29 aug. 2024 | 08:37

În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o FOTO

Sport
În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o FOTO
„Pot să spun că am avut 9 ani de performanță și de rezultate frumoase.”

Așa cum în fotbal toată lumea vorbește de o generație de excepție, așa am putea spune că România a avut, pentru mult timp, o generație aparte în gimnastică. Mulți și-aduc aminte că Simona Amânar în anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Fosta gimnastă s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o, și astăzi are o familie frumoasă.

Simona Amânar și generația de excepție a gimnasticii românești

În 1976 o micuță fetiță, de doar 14 ani, schimba radical gimnastica mondială, asfel numele Nadia Comăneci devenea un simbol al perfecțiunii și un stindard al gimnasticii românești.

După ea au urmat și alte tinere fetițe, care-și doreau să ajungă pe podiumurile mondiale, și să primească o notă de 10. Printre ele, avea să apară și cea care va deveni a doua gimnastă română inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, Simona Amânar.

În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o FOTO

Micuța Simona se năștea exact la trei ani de la marea peformanță a Nadie Comăneci, într-o zi de 7 octombrie a anului 1979, iar dragostea și pasiunea ei pentru acest sport avea să se vadă de la o vârstă fragedă.

„Aveam doar 6 ani când am început gimnastica, iar la 12 ani am plecat la Deva.

Până la 12 ani primii pași au fost la Constanța alături de antrenori care au făcut tot posibilul ca eu să obțin cele mai bune rezultate”, a spus Simona Amânar, potrivit sptfm.ro.

În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști

Prima ei apariție pe scena gimnasticii mondiale avea loc în 1994, la doar 15 ani, când avea să participe la Campionatele Europene de la Stockholm și Campionatele Mondiale de la Dortmund.

Aici avea să câștige aurul pe echipe, la ambele competiții. Ulterior, cu o capacitate de concentrare extrem de ridicată, mult muncă și pasiune, Simona Amânar avea să câștige nu mai puțin de 7 medalii olimpice.

„Pot să spun că am avut 9 ani de performanță și de rezultate frumoase.

Am avut un colectiv foarte bun pentru că am fost o echipă frumoasă ceea ce mai rar vezi în ziua de astăzi, o echipă în care ne-am susținut și am trăit momente deosebite împreună.

Într-adevăr au fost 9 ani grei, nu pot să zic că au fost ușori, cu bune și cu rele.”, a mai declarat fosta gimnastă pentru aceeași publicație.

În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o FOTO

Va adăuga în palmaresul ei alte 10 la CM și alături de echipa de gimnastică a României de patru ori titlul mondial, iar asta într-un interval de doar 6 ani, ultimele competiții fiind în 2000, la Atlanta și Paris.

Astăzi, una din cele mai dificile sărituri îi poartă numele, devenind moștenirea ei pe firmamentul gimnasticii mondiale.

Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I, și o viață de familie fericită

Toate performanțele ei aveau să-i aducă, la 8 ani de la retragere, și Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I, în 2008, și statutul de cetățean de onoare al orașului Constanța, orașul natal.

Ajunsă astăzi la 44 de ani, Simona Amânar este o femeie împlinită, dar acum cu greu o recunoști. Astăzi, cu o familie frumoasă, și trei copii, Simona Amânar se poate considera un om norocos și fericit.

Cosmin Tabără este soțul ei din 2002, fiind fiul celebrului Valeriu Tabără, având funcția de Viceprimar al Municipiului Timişoara, din 2020. Au împreună doi băieți și o fată de 11 ani, Alex fiind cel mai mare, de 21 de ani, iar Tudor fiind mezinul familiei.

„Avem 3 copii minunați, sunt peste 22 de ani de căsătorie, am construit foarte multe împreună.

Sper să fim sănătoși, să ne bucurăm de cei mici. Bunul-simț, respectul, încrederea ne-au apropiat mult și am ajuns, ulterior, să construim o familie”.

Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o

După cum era de așteptat, odată cu retragerea din gimnastică, Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o.

Printre ultimele ei apariții aveau să fie Jocurile Olimpice de la Sidney din 2000, iar într-un interviu recent, sportiva avea să recunoască care a fost motivul retragerii:

„Începusem să am dureri, îmi simțeam organismul obosit.

Cel mai tare mă supăra glezna dreaptă și știam că nu mai pot face față la un nivel ridicat de pregătire.

După Sidney am mai participat la o Cupă Mondială, apoi mi-am făcut planul de retragere”.

În anii ’90 făcea furori în gimnastică, însă acum cu greu o recunoști. Simona Amânar s-a schimbat radical după ce a renunțat la sportul care a consacrat-o FOTO

Astăzi marea gimnastă ocupă funcția de director al Academiei Olimpice Române, încă din 2018, un loc unde le poate învăța pe viitoarele gimnaste secretele acestui sport extrem de solicitant.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro