Ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice s-a încheiat de ceva timp, însă ies la iveală tot felul de detalii din culise. Dincolo de scandalurile apărute și controversele cu privire la calitatea medaliilor, există și anumite detalii despre care puțini vorbesc în astfel de competiții.
Organizarea unei competiții de anvergura Jocurilor Olimpice presupune o muncă uriașă. Organizatorii trebuie să ia în considerare toate detaliile și să se asigure că sportivii și staff-ul au parte de cele mai bune condiții pentru a performa, de la cazare până la alimente și suplimente.
S-a vorbit mult pe tema condițiilor din satul olimpic, a locurilor unde au fost cazați sportivii și mâncărurile care le-au fost puse la dispoziție, însă un detaliu care joacă un rol crucial în viața sportivilor de performanță, nu doar la Jocurile Olimpice, ci tot timpul, este legat de suplimentele alimentare.
Indiferent de sport, cei care participă la competiții au nevoie de anumite suplimente care să le asigure un aport de substanțe nutritive ideal pentru tipul de efort depus, dar și să îi protejeze împotriva accidentărilor. Acestea trebuie să respecte anumite standarde și să nu conțină substanțe interzise, care sunt considerate dopante.
Industria suplimentelor nutritive este una care s-a dezvoltat mult în ultimii ani, iar profitul este uriaș. Nu toate produsele care se vând cu etichetă de suplimente oferă însă beneficiile promise. În timp ce unele suplimente au un rol esențial, demonstrat, în cazul altora nu s-a dovedit eficacitatea.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a analizat câteva dintre suplimentele de pe piață, care au fost puse la dispoziția sportivilor și la Jocurile Olimpice. În unele cazuri, nu a fost găsită nicio dovadă concretă că aceste suplimente ar fi de ajutor.
Unul dintre exemplele cele mai evidente este L-Glutamina, un aminoacid produs în mod natural de ficat și plămâni. Este folosit pentru a menține volumul mușchiului după antrenament, dar autoritatea menționată susține că nu are efect în ceea ce privește îmbunătățirea performanței sportive sau în accelerarea recuperării.
Înainte de a lua orice supliment, sportivii se consultă cu specialiști în domeniul sănătății. De asemenea, campionii au adesea în staff-ul lor angajați care se ocupă doar cu acest aspect și care testează suplimentele de pe piață, pentru a se asigura că nu conțin substanțe interzise. Chiar și o cantitate mică dintr-o anumită substanță poate fi detectată la testele anti-doping, ducând la suspendări îndelungate și procese stresante, cum s-a întâmplat în cazul Simonei Halep.