PSD nu a renunțat la afacerea „Aprozarul”, cea prin care vrea crearea unui mare centru expozițional administrat de compania de stat Unirea. La Guvern se pune planul pe hârtie.
Ministerul Agriculturii ar vrea să pună pe picioare afacerea „Aprozarul” cu ajutorul unui teren aflat într-o situație juridică extrem de complicată. Guvernul vrea un teren de 30 de hectare din Băneasa, aflat acum la Universitatea de Științe Agricole.
Totul s-ar vrea făcut repede, printr-o ordonanță de urgență, potrivit G4Media.ro.
Proiectul de ordonanță de urgență care se referă la cele 30 de hectare de teren ar fi fost deja redactat și trimis spre avizare la Ministerul de Finanțe.
”Proiectul este în planurile ministrului de peste două luni, iar ministrul dorea o dezbatere transparentă cu academia. Din motive necunoscute, în urmă cu câteva zile, ministrul a ales să promoveze o ordonanță de urgență prin care Guvernul să ia terenul de la academie și să-l transfere Ministerului Agriculturii”.
Numai că terenul cu pricina, estimat la 60 de milioane de euro, este într-o situația juridică incertă.
”Este ilegal dacă pregătește o ordonanță de urgență, terenul este subiectul unor dispute, este și obiectul unor anchete ale DNA. Academia nu poate fi lăsată fără acest teren”.
Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole
Pe cele 30 de hectare din nordul Capitalei, Guvernul vrea să construiască un mare centru expozițional, care să fie administrat de compania ”Unirea”, recent înființată de stat în 2018.
Liviu Dragnea spunea că rețeaua va include magazine de stat, adică aprozare, care să vândă produse autohtone.
Aprozarele, deschise sub numele ”Casa română de comerț”, ar urma să fie finanțate de Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.
Petre Daea susține că nimic nu este adevărat și că nu există pe masa Guvernului niciun proiect în acest sens, potrivit G4Media.
„Da, discuții de cafea sunt, dar atât, nu este niciun proiect însa. Nu este. Eu sprijin cercetarea. Ce bine ar fi ca acolo sa se facă ceva, să se facă ce trebuie, să nu mai stea terenul în paragina” .
Petre Daea, ministrul Agriculturii
Cele 30 de hectare din Băneasa sunt administrate prin filiala Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Instituția mai gestionează în prezent 31 de hectare din teren. Retrocedările prin compensare au diminuat constant suprafața de teren pe care sunt plantați pomii fructiferi.