pentru streaming

VLC poate funcţiona ca server de streaming la care să vă conectaţi cu alte sisteme sau dispozitive portabile pentru a reda fluxul de date oferit de server. Procedura prin care puteţi iniţia un astfel de serviciu nu este deloc complicată şi la final, atât din reţeaua locală, cât şi prin internet, altcineva se poate uita la filmul pe care îl oferiţi. Nu trebuie decât să mergeţi în meniul Media, să faceţi un click pe Stream, să alegeţi fişierul de interes şi să confirmaţi alegerea printr-un alt click pe Stream.

Puteţi face streaming în aproape orice format pe HTTP, MS-WMSP, UDP şi altele. Puteţi face mai multe experimente pentru a vedea ce format este cel mai bun pentru dispozitivul client. Deşi în reţeaua locală aceste etape sunt suficiente, dacă vreţi să faceţi acelaşi lucru pe internet, este necesar să vă înaintaţi porturile de streaming prin intermediul panoului de control al routerului din casa.

VLC Screen Capture Tutorial

Înregistraţi activitatea de pe desktop

Dacă vreţi să faceţi un tutorial pentru cineva sau pur şi simplu vă interesează să capturaţi activitatea de pe desktop cu alt scop, VLC vă oferă şi această posibilitatea.

VLC suportă alegearea desktop-ului ca sursă de semnal. Mergeţi în meniul Media şi faceţi click pe Convert/Save. Pe pagina marcată Capture Device alegeţi Desktop, în partea de jos alegeţi numărul de cadre pe secundă pe care le doriţi capturate şi confirmaţi alegerea cu Convert/Save. Pe pagina urmatoare alegeţi un format anume în cazul în care nu vă încântă parametrii impliciţi şi faceţi click pe Start.

VLC web remote control

Controlaţi VLC de la distanţă

VLC vine la pachet cu un server HTTP multifuncţional. Pentru a-l activa, mergeţi în meniul View, faceţi un click pe Add Interface şi un al doilea pe Web. Pentru a verifica dacă serverul este activat deschideţi un browser web şi introduceţi în câmpul de adresă ,,localhost:8080” fără ghilimele. Dacă veţi fi întâmpinaţi de o fereastră similară cu cea de mai sus, e totul în regulă. Prin această interfaţă puteţi controla de la distanţă un sistem HTPC sau media center. Tot de aici puteţi adăuga fişiere audio şi video în lista de redare.

Diverse aplicaţii de smartphone pentru controlul VLC Player pe care le găsiţi în necesită această funcţie activată, deci merită să aveţi în vedere metoda descrisă mai sus.

VLC YouTube Player

Redă şi salvează clipuri de pe YouTube

Pentru a vedea clipuri de pe YouTube altfel decât prin intermediul unui browser, copiaţi adresa de formatul ,,https://www.youtube.com/watch?v=###########” fără ghilimele şi introduceţi-o în la secţiunea Media –> Open Network Stream. Din momentul în care aţi confirmat alegerea cu Play, clipul începe să ruleze. Ca un mic detaliu, am observat că implicit clipul pleacă la cea mai mare rezoluţie disponibilă pe YouTube.

Pentru a vedea adresa fişierului MP4 pe care îl aveţi în faţa ochilor, mergeţi în Tools şi selectaţi Codec Information. După ce l-aţi copiat, folosind un download manager sau un browser obişnuit, deschideţi URL-ul fişierului MP4 şi instant se va iniţia descărcarea sa.

VLC Subscribe Podcast listen

Redarea de podcast-uri

Cu toate că podcast-urile pot fi redate prin intermediul multor aplicaţii de PC sau smartphone, e bine de ştiut că şi VLC Player are această abilitate. Din meniul View, intraţi în Playlist şi apăsaţi pe simbolul plus din dreptul secţiunii Internet –> Podcasts. În fereastra care apare introduceţi adresa feed-ului de podcasturi, confirmaţi alegerea cu ok şi alegeţi pentru redare un podcast din partea dreaptă prin dubluclick. Dacă nu aveţi inspiraţie, o sursă bună de conţinut este http://itunes.so-nik.com/.

VLC Internet Radio player listen

Radio Online

Trecem printr-o perioadă în care radio-urile particularizate pe gusturile voastre sunt din ce în ce mai populare, însă înainte de iRadio, Spotify, Pandora sau Deezer, radio-urile online erau mult mai similare cu cele clasice. Deşi e foarte probabil să fi descoperit în urmă cu ceva timp acest tip de conţinut prin intermediul Winamp, o aplicaţie ce va fi închisă în câteva zile, radio-urile online gratuite nu au murit nici pe departe.

În VLC Player, accesaţi secţiunea View –>Playlist şi faceţi un click pe Icecast Radio Directory. Imediat vor fi listate foarte multe posturi pe care le puteţi filtra folosind motorul de căutare din dreapta sus. Merită reţinut că fişierele PLS sau M3U pe care le descărcaţi de pe site-urile web ale multori radio-uri online, atunci când vreţi să le ascultaţi pe PC, pot fi de asemenea redate fără probleme prin VLC.

VLC efecte audio videio

Efecte audio video

include un panou de control foarte prietenos pentru aplicarea de efecte audio video. Există opţiuni de fineţe cât şi funcţii menite să schimbe radical modul în care vedeţi un film. Toate le puteţi accesa din Tools –> Effects and Filters. Pe lângă un egalizator cu zece benzi pentru cei care vor să se joace cu anumite frecvenţe audio, o plajă semnificativă de opţiuni o găsiţi la capitolul video.

Puteţi decupa imaginea anumitor clipuri, puteţi roti conţinutul sau puteţi ajusta diverse elemente de cromatică. Dacă daţi peste vreun clip în care sunetul şi imaginea nu sunt sincronizate, tot din acelaşi panou de control mergeţi pe pagina Synchronization şi introduceţi numărul de milisecunde în plus sau în minus care v-ar putea rezolva problema. Pentru a salva clipuri cu modificările aplicate prin aceste filtre şi efecte, este suficient sa accesaţi secţiunea Convert/Save din meniul Media.

VLC Ascii arta filtru

Redare în format ASCII

Dacă e să fim serioşi, această opţiune cu siguranţă nu este foarte utilă, deşi poate fi considerată un experiment amuzant şi atractiv care merită încercat. Cu această funcţie activată, orice clip va fi redat în format ASCII şi fiecare cadru va fi afişat prin intermediul simbolurilor. Pentru a activa acest filtru, accesaţi meniul Tools, selectaţi secţiunea Video din Preferences şi la Output optaţi pentru Color ASCII. După ce aţi salvat modificările, închideţi player-ul, deschideţi-l din nou şi începeţi redarea unui clip. Dacă vreţi să exploataţi la maxim această funcţie, cel mai bine ar fi să folosiţi desene animate sau alt tip de conţinut cu zone mari de o singură culoare.

Deoarece orice curiozitate nu va dura foarte mult timp, pentru a reveni la redarea obişnuită de conţinut video, selectaţi Automatic din Tools –> Video –> Output.

Redare video ca tapet

O altă funcţie a cărei valoare reală nu o realizez neapărat cu uşurinţă este legată de posibilitatea rulării unui clip ca poză de fundal. S-ar putea să vă distragă foarte rău această funcţie şi cu siguranţa nu vă va ajuta să găsiţi icoanele la programele de pe fundal  cu uşurinţă. Indiferent de scenariul pe care-l aveţi în minte, puţine playere integrează această posibilitate şi nu trebuie să fie trecută cu vederea.

Pentru a pune în aplicare această funcţie, deschideţi secţiunea Video din  Tools –> Preferences şi la output optaţi pentru DirectX (DirectDraw). Închideţi VLC, deschideţi-l din nou, începeţi redarea unui film şi automat în meniul Video veţi avea o funcţie nouă pe care o puteţi alege, ,,Set as Wallpaper”. Printr-un click, clipul va deveni tapet, la propriu.

VLC – un player polivalent

VLC este deja un player cu vechime, motiv pentru care a avut suficient de mult timp să devină polivalent. Ce mi se pare însă trist este că prea puţini cunosc portofoliul de funcţii ascuns în acest pachet extrem de compact. Navigând un pic prin meniuri, sunt mari şanse să gasiţi mai multe elemente interesante decât cele descrise de mine aici. Ce mi-am propus să fac cu acest material era să vă trezesc curiozitatea, sper că am reuşit.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Foarte interesant articolul. Am VLC instalat pe laptop dar nu stiu daca l.am folosit vreodata. Winamp pt muzica si BSPlayer pt video. Clasic. Cu siguranta mi.a trezit curiozitatea acest articol si voi scoate vlc.ul de la naftalina
Keep up the good work!

N-am folosit vlc aproape niciodata, desi este, intr-adevar, versatil. Si eu folosesc winamp pentru audio, Bsplayer pentru video, in special datorita utilizatii sagetilor pentru ff sau rw si nivelul sunetului, si mai ales pentru gasirea automata a subtitrarilor in limba romana sau macar in engleza, functie super!

KMPlayer pentru clipuri video, muzica de pe youtube, iar vlc pentru streaming online

Eu folosesc SMPlayer care este un layer multimedia ce foloseşte renumitul MPlayer ca baza, prin urmare este capabil să redea cele mai cunoscute formate audio şi video fără a fi nevoie de codecuri externe.

SMPlayer memoreaza toate reglajelor făcute fişierelor redate. Când vizionaţi un film si sunteţi nevoit să plecaţi,si veti deschide acel fişier din nou filmul se va relua din acelaşi punct de unde l-aţi lăsat şi va păstra aceleaşi reglaje: audio, subtitrări, volum…

Are integrata cautarea subtitrarilor in limba predefinita la opensubtitle.org si e garantat ca se va sincroniza.

Exista chiar si extensii pentru Firefox si Chrome care pot reda videoclipuri youtube in SMPlayer.

Si eu folosesc VLC, inainte foloseam BSPlayer da nu mai imi place. Acuma cu VLC Media Player poti sa faci mult mai multe.

E totusi un player supraevaluat.

Exista playere care de mai bine de 10 ani tin minte unde ai ramas cu fisierul media si il redau din acelasi loc. VLC? Nu tine mine. Si nu, nu face niciun addon asta.

De cateva versiuni incoace, nu mai tine minte setarile. Daca ii dau un preset anume la audio, inchis si redeschis, playerul uita.

O fi stiind sa faca multe altele, majoritatea sincer fiind lucruri de care niciun utilizator nu se loveste zilnic, dar… niste chestii basic nu le face.

Daca vrei ca sa ai la indemana un player care sa-ti recunoasca majoritatea formate audio sau video, atunci VLP este foarte bun (daca nu esti prea „pretentios”, binenteles). Dar daca „traiesti” (adica, iti castigi banii din care traiesti), prin folosirea curenta a unui player – cu care esti obisnuit, atunci ar trebui ca sa si „investesti” intr-un player mai performant decat VLP. Deocamdata, la categoria „FREE” (cumulat), VLP este cel mai bun, dupa mine.

Desi nu e playerul de baza din calculatorul meu,imi place sa stiu ca il am la indemana din 2 motive majore( practic doar pt asta l-am apreciat pana acum)
1. deshide fisiere pe care alte playere nu le deschid.
2. volum de 200% este iar un punct forte pt filmele rulate pe laptop la care sunetul nu e deajuns de tare.

In rest folosesc bsb pt ca e mai practic – functia de cautat automat subtitrare fiind un punt forte pt acest programel.

Revenind la VLC, nu stiam de funtiunile mai sus mentonate – conversia fisierelor, inregistrarea desktopului , salvare de pe youtube – le gasesc f folositoare. Multumesc
Foarte bun articol. 😉

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail