15 unelte pe care nu mai este nevoie sa le instalezi in Windows 8

15 unelte pe care nu mai este nevoie sa le instalezi in Windows 8

Windows-ul s-a schimbat semnificativ in ultimii ani si, chiar daca, mai sunt multe aspecte de rezolvat, reuseste sa va scape de instalat o serie de utilitare.

Admin unelte tools Windows 8

Nu are rost sa discutam meritele interfetei Metro, pentru ca parerile sunt impartite si toti cei care au avut ocazia sa experimenteze au o perceptie foarte radicala vizavi de schimbari. Pe langa picanteriile care tin de design, gigantul din Redmond a facut totusi ceva remarcabil a carui valoare reala o putem aprecia cu totii. Este vorba de o serie de mici aplicatii si utilitare incluse in ultimele editii de Windows care, odata cu Windows 8, au primit un update semnificativ. Cu un pic de eficienta si talent, cei de la Microsoft va scapa de instalat multe aplicatii terte care in urma cu 5 sau 10 ani erau nelipsite.

Din pacate, pentru ca respectivele „adaosuri” nu sunt promovate intens, profit de aceasta ocazie pentru a descrie 15 functii incluse in noul sistem de operare care va fac viata mai usoara. In mod obisnuit as detalia o metoda avansata prin care le puteti accesa din diverse meniuri din Windows. Cu Windows 8 nu mai este cazul, pe oricare dintre ele le gasiti cu search. Acelasi lucru este valabil si in cazul Windows 7. Cu un click pe Start, daca tastati Disk Management ajungeti la ce va intereseaza in cateva secunde.

1. Antivirus

Microsoft Windows 8 windows defender security essentials

De cativa ani folosesc cu interes Microsoft Security Essentials ca unica solutie antivirus pentru sistem. Odata cu Windows 8, Microsoft a inclus in sistemul de operare aceeasi solutie antivirus, dar a redenumit-o Windows Defender. Ca urmare, toti utilizatorii de Windows 8 au in sfarsit un antivirus pe sistem.

Ca un bonus, nu mai patiti ca la Windows 7, cand, la cateva secunde dupa instalare, erati invitati calduros sa va instalati un program antivirus, altfel computerul „nu va functiona in conditii optime”. Daca folositi o versiune mai veche de Windows, puteti in continuare sa descarcati Security Essentials de pe site-ul Microsoft. In cazul in care sunteti fani BitDefender, Kaspersky sau Norton, puteti in orice moment sa instalati si respectivele aplicatii, important este ca pana veti face acel pas beneficiati deja de protectie.

2. Firewall

O functie importanta care tine de securitate online este un Firewall de calitate. Dificile de instalat si configurat, mai ales pentru persoanele mai atehnice, aplicatiile de tip Firewall nu sunt la indemana tuturor. Din acest motiv, Microsoft a inclus in sistemul de operare un Firewall care face o treaba similara cu o solutie terta nu foarte ieftina.

Practic, blocheaza traficul de tip incoming directionat catre PC-ul vostru dinspre internet. In acelasi timp, atunci cand va conectati la o retea WiFi publica, fisierele care in mod uzual sunt partajate intr-o retea locala devin subit inaccesibile pentru ceilalti utilizatori. Acelasi utilitar incorporat in Windows va permite sa personalizati cu precizie elevetiana care aplicatii au acces la internet si care nu.

Sunt mari sanse ca Firewall-ul din Windows sa nu fie perfect sau infailibil, motiv pentru care va puteti instala si voi unul. In orice alta situatie, insa, merita sa retineti ca este incorporat in fiecare versiune de Windows incepand cu XP SP2, iar in Windows 8 va ofera si mai multi parametri configurabili.

3. Suita de securitate

Microsoft Windows 8 smartscreen app protection

Un antivirus si un firewall, impreuna, pot fi percepute ca o suita de securitate. In realitate, o asemenea suita de aplicatii are mult mai multe responsabilitati si, din fericire, este inclusa fara costuri suplimentare in noul Windows. Partea de anti-phising si de stergere a tuturor cookie-urilor este inclusa in cele mai recente versiuni de Internet Explorer si, desigur, in orice alt browser modern. Puteti chiar sa configurati IE-ul sa stearga automat cookie-urile dupa fiecare sesiune de browsing. Nu mai este nevoie sa cheltuiti sume mari de bani si pentru astfel de functii.

In Windows 8 intreaga parte de securitate mai primeste un bonus, cu numele de Windows SmartScreen. Acest utilitar scaneaza toate programele descarcate de pe internet si va ofera sfaturi legate de ce este sau nu recomandabil sa fie instalat.

4. Management de partitii

Acum 10-15 ani foloseam cu interes Powerquest Partition Magic. Eram fan. Ulterior, am descoperit aplicatii similare de la Paragon si Acronis, care mi s-au parut mai eficiente. Acum, in 9 din 10 cazuri sunt multumit cu Disk Management-ul din Windows. Este perfect pentru stergerea, crearea si marirea sau micsorarea anumitor partitii. Daca nu cautati functii avansate de management, precum mutarea unei partitii cu tot cu date de la inceputul unui HDD la sfarsit, Disk Management este suficient.

