20 oct. 2015 | 15:58

Cum alegi un smartphone ieftin și bun: cinci modele pentru nevoile tale

FEATURE
Cum alegi un smartphone ieftin și bun: cinci modele pentru nevoile tale

Cum alegi un smartphone ieftin și bun depinde în mare parte de preferințele tale. În funcție de ceea ce își dorești, există diverse modele pe care le-ai putea achiziționa.

În ultimii ani, smartphone-urile au ajuns unele dintre cele mai importante lucruri aflate în posesia unei persoane. Printre altele, smartphone-urile te țin la curent cu toate notificările și mesajele de pe rețelele sociale, te ajută să distribui conținutul preferat și te informează în timp real în legătură cu e-mail-urile primite. În aceste condiții, este evident că achiziționarea unui dispozitiv care se potrivește perfect cu nevoile tale.

Fanii Android care își doresc să economisească timp ar putea apela, de exemplu, la serviciul oferit de Google. Site-ul respectiv se bazează pe un chestionar pe care va trebui să îl completezi atunci când îți alegi telefonul. Pentru început, vei fi întrebat ce îți dorești de la un telefon și ți se vor afișa nu mai puțin de 12 opțiuni. Dintre acestea vei putea alege în total 3. După ce selectezi o opțiune, ți se vor mai adresa încă două întrebări. În situația în care alegi opțiunea ”Listening to Music”, de exemplu, va trebui, de asemenea, să specifici și durata zilnică aproximativă și modul în care asculți (folosindu-te de căști sau de difuzoarele telefonului).

După ce ai răspuns la toate întrebările, Google îți va propune un număr de dispozitive care se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale. La început, ți se vor prezenta cel mai scumpe modele, însă poți opta să le vizualizezi doar pe cele mai ieftine. O astfel de unealtă te poate ajuta să alegeți mai rapid un telefon, însă trebuie să ții cont de faptul că uneori recomandările nu sunt chiar cele mai bune. Un exemplu este cel al modelului HTC One M9, propus celor care vor fotografii de cea mai bună calitate.

În cazul în care ești dispus să petreci mai mult timp analizând piața și diversele opțiuni pe care le ai, este recomandat să eviți astfel de unelte și să urmezi pașii de mai jos. Iată cum alegi un smartphone ieftin și bun.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun – sistemul de operare

Înainte de a opta pentru un sistem de operare trebuie să te gândești la suma maximă pe care eștii dispuși să o cheltuiești. Un telefon mai scump și mai performant se va dovedi mult mai util în timp, beneficiind de un procesor mai performant, un senzor mai bun și o baterie mai rezistentă. De asemenea, în cazul în care ai de gând să îl vinzi peste câțiva ani, vei încasa mai mulți bani (deși acesta nu este neapărat un criteriu de care trebuie să țineți cont).

Având în vedere că vorbim despre smartphone-uri ieftine, cel mai probabil vei opta pentru un telefon Android sau pentru un model cu Windows Phone. Sistemul din urmă, de exemplu, îți pune la dispoziție o gamă extrem de variată de telefoane accesibile din punct de vedere financiar. De cealaltă parte, Android conține dispozitive cu specificații mai bune și are un magazin online de aplicații mult mai dezvoltat.

În luna mai a anului trecut, Windows Phone depășea iOS ca popularitate pe piața din România. După cum era de așteptat, succesul important al sistemului de operare se datora în mare parte dispozitivelor ieftine de calitate. Pe plan internațional, însă, OS-ul celor de la Microsoft nu a reușit niciodată să se apropie de rivalii Android și iOS. Windows 10 Mobile ar putea schimba acest lucru, prin introducerea unui nou magazin online de aplicații și a asistentului personal Cortana. Marele avantaj, deocamdată, este stabilitatea: orice aplicație rulează fără probleme, indiferent dacă vorbim despre telefoane de top sau despre telefoane ieftine.

