NASA va studia Marte folosind o dronă [FOTO]

Te-ai obișnuit ca dronele să fie folosite pentru a filma sau fotografia ori pentru a ucide oameni prin bombardamente. NASA are un plan mai bun pentru așa echipamente de zbor și cu o dronă vrea să cerceteze planeta Marte.

NASA a reușit să trimită în 2012 robotul Curiosity pe Marte care a oferit informații foarte utile în ultimii trei ani. Totuși, acesta e destul de limitat în distanța pe care o poate acoperi, neavând o viteză foarte mare de deplasare. Drona, pe de altă parte, ar putea parcurge mai repede Planeta Roșie.

În timp ce Curiosity este mai util în studierea chimică și biologică a solului, drona ar fi mai utilă în studierea terenului de pe Marte. Pentru perioada 2022-2024, NASA vrea să trimită pe Planeta Roșie un astfel de echipament de zbor. Este prima încercare de acest fel, asta dacă Rusia, Europa sau China n-o fac înainte.

NASA nu ia în considerare un aparat de zbor foarte sofisticat, iar prototipul botezat Prandtl-m (prescurtare de la Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars) va fi un planor cu anvergură a aripilor de 60 cm şi greutate de 1,18 Kg (450 grame sub gravitaţia marţiană), se arată pe site-ul oficial al Agenției. Pornind de la o altitudine de 600 metri, dispozitivul de zbor va acoperi o distanţă de aproximativ 32 km, transmiţând informaţii unui satelit aflat pe orbita lui Marte.

Drona nu va fi lansată spre Marte decât peste aproximativ un deceniu, dar prototipul va fi testat intensiv pe Pământ. Desigur, va fi echipat cu camere video și senzori pentru studierea radiaţiei la mare altitudine și a substanțelor din atmosferă. Mai mult, acest echipament de zbor va fi lansat în atmosfera terestră cu baloane meteorologice, nu rachete. Un al doilea zbor programat pentru anul 2016 va simula paraşutarea planorului Prandtl-m dintr-un satelit CubeSat, urmată de un zbor către pământ cu o durată de circa cinci ore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: