Cei mai experimentați grădinari au întocmit o listă cu legumele care se seamănă până la finalul lunii iunie. Deși ideal ar fi să ții cont de calendarul de însămânțare, le poți planta în sol pe parcursul întregii luni de vară. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să îți organizezi grădina, pentru a te bucura de rod bogat.
Luna iunie este o perioadă excelentă pentru a semăna semințe sau pentru a planta răsaduri în grădina ta. Există două elemente care fac acest proces să fie unul rentabil. Vorbim, în primul rând, despre temperatura aerului, care este ridicată, precum și despre temperatura solului, ambele variabile ajutând legumele să aibă parte de un start bun.
Cei mai experimentați grădinari subliniază, totuși, că este bine să se țină cont de perioadele de secetă și de arșiță. În astfel de condiții de mediu, plantelor din grădină le trebuie furnizată suficientă apă pentru a se dezvolta corespunzător. Altfel, căldura poate să inhibe creșterea legumelor, mai ales în circumstanțele în care solul nu prezintă suficientă umiditate.
Există multe legume ce pot fi semănate în grădină în prima lună de vară. Pot fi cultivate chiar după câteva săptămâni. În principiu, se pun în sol plantele de bază, cum ar fi: roșiile, ardeii, castraveții, conopida și varza. Grădinarii recomandă românilor să fie atenți la condițiile de mediu pe care le oferă plantelor, mai ales dacă temperaturile sunt ridicate.
Cei mai experimentați grădinari au întocmit un calendar de însămânțare sau de plantare a legumelor în luna iunie. Ideal ar fi ca acesta să fie respectat, însă pentru că am trecut deja de jumătatea primei luni de vară, pot exista și excepții. Grăbește-te, însă, să plantezi în sol legumele preferate, dacă vrei să ai parte de recoltă bogată.
La începutul lunii iunie, mai exact în perioada 1-10 iunie, este bine să fie plantate în sol sau însămânțate următoarele legume: varza pentru producția de vară, varza creață, guliile, castraveții, andivele, porumbul dulce, mărarul, precum și fasolea verde. Le poți planta și acum, însă trebuie să te grăbești.
Castraveții pot fi plantați, de exemplu, și în perioada 10-20 iunie, dar și în perioada 20-30 iunie, spun cei mai experimentați grădinari. Trebuie să ai grijă, însă, să îi îngrijești corespunzător. În primul interval menționat, respectiv 10-20 iunie, se mai pot planta porumbul dulce, mărarul și fasolea verde.
Citește și: Plantele pe care le cultivi o dată și rezistă mulți ani. Vor crește în fiecare primăvară
În a doua parte a primei luni de vară, adică în perioada 20-30 iunie, pot fi puse în pământ varza pentru producția de toamnă, guliile, sfecla roșie, castraveții, așa cum am menționat și anterior, și cartofii de toamnă. Dacă ai uitat să pui fasolea verde și mărarul în grădină, o poți face și până la finalul lunii iunie.