Pe Windows 8, un alt utilitar interesant care se ocupa de partitii poarta numele de Storage Spaces si va permite sa asociati intr-o singura partitie logica mai multe partitii de pe hard disk-uri diferite.

5. Lucrul cu imagini de CD-uri

Microsoft Windows 8 mount burn iso

Daca aveti nevoie sa vedeti continutul unei imagini de CD/DVD in format ISO sau IMG intr-o unitate optica virtuala, nu mai este nevoie sa instalati un utilitar separat, gen CloneCD sau Daemon Tools. File Explorer-ul din Windows 8 include o unealta perfecta pentru „montarea” respectivelor fisiere. Aceeasi functie o gasiti si in meniul contextual, cand faceti click dreapta pe un fisier .ISO. In Windows 7, nu exista aceasta optiune.

6. Inscriptionarea de CD-uri

Nero BurningRom sau WinOnCD sunt doar doua exemple de programe pe care la instalam la scurt timp dupa instalarea Windows-ului. Intre timp, am renuntat sa ma scriu CD-uri, ba, mai mult, ultimele doua notebook-uri pe care le-am folosit vin fara unitate optica.

Daca nu ati reusit inca sa va detasati complet de activitatea scrierii de CD-uri, puteti folosi inca din Windows 7 functia de inscriptionare integrata in Windows printr-un dublu click pe orice imagine de CD. Pentru scris CD-uri Audio, Windows Media Player face o treaba impecabila si vine cu toate setarile de care aveti nevoie.

7. Unelte pentru spatiu liber

Cele mai multe aplicatii pentru curatarea PC-ului sunt pacaleli, mai ales cele cu un marketing agresiv, de tipul „iti vom face PC-ul sa se miste ca in prima zi”. Acestea nu au nici un fel de fundatie ancorata in realitate.

Solutia cea mai buna si sigura poarta numele de Disk Cleanup si poate fi gasita in Windows. De-a lungul anilor, aplicatia a inceput sa fie din ce in ce mai eficienta si nu va mai sterge doar fisierele temporare din folderul omonim din Windows. Daca aveti volume mari de fisiere pe care nu le accesati decat rareori, acelasi utilitar e capabil sa va compreseze o parte din directoare.Microsoft Windows 8 Task Manager startuo

8. Aplicatiile de la pornire

Aplicatiile care rasar ca ciupercile dupa ploaie in momentul in care porniti PC-ul reprezinta cel mai mare consumator de memorie RAM si de resurse in general. Pe Windows 8 avem un nou startup manager, mult mai destept decat inainte. Acesta este accesibil din Task Manager, fereastra care apare atunci cand apasati CTRL+ALT+DEL. Dupa un click pe tab-ul Startup, puteti vedea numele aplicatiilor care pornesc odata cu PC-ul, puteti vedea dezvoltatorul si o aproximare destul de precisa vizavi de impactul pe care il au asupra performantei computerului. In cazul unei versiuni de Windows mai vechi, sunteti limitati la MSConfig pentru functii similare, un alt utilitar destul de eficient.

9. Suportul pentru mai multe monitoare

Microsoft Windows 8 multiple displays taskbar

Windows 8 include abilitatea de a va afisa taskbar-ul pe doua sau mai multe monitoare. Puteti inclusiv sa optati pentru a vedea in taskbar-ul de pe un monitor aplicatiile deschise pe respectivul monitor. Panoul respectiv de comanda poate fi accesat printr-un click dreapta pe taskbar, urmat de un click pe Properties, activand functia „Multiple Displays”. Tot de aici o puteti si dezactiva. Pana la ultima versiune de Windows, Microsoft a neglijat aceasta functionalitate si erati obligati sa instalati o aplicatie terta, cateodata contra cost, pentru activarea catorva optiuni simple care tin de suportul pentru mai multe monitoare.

10. Copierea fisierelor

Microsoft Windows 8 copy paste move

Multi posesori de PC-uri folosesc utilitare gen Total Commander aproape exclusiv pentru partea de copiere avansata pe care o ofera, cu o evidenta clara asupra ratei de transfer, cu posibilitatea evitarii unui fisier cu probleme sau cu posibilitatea punerii pe pauza a intregii activitati. Toate aceste optiuni sunt incorporate direct in Windows 8. Puteti realiza mai multe transferuri simultane, puteti pune pe pauza unul dintre ele sau il puteti anula foarte simplu.

11. Un manager de activitati avansat

Microsoft Windows 8 Task Manager

Process Explorer este numele unui utilitar care trebuia instalat pana de curand pentru a va oferi o evidenta detaliata asupra proceselor care ruleaza la un moment dat. Prin intermediul respectivului program, puteati vedea consumul de resurse al unui proces si relatia ierarhica dintre mai multe procese legate intre ele care apartin aceleiasi aplicatii, gen Google Chrome.

Noul Task Manager din Windows 8, printr-un update semnificativ al intefetei si functionalitatii, ofera o viziune de ansamblu asupra programelor pe care le folositi. Puteti vedea in detaliu daca un program va consuma mai mult din procesor, din memoria RAM sau daca va solicita hard disk-ul pentru scriere sau citire intr-un anumit procent. Daca un program precum Internet Explorer genereaza mai mult procese, in noul manager de activitati, legatura dintre ele este evidenta si va faciliteaza inchiderea celor cu probleme.

12. Informatii despre sistem

Microsoft Windows 8 System Information

In noul SO de la Microsoft avem la indemana o evidenta mult mai detaliata legata de hardware-ul din interiorul carcasei. Desi gasim diverse elemente de configuratie raspandite in mai multe colturi din Windows, System Information Tool centralizeaza tot felul de detalii, mai mult sau mai putin pe intelesul tuturor. Resource Monitor, un alt programel util incorporat in sistemul de operare creat in Redmond, va ofera un istoric al consumului de resurse distribuit pe servicii si aplicatii. In cazul in care va simtiti sistemul mai lent ca de obicei, acesta este un punct bun de start pentru a vedea „cine” e vinovat. In plus, puteti vedea daca aveti instalate programe care fac trafic mare pe internet si in reteaua locala sau daca anumite aplicatii citesc si scriu excesiv pe hard disk.

13. Viewer de PDF-uri

Incredibil, Adobe Reader, un program nelipsit pe aproape orice computer in ultimii 10 ani, nu mai e necesar pe Windows 8. Noul sistem de operare include un viewer de PDF-uri foarte bun. Chiar daca este o aplicatie Metro si nu se integreaza foarte binie cu desktopul clasic, acesta este un detaliu mai putin important. Daca faceti dublu click pe un PDF de pe un stick sau primit pe email, il puteti vedea in prima secunda dupa ce ati terminat de instalat Windows-ul. In 2013, Google Chrome si Mozilla Firefox vin si ele cu un viewer de PDF-uri. Daca nu va incanta solutia integrata in sistemul de operare, puteti asocia browser-ul preferat cu fisiere .PDF.

14. Masini virtuale

Microsoft Windows 8 virtual machine

Aveam odata un coleg care folosea masinile virtuale ca benchmark pentru orice sistem. Din pacate, pana la Windows 8, acestea necesitau programe precum VirtualBox sau VMware. In noul SO, exista un utilitar intitulat Hyper-V care va permite sa instalati fara probleme un alt Windows in masina virtuala sau un Ubuntu, daca sunteti fan Linux.

Numele complet al utilitarului din ecranul de start este Hyper-V Virtual Machine. Printr-un click pe New – Virtual Machine, sunteti intampinati de un asistent de genul Next-Next-Finish. Acesta va permite sa instalati un nou sistem de operare pornind de la o imagine in format .ISO sau de la un CD/DVD fizic.

15. Unelte de Backup

Microsoft Windows 8 Backup File History

In cazul fericit in care nu va doriti ca functia de Backup a fisierelor importante sau a unor partitii intregi sa fie una complicata, cu multi parametri care asteapta sa fie configurati, Windows-ul va vine in ajutor. Din Windows 7 inca, partea de backup si restaurare este una destul de bine pusa la punct si suficienta pentru cei mai multi dintre noi.

Windows 8 adauga o functie intitulata File History. Exact cum ii zice si numele, aceasta va ajuta sa tineti in siguranta mai multe versiuni ale unui proiect in Word sau ale oricarui alt tip de document important. In cazul in care nu este vorba doar de cateva fisiere, ci de intreaga partitie pe care se afla sistemul de operare, puteti realiza o imagine din care sa va „reinviati” computerul in cazul unor probleme hardware sau al unor virusi care vi l-au pus pe butuci. Este suficient sa faceti click pe Start in Windows 7 sau sa porniti ecranul de cautare din Windows 8 si sa scrieti Backup, solutiile va vor fi indata afisate. Un avantaj important al utilizarii acestor aplicatii de la Microsoft este ca o imagine rezultata dintr-un astfel de backup poate fi restaurata atunci cand porniti PC-ul de pe orice CD de Windows.

Mai trebuie ceva?

Cum am scris si in introducere, acestea nu sunt nici pe departe solutiile complete sau cele mai complexe. In schimb, sunt gratuite, sunt bune, stabile si prietenoase. Unii utilizatori de PC-uri vor opta intodeauna pentru solutii dedicate la oricare din capitolele de mai sus. Cei mai multi, insa, se vor bucura ca Microsoft nu-i neglijeaza si ca pretul pe care il platesc pentru un sistem de operare nu mai trebuie rotunjit cu un antivirus, o masina virtuala, o solutie de backup sau de inscriptionat CD-uri. Din multe puncte de vedere, lucrurile sunt mai simple si asta e cel mai important.

Citește și: