27 iun. 2023 | 17:08

Cât timp se fierbe porumbul. Cum se procedează corect

Utile
Cât timp se fierbe porumbul. Cum se procedează corect
Porumbul, considerat printre cele mai vechi cereale

După cum învățam la istorie, porumbul este unul din cele mai vechi aliment din familia cerealelor, despre care să spune că populația din centrul Mexicului a dezvoltat planta cu cel puțin 8.700 de ani în urmă. Azi, un aliment indispensabil pentru mulți, cea mai simplă metodă de a-l mânca este fiert. Dar, ca în cazul tuturor alimentelor, nimic din ceea ce pare simplu, nu este chiar atât de simplu. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem în cât timp se fierbe porumbul, și cum se procedează corect.

Porumbul, considerat printre cele mai vechi cereale

Există în lume plante și animale pe care oamenii le consumă în mod regulat de milenii. Pe măsură ce oamenii au început să învețe despre alimentația optimă pentru o mai bună supraviețuire, au fost dezvoltate alimente care necesitau ingrediente și pregătire. Dacă ne oprim asupra prombului, conform oamenilor de știință, acesta are o vechime de cel puțin 8.700 de ani.

Porumbul, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu ar fi existat dacă nu ar fi existat oamenii care l-au cultivat și dezvoltat. Este o invenție umană, o plantă care nu există în mod natural în natură. Poate supraviețui doar dacă este plantată și protejată de oameni.

Vezi și: Porumbul, înlocuit în România cu cereale aduse din Africa. Ce vom mânca în curând din cauza secetei

Ultimele cercetări spun că la origine porumbul are o iarbă sălbatică numită teosinte, care arăta foarte diferit de porumbul nostru de astăzi. Boabele erau mici și nu erau așezate unul lângă altul, așa cum se întâmplă cu boabele de pe știuletele decorticat al porumbului modern.

Cunoscut și sub numele de porumb Indienii din America de Nord și de Sud depindeau în cele din urmă de această cultură pentru o mare parte din hrana lor. Astăzi, există aproximativ 50 de specii, care au culori, texturi, forme și dimensiuni diferite ale boabelor.

Albul, galbenul și roșul sunt cele mai comune tipuri de porumb cultivat. Soiurile alb și galben sunt preferate de majoritatea oamenilor, în funcție de regiune. Cele mai uzitte sunt speciile de porumb de uz comestibil și porumbul furajer, folosit pentru hrana animalelor.

Vezi și: Cum prepari acasă făina de porumb. Vei economisi bani în fiecare lună

Cel de uz comestibil a ajuns să fie indispensabil pentru mulți, din el fiind făcut mălaiul, grișul și multe altele. Dar, în aceeași măsură, proumbul poate fi consumat fiert sau chiar copt. Noi vom vorbi azi de porumbul fiert, mai exact de în cât timp se fierbe porumbul și cum se procedează corect.

În cât timp se fierbe porumbul

Timpul de fierbere a porumbului variază în funcție de prospețime, mărime, tip și cantitatea de porumb care se gătește. Poate dura între 2 și 10 minute, în funcție de tip. Dacă vă place porumbul perfect fraged, s-ar putea să te întrebi cât timp să îl fierbi.

Răspunsul depinde de prospețimea și dulceața acestuia, precum și de faptul dacă este încă pe știulete, în coajă sau decojit în boabe. Fierberea excesivă poate avea ca rezultat o textură neplăcută și moale și îi poate reduce activitatea antioxidantă.

Vezi și: De ce porumbul nu mai trebuie semănat în iunie, de fapt. Greșeala uriașă a multor români

Vă explicăm în continare în cât timp se fierbe porumbul și cum se procedează corect pentru a obține o bucată dințioasă, dar fragedă. Iată câteva timpi de fierbere la nivel înalt pentru tipurile de porumb crud. Trebuie să reții că acești timpi vor varia în funcție de prospețime, mărime, tip și cantitatea de porumb care se fierbe. Punctul de fierbere tipic al apei este de 100 grade.