Android este cel mai popular sistem de operare din lume, fiind adoptat de aproape toții mari producători de smartphone-uri din lume. Android este considerat de mulți cel mai permisiv sistem de operare, oferind, printre altele, posibilitatea de a schimba widget-uri, launcher-e, tastaturi și diverse alte elemente. De cele mai multe ori, producătorii adaugă elemente adiționale cu ajutorul diverselor interfețe de utilizare folosite. Dacă preferi, totuși, experiența Android autentică, poți oricând să optezi pentru unul dintre modelele produse de Motorola sau OnePlus.

Android 6.0 Marshmallow, cea mai nouă versiune, introduce suportul pentru unele tehnologii, printre care se numără și Android Pay (sistemul de plăți pe care Google l-a anunțat în urmă cu ceva vreme), și îmbunătățește unele dintre procesele de bază. De asemenea, vei putea alege către ce dai acces oricărei aplicații pe care o instalezi. Trebuie să ții cont de faptul că unele aplicații au nevoie de anumite permisiuni pentru a funcționa corespunzător. În cazul în care vrei să ai parte de cea mai bună experiență atunci când utilizezi WhatsApp, ar fi indicat să-i permiți accesul la lista de contacte, precum și la poze și microfon.

Alegerea dimensiunii potrivite

După ce te-ai orientat asupra unui sistem de operare, va fi nevoie să iei în considerare dimensiunile viitorului tău gadget. Îți va fi de ajuns un telefon cu un ecran relativ mic, de 4,3 inci? Îți vei dori oare un ecran mai mare, de 4,7 sau poate chiar 5 inci? Sau consideri că cel mai potrivit dispozitiv pentru tine ar fi un phablet cu un ecran de 5,5 inci?

De asemenea, nu trebuie să uiți nici de calitatea display-ului inclus. Rezoluția, luminozitatea, fidelitatea imaginii și unghiurile de vizualizare sunt câteva dintre elementele pe care trebuie să le iei în considerare. În prezent, cea mai bună rezoluție disponibilă pe un telefon mobil o veți întâlni pe modelul Sony Xperia Z5 Premium, telefonul japonezilor beneficiind de un ecran Ultra HD (3.840 x 2.160 de pixeli). Din păcate, acestea nu se încadrează în categoria ”telefoane ieftine și bune”.

Un display HD, sau Full HD va fi mai mult decât suficient pentru utilizatorul de rând și va consuma mult mai puțină baterie. Astfel, veți avea parte de o calitate bună a imaginii, dar și de o autonomie mare. Avem de-a face cu telefoane ieftine și bune, astfel că nu trebuie să te aștepți la materiale de cea mai bună calitate utilizate în construcția dispozitivului.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun – Specificațiile

Specificațiile sunt extrem de importante în rândul dispozitivelor ieftine. 200, 300 sau 400 de lei cheltuiți în plus s-ar putea să facă diferența pe parcursul anilor, astfel că nu ar trebui să evitați să cheltuiți mai mult pentru a avea parte de cel mai bun telefon. Cu mai puțin de 1.000 de lei, în prezent puteți găsi numeroase modele cu procesoare octa-core sau quad-core, 2GB RAM (suficienți pentru majoritatea oamenilor) și baterii suficient de mari pentru a rezista fără probleme unei zile întregi în condiții de utilizare activă.

Majoritatea modelelor vor fi dotate cu un slot pentru carduri microSD, astfel că nu va trebuie să vă limitați la cei 16GB sau 8GB incluși. Nu trebuie să ignorăm importanța tot mai mare pe care camerele foto au în viața de zi cu zi. În ceea ce privește telefoanele ieftine, megapixelii nu vor fi o problemă. Până în 1.000 de lei veți găsi telefoane cu senzori de 8, 13 sau chiar 16 megapixeli.

Nu vă așteptați însă la fotografii la fel de bune precum cele realizate cu un Samsung Galaxy S6, întrucât senzorii și software-ul de procesare nu sunt de aceeași calitate. Luând în considerare toate cele scrise mai sus, am selectat șase smartphone-uri ieftine și bune disponibile în prezent în România.

HTC Desire 620

Ecranul HD de 5 inci de pe HTC Desire 620 ascunde dedesubt un procesor Qualcomm Snapdragon 410 Quad Core cu o frecvență de 1,2GHz. Acesta din urmă va funcționa alături de 1GB RAM, capacitatea de stocare fiind de 8GB. Autonomia relativ bună este garantată de un acumulator de 2.100mAh. Camera frontală este de 5 megapixeli, în timp ce camera secundară are 8 megapixeli. Dispozitivul poate fi cumpărat la un preț foarte bun de AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun HTC

Huawei Honor 4X

Cei care își doresc un phablet ieftin ar putea să se orienteze asupra modelului Honor 4X de la Huawei. Acesta are un display de 5,5 inci cu o rezoluție HD, un procesor octa-core Kirin 620 cu o frecvență de 1,2GHz, 2GB RAM și 8GB pentru stocarea datelor. Vei avea parte, de asemenea, de un senzor principal de 13 megapixeli, alături de unul secundar de 5 megapixeli. Cu o baterie de 3.000mAh, telefonul Huawei este disponibil la un preț bun AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun Huawei Honor 4X

Allview X1 Xtreme Mini

Fiind probabil cel mai bun telefon din această listă, Allview X1 Xtreme Mini este dotat cu un ecran de 4,7 inci cu rezoluție Full HD. Procesorul este un excelent Qualcomm Snpadragon 810 de 2,15GHz, memoria este de 2GB, iar capacitatea de stocarea, de 16GB. Camera foto principală de 16 megapixeli este însoțită de una secundară de 4 megapixeli. Bateria de are o capacitate de 2.200mAh, iar telefonul poate fi achiziționat de AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun Allview

Samsung Galaxy S3 Neo

Samsung Galaxy S3 încă se mai numără printre cele mai populare telefoane Samsung în unele regiuni, iar varianta Neo beneficiază de unele specificații foarte bune. Lista acestora include un procesor quad-core cu o frecvență de 1,4GHz, 1,5GB RAM și o capacitate de stocare de 16GB. De asemenea, camera foto de pe spate are 8 megapixeli, în timp camera de pe față nu are decât 1,9 megapixeli. Ecranul de 4,8 inci suportă o rezoluție HD, iar bateria are o capacitate de 2.100mAh. Vă puteți cumpăra propriul Samsung Galaxy S3 Neo de AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun Samsung Galaxy S3 Neo

Microsoft Lumia 640

Lumia 640 se numără printre cele mai ieftine telefoane 4G disponibile pe piață în acest moment, având, printre altele, un ecran de 5 inci cu o rezoluție HD. Lista de specificații include un procesor Qualcomm Snapdragon 400 de 1,2GHz, 1GB RAM și 8GB pentru stocare. Senzorul de pe spate are 8 megapixeli, cel de pe spate are 0,9 megapixeli, iar acumulatorul are o capacitate de 2.500mAh. Cei interesați își pot achiziționa un Microsoft Lumia 640 de AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun Microsoft Lumia 640

Microsoft 535 Lumia

Dacă vrei să alegi un smartphone ieftin și bun de la Microsoft, 535 Lumia este cel mai accesibil telefon din această listă, făcând parte din gama de dispozitive low-end lansate de compania cu sediul în Redmond. Ecranul de 5 inci suportă o rezoluție de 960 x 540 de pixeli, iar procesorul este un quad-core Snapdragon 200 de 1,2GHz. Lista de specificații include, printre altele, 1GB RAM și 8GB pentru stocarea datelor. Ambele camere foto sunt de 5 megapixeli, iar acumulatorul are o capacitate de 1.905mAh. Microsoft 535 Lumia este disponibil la un preț avantajos AICI.

Cum alegi un smartphone ieftin și bun Microsoft Lumia 535