01 sept. 2015 | 13:56

De ce s-ar putea să vezi semne de viață pe Marte, deși alții nu văd decât pietre [FOTO]

ȘTIINȚĂ
De ce s-ar putea să vezi semne de viață pe Marte, deși alții nu văd decât pietre [FOTO]

Fotografiile trimise de ”Curiosity” de pe Marte le dă noi speranțe celor care cred că există forme inteligente de viață pe Planeta Roșie.

Un lucru este foarte clar: nimeni nu este interesat de descoperirea unor unor forme de viață pe Marte mai mult decât cercetătorii din cadrul NASA. Din păcate, însă, misiunea Curiosity nu a putut să furnizeze nicio dovadă a existenței acestora. După cum se știe, fotografiile trimise de rover nu includeau decât pietre. Într-o astfel de situație, având în vedere numărul uriaș d epietre, sunt șanse mari ca unele dintre acestea să aibă forme ciudate. Acest lucru a fost, însă, suficient pentru a trezi imaginația celor puțin prea pasionați de filmele SF cu extratereștrii.

Astfel, unde cercetătorii nu văd decât o piatră, unii oameni văd o navă spațială prăbușită pe Marte. Mai mult decât atât, aceștia estimează chiar și numărul de pasageri care s-au aflat la bordul navei. ”Obiectul are o lungime cuprinsă între 2,5 și 3 metri ceea ce înseamnă că transporta doar câțiva pasageri. Din moment ce majoritatea figurilor descoperite pe Marte au înălțimi cuprinse între 5 și 8 cm, putem concluziona că această navetă transporta între 20 și 40 de pasageri”, scrie Scott C. Waring pe site-ul UFO Sightings Daily.

Dar naveta nu este singura apariție interesantă descoperită de cei cu un spirit de observație mult mai dezvoltat decât al oamenilor de rând. Aceștia au identificat, printre altele o femeie ciudată, un crab și o piatră plutitoare. Pentru a explica acest fenomen, un cercetător din cadrul NASA a făcut referire la pareidolie, un proces care ne permite să vedem obiecte sau fețe unde, de fapt, nu există așa ceva. Conform site-ului KSL.com, în acest fel avem parte de situații în care unii oameni descoperă chipul lui Iisus în cele mai ciudate locuri.

Deși cei de la NASA sunt conștienți că Marte ar putea acomoda microbi, sau alte forme de viața de acest fel, sunt puține șanse ca iguanele sau crabii să se fi aflat vreodată pe suprafața planetei.