Tipuri de porumb Perioada de fierbere
Porumb proaspăt nedecorticat 10 minute
Porumb proaspăt decorticat 2–5 minute
Știuleți de porumb congelați 5–8 minute
Boabe de porumb congelate 2–3 minute

Acum că am aflat cam care ar fi timpii de fierbere, trecem mai departe la un alt capitol, la cum se procedează corect atunci când vrem să fierbem porumbul, iar în cele ce urmează vă prezentăm câteva recomandări.

Cum să alegi cel mai proaspăt porumb

Porumbul proaspăt are cel mai bun gust. Dar pentru a te bucura de o știulete de porumb perfect, trebuie să știi cum să îl culegi pe cel mai proaspăt. Pentru a crește șansele de a alege un știulete proaspătă, cumpără porumb în sezon de la piața locală de fermieri sau de la standul fermei.

Cu cât este nevoie de mai puțin timp pentru a ajunge de pe câmp până în bucătărie, cu atât porumbul va fi mai proaspăt. Porumbul începe să piardă din umiditate la o oră de la cules și continuă să piardă umiditate cu cât este depozitat mai mult timp.

Vezi și:  Planta pe care o foloseau dacii pentru mămăligă. Nu exista porumb atunci

Ai grijă la greutatea știuleților

Porumbul cel mai proaspăt se simte greu pentru dimensiunea sa, din cauza conținutului mai mare de umiditate. Pipăie pe toată lungimea știuletelui de porumb. Porumbul ar trebui să fie ferm, iar boabele ar trebui să se simtă plinuțe. Fii atent la orice spațiu în care ar putea lipsi boabe.

Fii atent la culoarea porumbului

Caută mătase lucioasă, maro deschis sau aurie, în partea superioară a știuletelui, și evităi porumbul cu mătase neagră și moale. Învelișul trebuie să fie de un verde strălucitor, umed și bine înfășurat pe știulete. O coajă galbenă sau maro uscată este un semn că porumbul a fost depozitat de ceva timp. Partea de jos a tulpinii porumbului trebuie să fie palidă, nu maro.

Cum se pregătește porumbul pentru fierbere

Pregătirea porumbului pentru fierbere este ușoară, indiferent dacă alegi să îl fierbi fără coajă, sau decorticat. Iată câteva sfaturi:

  • Pentru a fierbe porumbul cu tot cu coajă, pur și simplu clătește porumbul în apă proaspătă și pune știuleții intacți în oala cu apă clocotită.
  • Dacă intenționezi să fierbi porumbul cu coajă, îndepărtează coaja și mătasea înainte de a pune știuleții în apă clocotită.
  • Există mai multe metode de îndepărtare a mătăsii de pe o știulete de porumb, inclusiv prin simpla frecare, arderea ei la flacără sau tăierea părții inferioare a știuletelui pentru a facilita îndepărtarea.
  • Cel mai bun mod de a obține un știulete gătită fără mătase pe el este să-l gătești fără coajă și să îndepărtezi atât coaja, cât și mătasea după ce este gătită.
  • Dacă intenționezi să fierbi boabele de pe știulete, va trebui să îndepărtezi coaja și mătasea, să pui porumbul pe bază și să folosești un cuțit ascuțit pentru a tăia boabele de pe știulete.
  • Atât boabele de porumb congelate, cât și știuleții de porumb congelați trebuie să fie plasați direct în apă clocotită. Nu-i dezgheța înainte de a le găti.

Vezi și: Câte calorii are un porumb fiert, de fapt. Ingredientele pe care nu trebuie să le folosești când îl prepari

Cum se fierbe porumbul proaspăt

În cazul porumbului proaspăt, vei dori să îl fierbi mai puțin timp decât alte tipuri de porumb. În general, porumbul dulce, proaspăt, nu va trebui să fiarbă mai mult de 5-10 minute. Când fierbi porumbul proaspăt, ia în considerare și sezonul. Cel mai proaspăt porumb se găsește în toiul verii, în special la piețele de fermieri.

Cu cât porumbul este mai dulce și mai proaspăt, cu atât este nevoie de mai puțin timp pentru a-l fierbe, datorită conținutului mai mare de umiditate. Porumbul poate fi cultivat pentru a favoriza genele care produc boabe mai dulci. Acest tip este vândut, de obicei, ca porumb îmbunătățit cu zahăr sau super-dulce și poate fi de până la opt ori mai dulce decât omologul său cu zahăr normal.

Vezi și: Legumele care se seamănă până la finalul lunii iunie. Sfaturile vitale ale grădinarilor

Cum se fierbe porumbul congelat

În general, vei dori să fierbi porumbul congelat mai mult timp decât porumbul proaspăt. De asemenea, boabele congelate, decojite, se fierb mai repede decât porumbul congelat pe știulete. Adaugă oricare dintre acestea în apă clocotită și fierbe boabele decojite timp de 2-3 minute sau până când se înmoaie, iar știuleții congelați timp de 5-8 minute sau până când se înmoaie.

Dacă ai poftă de porumb în toiul iernii, ai putea opta pentru varianta congelată. Soiurile congelate sunt, de asemenea, convenabile pentru a fi folosite în tocănițe și supe sau atunci când pur și simplu nu aveți acces la porumb proaspăt.

Deloc surprinzător, știuleții congelați necesită mai mult timp pentru a fi fierți decât omologii lor proaspeți. Adaugă-i în apă clocotită, redu focul și fierbe-i timp de aproximativ 5-8 minute.

Vezi și: Cum se coace corect porumbul pe jar, în tigaie sau în cuptor. Cât timp se ține pe foc

Ce este mai bun, porumbul decojit sau nedecojit

Un alt factor care afectează timpul de gătire este dacă porumbul a fost decorticat. Fierberea lui în coajă poate dura mai mult. Pentru a fierbe porumbul nedecojit, bagă-l-l în apă clocotită și fierbe-l timp de 10 minute.

Înainte de a îndepărta coaja, așteaptăi ca știuleții să se răcească suficient pentru a-i putea manipula sau folosește niște clești. Vei observa că învelișul este mai ușor de îndepărtat de pe un știulete fiert decât de pe un știulete nefiert.

Vezi și: Cum au apărut șosete peste știuleții de porumb de pe un câmp din Buzău. Explicația fantastică VIDEO

Dacă sunt deja decojite, pune știuleții în apă clocotită și scoate-i după 2-5 minute, în funcție de prospețime și dulceață. Cele mai proaspete și mai dulci nu vor avea nevoie de mai mult de 2 minute pentru a fi fierte.

O metodă alternativă constă în a aduce o oală cu apă la fierbere, a opri focul, a adăuga porumbul nedecojit și a acoperi oala. Se scoate după 10 minute. Acest lucru va produce o mușcătură fragedă, dar dolofană.

Vezi și: Cum se fierbe corect porumbul. Cât timp se ține pe foc, de fapt

Concluzie

Când fierbi porumbul, ia în considerare prospețimea și dulceața acestuia, precum și dacă este congelat sau decorticat. Porumbul proaspăt, dulce și necosit va fierbe cel mai repede, în timp ce știuleții decorticați sau congelați vor dura cel mai mult. În funcție de acești factori, porumbul ar trebui să fie gata de consum în 2-10 minute.

Indiferent de tipul pe care îl foloești, rezistă tentației de a săra apa care fierbe, deoarece acest lucru poate întări boabele. Acum, că știi în cât timp se fierbe porumbul, și cum se procedează corect, nu mai altceva de făcut decât să mergi la piață să alegii porumbul, așa cum trebuie, și ulterior să-l pui la fiert. Poftă bună!

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Vehicule interzise după ora 22:00. Șoferii sunt revoltați
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Nicușor Dan: Aceste imagini au venit
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro