11 iul. 2013 | 00:07

Care sunt avantajele Windows 8 in fata concurentei?

Care sunt avantajele Windows 8 in fata concurentei?

Daca incercati sa intelegeti de ce un utilizator prefera un sistem cu Windows 8 fata de unul cu OS X sau Linux, raspunsurile sunt multe.

Windows 8 os x linux

Sunteti impotriva ultimului ? Sunteti un fan inrait Linux? Nu va puteti desparti de Mac-ul achizitionat cu multa truda si efort financiar? Vreti sa va dati seama de ce atat de multi posesori de computere prefera sisteme de operare Microsoft? Motive de curiozitate ar fi multe, iar cel mai recent Windows iesit din Redmond este o dovada clara a faptului ca multe lucruri s-au schimbat in bine cu Windows 8. Cele care au ramas la fel nu fac decat sa constituie argumente suplimentare ale faptului ca dezvoltatorii OS X, Chrome OS si ale diverselor distributii Linux continua sa aiba in continuare motive de ingrijorare.

In fericitiul caz in care reusiti sa nu va blocati la interfata optimizata pentru touch a noului Windows, veti regasi multe dintre elementele care v-au facut sa nu sariti la concurenta. E adevarat, intrebarile legate de noul SO au fost foarte multe si doar o parte dintre ele isi vor gasi raspunsul odata cu lansarea Windows 8.1, totusi e greu sa contestati volumul extraordinar de functionalitati ascunse in spatele acelor patratele colorate. Mai interesant decat atat e faptul ca, si cu cateva greseli de fond, Windows 8 e considerat cea mai buna optiune dintre toate sistemele de operare moderne. Este adevarat ca si Windows 7 isi are meritele lui si multi utilizatori vor amana pentru o lunga perioada upgrade-ul. Scopul celor de la Microsoft este insa de a incetini pe cat se poate rata de adoptie a Mac-urilor, a Chromebook-urilor si a PC-urilor cu Linux, fapt pe care partial au reusit sa-l realizeze.

Mai jos am evidentiat o serie de motive pentru care eu personal voi ramane pe Windows, chiar daca ma incanta foarte mult ultimul iPhone si inca sunt un mandru utilizator de iPad. Sunt sanse foarte mari ca printre aceste argumente sa se regaseasca si motivatia voastra de a face la fel.AppStore AppStore

1. Colectia de aplicatii

Unul dintre cele mai mari avantaje ale Windows 8 este vasta colectie de aplicatii software. Aceasta afirmatie nici macar nu include Ce-i drept, aplicatiile de Mac arata foarte bine si te ajuta sa-ti duci sarcinile la bun sfarsit. Pe Linux nu vei avea dificultati majore sa-ti gasesti cateva programele pentru a inlocui ceea ce indrageai pe Windows. Problema e ca nici unul dintre ele nu se apropie de ceea ce gasim pe sistemul de operare ale carui baze le-a pus Bill Gates in urma cu aproape 30 de ani. Ca o paranteza, Chrome OS nici nu merita luat in calcul din acest punct de vedere.

2. Compatibilitatea cu versiuni vechi

Daca e sa fim sinceri, intreaga interfata moderna a fost construita in jurul aplicatiilor disponibile in Windows Store. Din fericire, asta nu inseamna ca nu puteti rula aplicatiile de care v-ati dragostit acum 10 – 15 ani. Datorita faptului ca Windows 8 functioneaza si in mod desktop, o aplicatie precum Total Commander este neschimbata, indiferent daca o rulati pe Windows ’98 sau pe cel mai nou Windows. Microsoft continua sa includa pana si clasicul Command Prompt, care va permite sa rulati programe MS Dos mai vechi de 20 de ani. In plus, daca aveti un sentiment de mandrie atunci cand incepeti sa tastati cu entuziasm comenzi intr-o consola, puteti face asta si pe Windows 8.

Pe cat a facut Microsoft eforturi sa mentina compatibilitatea cu vechile aplicatii, cei de la Apple au facut exact opusul. Programe de acum 5 ani create pentru OS X Leopard este foarte probabil sa nu mai ruleze pe Lion sau pe Mountain Lion. Tranzitia de la procesoare PowerPC la Intel in arhitectura Mac-urilor a obligat foarte multi fani Apple sa-si gaseasca alternative nou-noute la programele pe care le indrageau.

DOS-prompt-in-windows8

3. Jocuri

V-ati intrebat vreodata cum puteti sa jucati cele mai noi si populare titluri pe Mac sau Linux? E aproape simplu, cu ajutorul Windows… E nevoie sa rulati Windows 8 prin intermediul Wine pe Linux sau prin intermediul Parallels sau Boot Camp pe Mac. Steam pe Linux este o initiativa foarte interesanta, din pacate e la inceput si realizarile celor de la Valve sunt printre putinele remarcabile de pe platforma. In ceea ce priveste SO-ul Google, performanta respectivelor sisteme este cu siguranta prea putin exploatata cand vine vorba de jocuri.

4. Sincronizarea cu cloud-ul

iCloud-ul este una dintre functiile care ma incanta cel mai mult, ca utilizator de iOS. Automat, toate documentele, notitele si fotografiile pe care le fac se teleporteaza pe iPad si le vad si pe TV prin intermediul Apple TV. Interesant este insa ca gigantul din Redmond cu Windows 8, prin intermediul unui cont Microsoft, a facut ceva mult mai impresionant.

Pe orice PC cu noul OS, daca va autentificati cu acelasi nume de utilizator si parola, veti avea automat acelasi aspect estetic pentru meniul de Start, diversele parole pe care le folositi vor fi automat portate pe noul sistem, setarile din aplicatii, preferintele legate de aspectul desktopului, inclusiv semnele de carte din browser, toate vin odata cu acel cont MS. Scenariul descris mai sus este cu adevarat remarcabil, iar odata cu Windows Blue va fi extrapolat si mai mult. Pana si asocierile dispozitivelor conectate pe Bluetooth vor ajunge unde ajunge contul vostru.

5. Browserul web nativ

Este foarte usor sa critici Internet Explorer. Browserul celor de la Microsoft este atat de hulit, incat si daca-l reinventeaza complet, fapt care aproape s-a intamplat de cateva ori in ultimii ani, nimeni nu observa. Cu toate acestea, este mult mai performant acum decat atunci cand Firefox a inceput sa ciunteasca semnificativ rata de utilizare a browser-ului Microsoft. Daca ne uitam exclusiv la browserele native pe care le vedem pe fiecare platforma, IE are mari sanse sa iasa in castig. Unele distributii de Linux vin cu Chromium sau Firefox preinstalat si merita tot respectul, altele insa vin cu Midori sau Konqueror, niste browsere care pe buna dreptate nu sunt foarte populare. Am putea zice ca Chrome OS graviteaza in jurul unei ferestre de Chrome si acesta este net superior Internet Explorer-ului, regretabil e insa ca aproape nimeni nu foloseste Chrome OS.

6. Securitatea browser-ului

Cu o popularitate in continua scadere, in ultima perioada Internet Explorer a fost tinta unui numar mult mai mic de atacuri. Multi mai putini experti in securitate si-au petrecut noptile cautand vulnerabilitati in IE in comparatie cu Safari al celor de la Apple, Chrome al lui Google sau Mozilla al celor de la Firefox. Aceasta afirmatie se bazeaza pe un studiu Symantec desfasurat anual. Pe toata perioada lui 2012 discrepantele au fost si mai mari, cu pasi repezi IE-ul ajungand mult mai sigur din inertie. In practica, Opera a iesit in varful clasamentului cu cele mai putine vulnerabilitati descoperite, acest browser nu vine insa preinstalat pe nici o platforma. Pe locul doi a venit Internet Explorer, un browser care pare impecabil in comparatie cu alternativele. De patru ori mai multe gauri de securitate au fost descoperite in aceeasi perioada de 12 luni in Safari. In Chrome au fost descoperite de trei ori mai multe, iar Firefox este de doua ori mai nesigur decat solutia creata in Redmond pentru aceeasi activitate.Logitech Windows-8 Products periferice

7. Compatibilitatea cu periferice

Pentru cine vrea ca noul mouse de gaming cu 10 butoane sau noul tau multifunctional sa functioneze struna pe Ubuntu sa pe Mac, s-ar putea sa nu fie chiar atat de usor. In principiu, va merge aproape orice cu orice OS recent, din pacate nu cu acelasi randament sau volum de functii, mai ales pe Linux. Exceptand cateva creatii ale celor de la Apple, gen Magic Mouse, aproape orice componenta hardware sau periferic functioneaza pe un PC cu Windows. Chiar daca Apple a pus bazele multor interfete de-a lungul anilor, gen FireWire sau Thunderbolt, respectivele porturi au ajuns in scurt timp si pe computerele obisnuite, in parte din cauza producatorilor de echipamente, care castiga mult mai bine din gadgeturi compatibile cu PC-uri cu Windows.

8. Suportul pentru configuratii multi-monitor

Posesorii unor configuratii mult-monitor, indiferent daca au doua sau sase monitoare, se bucura de functionalitatea usor de configurat inclusa in Windows 8 pentru astfel de situatii. O evolutie enorma fata de Windows 7, efortul celor de la Microsoft la acest capitol este semnificativ, motiv pentru care l-am descris in detaliu in urma cu cateva saptamani Pe Mac si pe Linux, in mod evident, exista ideea de multi-monitor. Problema e este dificultatea configurarii.

Nu in ultimul rand, Mac-urile imping semnalul video prin conectori Mini DisplayPort sau Thunderbolt, interfete care nu sunt nici pe departe la fel de comune precum HDMI, DVI sau VGA. Pe Linux, experienta asociata unor configuratii cu mai multe display-uri este si mai frustranta decat achizitia unor adaptoare video deloc ieftine. Fara niste drivere cautate foarte bine si alese cu precizie, doua sau trei monitoare legate la un monstru de desktop cu mai multe GPU-uri se pot agata si iti pot taia tot avantul de lucru. Windows-8-Multi-Monitor Window Management-4

9. Cautarea in sistem

Pe Windows 7 cred ca fac mai des click pe Start ca sa caut ceva prin computer decat ca sa rulez un anumit program. Spotlight-ul celor de la Apple este similar ca functionalitate si la fel de usor accesibil. Odata cu Windows 8 insa, incepi sa-ti dai seama ca solutia Microsoft este parca mai bine gandita.

Desi nu initializezi o cautare unificata in noul SO iesit din Redmond, de fapt, faci ceva si mai grozav, iti gasesti rezultatele impartite pe categorii. Astfel, din doua sau trei click-uri e ca si cum ai pune un filtru pe anumite tipuri de continut. Cauti o anumita functie in panoul de control, faci un click suplimentar pe Settings pentru a o gasi, cauti o aplicatie, faci click pe Apps. In cazul fisierelor de diverse tipuri faci click pe Files. Daca rezultatele cautarii nu sunt multumitoare, este suficient sa faci click pe Bing si instantaneu o cautare locala devine globala prin intermediul motorului de cautare al inginerilor condusi de Steve Ballmer.

10. Multitasking

La ce ajuta o configuratie complexa formata din mai multe monitoare, daca nu ai 20 de aplicatii deschise pentru a profita de ea? Gruparea inteligenta a ferestrelor in taskbar, listele de tip Jump, functia Peek (un preview de mici dimensiuni pentru o aplicatie), Snap (agatarea festrelor de marginea ecranului) si clasicul Alt+Tab, toate sunt instrumentele de care ai nevoie pentru a fi eficient in fata PC-ului. Windows 8 este grozav pentru multi-tasking, atat timp cat va feriti de interfata moderna.

Pe OS X, concurentul direct, Mission Control este un spectacol vizual si te ajuta sa ai o vedere de ansamblu asupra programelor deschise. Interesant este insa ca atunci cand vine vorba de mai mult de sase-sapte programe deschise, zona de previzualizare oferita de unealta Apple nu mai este la fel de utila sau eficienta.

Singurul lucru care lipseste din Windows 8 este suportul pentru desktop-uri virtuale, acesta poate fi insa dobandit prin intermediul unor programe terte.

Windows 8 Search bar

11. Bonus

Windows 8 te ajuta sa-ti termini treaba intr-un mod rapid si, de cele mai multe ori, intuitiv. Am avut Mac-uri si inca apreciez enorm efortul celor de la Apple de a atrage utilizatori de PC-uri de partea lor. Am experimentat aproape toate distributiile populare de Linux si de cele mai multe ori am ramas placut impresionat de ce am descoperit. Problema e ca, atunci cand vine vorba sa-mi schimb notebook-ul, imi iau un portabil cu Windows. Cand vine vorba de scris articole, de testat configuratii hardware, de consumat continut multimedia, SO-ul celor de la Microsoft iese in fata. Compatibilitatea hardware, optiunile de sincronizare din Windows 8, completate de posibilitatile de multi-tasking, toate impreuna formeaza un pachet considerat de cei mai multi dintre noi ca fiind complet. Meritele sistemelor Mac sunt greu de contestat si multi oameni din jurul meu au devenit in ultimul an posesori de MacBook-uri, totusi, in acelasi timp, chiar si pentru cateva programe sau periferice, multi dintre ei si-au instalat si un Windows de backup pe portabilele cu marul muscat.

Ramane sa vedem daca odata cu cei de la Microsoft se vor tine de cuvant si vor veni cu toate schimbarile vazute in beta, plus alte cateva surprize. Cu acest ritm rapid de evolutie impus in Redmond, concurenta va avea si mai mult de muncit pentru a atrage cumparatori.

In final, toate randurile de mai sus, sper sa fie valabile macar un an sau doi. Personal, mi-e frica de faptul ca ne apropiem cu pasi repezi de un univers in care cei mai multi dintre noi ducem o viata ghidata de servicii web si dispozitive portabile. Din acest motiv, cred ca scaderile accelerate de vanzari de computere vor genera o lume in care 9 din 10 oameni isi vor face toata treaba de pe o tableta cu Android sau iOS si un smartphone cu acelasi sistem de operare.

Pentru desktop-uri inca am incredere in ceea ce ofera Microsoft si ii voi ramane client fidel. La capitolul platforme mobile pot afirma acelasi lucru, aici insa, doar timpul ne va spune daca rata de actualizare a platformei combinata cu un hardware competitiv vor mentine trendul ascendent de popularitate pe care se afla smartphone-urile cu

Windows 8 Age of empires hd